Jakis czas temu przy spotkaniu Scottish Craft Brewers jeden z czlonkow przekonywal mnie, iz gatunek drozdzy uzywany w piwowarstwie domowym ma znikomy, wrecz niezauwazalny wplyw na smak gotowego piwa. Co o tym sadzicie? Bo prawde mowiac osobiscie nierozroznilbym piw fermentowanych roznymi gatunkami drozdzy.
Jak oceniacie wpływ szczepu drożdży na smak gotowego piwa?
Collapse
X
-
Szczep/rasa drożdży (nie gatunek) ma kolosalne znaczenie w różnicach smakowych. Stawiam tezę, że "połowa" wrażeń smakowych jest efektem zastosowania danego szczepu drożdży.
Dla sprawdzenia tego, zrób doświadczenie.Tę samą brzeczkę podzieloną na 2 części, zadaj dwiema różnymi gęstwami. Efekt gwarantowany.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziJakis czas temu przy spotkaniu Scottish Craft Brewers jeden z czlonkow przekonywal mnie, iz gatunek drozdzy uzywany w piwowarstwie domowym ma znikomy,Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Teoretycznie wpływ drożdży jest kolosalny, skłaniałbym się nawet ku poglądowi, że jest to ponad 50%. Z drugiej strony istotne są też inne związane z drożdżami parametry jak np. temperatura fermentacji.
Comment
-
-
Seta, ty nie pij tyle zielonego piwa, to lepiej zrozumiesz tekst pisany (...gatunek drozdzy (...) ma znikomy, wrecz niezauwazalny wplyw na SMAK GOTOWEGO PIWA...) Poza tym jak piwo dojrzeje i poleżakuje, to nie będziesz czuł "posmaku drożdżowego" w brzeczce, tylko smak piwa.
Comment
-
-
Alnus - bez urazy, ale sam czytaj ze zrozumieniem.
Zarówno (1.) posmak drożdży w butelce (np. przy pszeniczniakach pożądany), jak i (2.) użycie danego szczepu drożdży do fermentacji mają wpływ na smak gotowego piwa.
O ile w (2.) można bez problemu wyczuć różnice, to w (1.) nie sądzę, żeby sensor-amator mógł coś zidentyfikować. W domowach warunkach posmaki drożdżowe w mniejszym lub większym stopniu występują ze względu na refermentację.
Comment
-
-
Seta, ja po prostu ( być może zbyt skrótowo) zacytowałem pytanie zadane przez Makarona. Wyraźnie pytał on o wpływ gatunku drożdży na SMAK GOTOWEGO PIWA. Moim zdaniem wyczerpuje to w całości wszystkie przypadki wyszczególnione przez ciebie. Nie można przecież rozdzielać smaku piwa na samo piwo i drożdże. Zdarzyło mi się pić kilka domowych piw i jeśli miały one trochę ponad 3 miesiące w butelkach, posmaki drożdżowe były naprawdę prawie niewyczuwalne, o ile wogóle były. Sam osad z butelki też miał raczej neutralny smak. Inaczej było w przypadku piw młodych, zwłaszcza pszenicznych. Mój pszeniczniak miał najciekawszy smak ( w tym chlebowo- drożdżowy) zanim jeszcze się na dobre nagazował. Później przybywało gazu i jednocześnie ubywało "chlebka". Za to przybywa smaku całości. Niewątpliwie użyte drożdże mają w tym swój kolosalny udział, ale tak naprawdę smakuje nam raczej to, co wyprodukowały, a nie one same. Bez urazy, w końcu najważniejsze z tego to i tak
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTen gość się nie zna."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziDla sprawdzenia tego, zrób doświadczenie.Tę samą brzeczkę podzieloną na 2 części, zadaj dwiema różnymi gęstwami. Efekt gwarantowany.
Za pierwszym razem typowy pszeniczniak (60% słodu pszenicznego, zacieranie z przerwą ferrulikową, podwójna dekokcja itp.). Za drugim razem proste piwo ze słodu jęczmiennego (z dodatkiem płatków owsianych - 12%), zacierane "na lenia" bez przerwy ferrulikowej, bez dekokcji. Oba delikatnie chmielone i tylko dla goryczki. Oba fermentowane z użyciem Wyeast 3068 (ta sam gęstwa), temeperatura brzeczki w obu przypadkach utrzymywana w przedziale 19 - 20*C. W obu przypadkach cicha fermetacja dla pozbycia się nadmiaru "mętów". A efekt? Niemal identyczne piwa - oba rasowe pszeniczniaki (goździki i banany w obfitości), choć oba dość klarowne (z czego akurat jestem zadowolony) - no może to pszeniczne nieco mniej klarowne.
Gdybym nie wiedział co to za piwa to pewnie po smaku bym ich nie rozróżnił.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedziA efekt? Niemal identyczne piwa - oba rasowe pszeniczniaki (goździki i banany w obfitości), choć oba dość klarowne (z czego akurat jestem zadowolony) - no może to pszeniczne nieco mniej klarowne.
Gdybym nie wiedział co to za piwa to pewnie po smaku bym ich nie rozróżnił.
Comment
-
-
Nie wykluczam, że słoń nadepnął na moje kubki smakowe (choć lager od pszenicznego rozróżniam)
A co do sensora... Rzeszów to niemal pustynia w domowym piwowarstwie (jeśli nie liczyć Browamatora w pobliskim Strzyżowie). Może przy jakiejś okazji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedziMoże przy jakiejś okazji.
Co do zacierania, czytałem o podobnym eksprerymencie, prorównującym dekokcję i infuzję. Dla słodów brytyjskich i USA nie było żadnej róznicy, dla czeskich i europejskich owszem, był niewielki zysk smaku na korzyść dekokcji.Last edited by coder; 2007-11-22, 12:09.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziGdyby to byl zoltodziob to moze bym jego opinie zignorowal, tylko, ze to jest najstarszy czlonek i zalozyciel tej organizacji. Dyskutowalismy tylko i wylacznie o wplywu na smak.
Przecież te drugie daja wiele posmaków owocowych.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
oj, Jacerku, przecież chodzi o porównywalne szczepy drożdży.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment