Nie wiem, czy to odpowiedni dział dla mojego pytania, ale nie znalazłem lepszego. Ponieważ piwko Grolsch mi smakuje (głównie ze względu na niepowtarzalny zapach), postanowiłem uwarzyć jego odpowiednik. Przeszukałem całe forum i nie znalazłem żadnych wskazówek. Czy ktoś z forumowiczów może próbował podrabiać Grolscha? Jaki chmiel powinien być użyty jako aromatyczny i jakie drożdże? A może ktoś mógłby użyczyć sprawdzoną recepture lub jakąś zaproponować?
Piwo a'la Grolsch
Collapse
X
-
Znalazłem tez przepis w Clonebrews (na 19l)
pils - 4.6
monach - 57g
carapils - 113g
zacierać 90' w 65.5%
chmiel:
21g chmielu 8% a-k (np. marynka) przez 90'
7g Hersbruecker przez 15'
14g Saaz - 10'
te 2 ostatnie możesz zastapić Lubelskim
drożdże: Danish Lager
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziNo i nie zapominaj rozlać do zielonej butli, koniecznie na krachlę.
Żeby było trudniej, dam "swój" przepis na 25 litrów.
Pilzniński 4480 gram
płatki/mąka/kaszka kukurydziana 790 gram
Saaz hop 30 gram
Halertau hop 25 gram
20 min w 50stC
45 min w 62stC
45 min w 70stCLast edited by jacer; 2007-11-20, 09:38.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziGrolsch już nie rozlewa do zielonych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzipłatki/mąka/kaszka kukurydziana 790 gram
Comment
-
-
W NL już dawno nie widziałem zielonych, może zielone robią tylko na eksport.
W domu zieloną mam tylko jedną ze starych wizyt w NL, od dwóch lat gdy jeździłem nie przywiozłem żadnej zielonej a trochę tego nawiozłem coby mieć w co rozlewać swoje piwo.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziŻyczę powodzenia w warzeniu chaupniczymi metodami piwa na wzór zrobionego metodą przemysłową przy użyciu aktulanych zdobyczy chemii. No i nie zapominaj rozlać do zielonej butli, koniecznie na krachlę.
Aromat Grolscha uważam za więcej niż wart uwagi i zamierzam uwarzyć piwo o podobnym bukiecie, ale posiadające wszelkie zalety piw domowych i pozbawione wad piw przemysłowych.
Za życzenia dziekuję, nie sądzę, abym był pierwszy, który podejmuje się wyprodukowania w domu kopii piwa przemysłowego.
Comment
-
-
Też piłem dawniej "koncerniaki" i czasem mimo wszystko to robię, choć nie zawsze z przyjemnością. Nie w tym rzecz! Uważam, że produkt, któy zrobisz będzie odbiegał od tego co chciałbyś osiągnąć, tylko tyle. Niemniej próbuj...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziTeż piłem dawniej "koncerniaki" i czasem mimo wszystko to robię, choć nie zawsze z przyjemnością. Nie w tym rzecz! Uważam, że produkt, któy zrobisz będzie odbiegał od tego co chciałbyś osiągnąć, tylko tyle. Niemniej próbuj...
Comment
-
-
Zamiast kukurydzy radzilbym doac jakies 10% - 15% cukru ,albo glukozy. Wrazenie ostateczne jest takie, iz piwo wydaje sie bardziej wytrawne, blizsze przemyslowych wersji. W sumie zapewne podoby efekt uzyskasz korzystajac z mak/platkow kukurydzianych i enzymami do pomocy (nietestoalem wiec tylko sie domyslam). Ale osobiscie z dwojga zlego wole cukier.. oby nie za duzo."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Prawdę mówiąc nie rozumiem pędu do kopiowania piw przemysłowych. W końcu czy nie łatwiej po prostu je kupić skoro komuś smakują? W końcu to trochę tak jakbym chciał sobie domowymi metodami zrobić volkswagena golfa, bo oryginał mi się podoba. No chyba, że ma to służyć udowodnieniu swoich piwowarskich umiejętności - Patrzcie , oto ja, co potrafię uwarzyć KAŻDE piwo!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedziPrawdę mówiąc nie rozumiem pędu do kopiowania piw przemysłowych. W końcu czy nie łatwiej po prostu je kupić skoro komuś smakują?
Comment
-
Comment