Piwo a'la Grolsch

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • SlawekT
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.08
    • 174

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
    Prawdę mówiąc nie rozumiem pędu do kopiowania piw przemysłowych. W końcu czy nie łatwiej po prostu je kupić skoro komuś smakują? W końcu to trochę tak jakbym chciał sobie domowymi metodami zrobić volkswagena golfa, bo oryginał mi się podoba. No chyba, że ma to służyć udowodnieniu swoich piwowarskich umiejętności - Patrzcie , oto ja, co potrafię uwarzyć KAŻDE piwo!
    Nie zrozumiałes mnie Alnus. Nie chodzi mi tak naprawdę o zrobienie dokładnej kopii Grolscha, ale o:

    1) jak już wcześniej pisałem - piwa łączącego zalety piwa domowgo i Grolsch'a
    2) znalezienia źródła tego swoistego smaku i aromatu. Żaden lager nie zapadł tag głęboko w pamięci mojego nosa i gardła jak Grolsch. Nie twierdzę, że jest to najlepszy lager na świecie, ale najbardziej charakterystyczny ztych, które do tej pory próbowałem.

    Comment

    • SlawekT
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.08
      • 174

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
      śmiesznie będzie, jak się okaże, że ten niepowtarzalny zapach tkwi właśnie w tym składniku
      Obawiam się Coder, że nic z tego. O ile wiem, amerykańskie piwa takie jak Miller's Bud i meksykańska Corona są ważone ze znaczącym udziałem kukurydzy. A w tych piwach nie stwierdzisz żadnego charakterystycznego smaku. raczej są takie bezpłciowe, nijakie. MYsle, że jest to sprawa chmieli, awentualnie może coś drożdze tu wnoszą.

      Comment

      • alnus
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.07
        • 459

        #18
        Ja nie rozumię, ale absolutnie nie potępiam. W końcu w trakcie tej pogoni za smakiem i aromatem ma szansę powstać coś co niekoniecznie przypomina wzorzec, ale pachnie i smakuje jeszcze lepiej. Masz do wypróbowanie co najmniej kilka(naście) dostępnych rodzajów chmielu, tyleż słodów i drożdży, o ich kombinacjach, odmianach i dodatkach nie wspominając. To rokuje na wiele, wiele wspaniałego piwa w tzw. "międzyczasie". W końcu czasem "...nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by gonić go..." Powodzenia!

        Comment

        • SlawekT
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.08
          • 174

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
          Ja nie rozumię, ale absolutnie nie potępiam. W końcu w trakcie tej pogoni za smakiem i aromatem ma szansę powstać coś co niekoniecznie przypomina wzorzec, ale pachnie i smakuje jeszcze lepiej. Masz do wypróbowanie co najmniej kilka(naście) dostępnych rodzajów chmielu, tyleż słodów i drożdży, o ich kombinacjach, odmianach i dodatkach nie wspominając. To rokuje na wiele, wiele wspaniałego piwa w tzw. "międzyczasie". W końcu czasem "...nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by gonić go..." Powodzenia!
          Ale ja nie zamierzam działać metodą prób i błędów. Gdyby było inaczej, nie wywoływałbym tego tematu na forum. Wydaje mi się, że nie odkrywam Ameryki stwierdzając, że zamiast wynajdywac coś samemu,lepiej sprawdzić, czy ktoś tego nie zrobił zamiast mnie.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #20
            Nikt mi znany nie chce podążać tą drogą. Sam wychodzę z założenia, że piwowarstwo domowe nie po to jest by kopiować wzorce przemysłowe, ale by wyznaczać nowe. Pokazać inny to czego wcześcniej nie próbowali, bo tego nie było.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #21
              Chmiel i drozdże

              Jeżeli poszukujesz szczególnego aromatu, skup się na znalezieniu właściwego chmielu plus drożdże które aromat chmielowy podkreślają - danish lager to dobry punkt wyjścia. Z chmieli wchodzą w grę tylko chmiele aromatyczne, niemieckie: Hersbruecker, Mittelfruh, Saaz, Tettnager...
              Last edited by coder; 2007-11-22, 19:38.

              Comment

              • SlawekT
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.08
                • 174

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeżeli poszukujesz szczególnego aromatu, skup się na znalezieniu właściwego chmielu plus drożdże które aromat chmielowy podkreślają - danish lager to dobry punkt wyjścia. Z chmieli wchodzą w grę tylko chmiele aromatyczne, niemieckie: Hersbruecker, Mittelfruh, Saaz, Tettnager...
                Dzieki Coder. Właśnie coś w tych okolicach kombinowałem, al emiałem nadzieje, że ktoś to już zrobił przede mną. Nie jestem az tak znów na tego Grolscha napalony, aby poświęcic rok czasu i 20 lub więcej warek, aby dojśc do celu. Ale może przy okazji...

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
                  ..waŻone ...

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie jestem az tak znów na tego Grolscha napalony, aby poświęcic rok czasu i 20 lub więcej warek, aby dojśc do celu.
                  jesli jest to wg Ciebie takie świetne piwo to chyba warto próbować
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • SlawekT
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.08
                    • 174

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dzieki Coder. Właśnie coś w tych okolicach kombinowałem, al emiałem nadzieje, że ktoś to już zrobił przede mną. Nie jestem az tak znów na tego Grolscha napalony, aby poświęcic rok czasu i 20 lub więcej warek, aby dojśc do celu. Ale może przy okazji...
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
                    Obawiam się Coder, że nic z tego. O ile wiem, amerykańskie piwa takie jak Miller's Bud i meksykańska Corona są ważone ze znaczącym udziałem kukurydzy. A w tych piwach nie stwierdzisz żadnego charakterystycznego smaku. raczej są takie bezpłciowe, nijakie. MYsle, że jest to sprawa chmieli, awentualnie może coś drożdze tu wnoszą.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    jesli jest to wg Ciebie takie świetne piwo to chyba warto próbować
                    dzieki, zasłużenie poznęcałes się nade mną ze tę ortografię. MImo, że staram się, zdarza mi się robić od czasu do czasu ten błąd. Będe moż ei próbował, ale raczej gdy znajde przekonywujące mnie do prób wskazówki, bo nie chce mi się bawic w poszukiwania. Nie zamierzam rozpoczynac biznesu piwnego.

                    Comment

                    • alnus
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.07
                      • 459

                      #25
                      A czy ty wogóle warzysz piwo, czy po prostu chcesz od razu ze sprawdzonej receptury zrobić lepszego Grolscha? Jakoś dziwi mnie twoja niechęć do eksperymentów. W końcu to, że piwo nie będzie miało aromatu i smaku identycznego z wzorcem, nie przeszkadza mu być doskonałym, zdrowym piwem, które warto uwarzyć i potem wypić. Poza tym SAB Miller zakupił Grolscha i jest już - przynajmniej teoretycznie - możliwe, że będą go warzyć np. w Tychach.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X