Jak oceniacie wpływ szczepu drożdży na smak gotowego piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    oj, Jacerku, przecież chodzi o porównywalne szczepy drożdży.

    Gdzie to niby jest napisane?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • krogo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.03
      • 66

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak jeździsz na nartach, to możemy się kiedyś umówić na Magurze albo Jaworzynie.
      Bardzo chętnie. Tym bardziej, że Magóra jest oddalona od mojej rodzinej miejscowości zaledwie o 20 km. Choć jak sobie pomyślę, że przecież nie jest to daleko od Rzeszowa a rodziców odwiedzam zaledwie kilka razy w roku to mi trochę wstyd. Takie zwariowane tempo życia.
      Bardzo lubię ten stok ale jak chcesz pojeździć to najlepiej omijać weekendy i ferie.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23929

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Gdzie to niby jest napisane?
        w sumie możesz się uprzeć, i uczepić porównania użycia drożdży piekarskich i gorzelnianych na smak gotowego piwa
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          To jakaś totalna bzdura

          Najlepszym przykładem jest wypowiedź Krogo, każdy wie, że smak piwa pszenicznego bananowo-goździkowy zależy głównie od drożdży i piwo bez udziału słodu pszenicznego z dedykowanymi do pszenicy drożdżami będzie zawsze bardziej "pszeniczne" od piwa ze słodem pszenicznym a drożdżami do zwykłego Ale.

          Być może autor wypowiedzi miał na myśli jakiś wąski wycinek piw, np. angielskie Ale. O tyle mogłabym się z tym zgodzić, że po dłuższym czasie faktycznie smaki się wyrównują. Robiłam eksperymenty z różnymi drożdżami (dzielenie warki na pół) - piwko jasne jedno na Danstar Windsor, a drugie na WLP550 - na początku kompletnie różne piwa, po pół roku smak się nieco wyrównał, ale różnice wciąż były wyczuwalne, choć nie tak wyraźnie, jak na początku.

          Robiłam też raz piwo belgijskie, część warki zadałam WLP550, a część Wyeast Belgian Abbey II - zauważcie, że oba szczepy są dedykowane do piw belgijskich - a różnica w smaku też była!

          Makaron, dopytaj, o co temu panu chodziło
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23929

            #20
            można przyjąć że Wyspiarze mówili tylko o wąskim wachlarzu szczepów górnej fermentacji. kojarzycie jakieś angielskie piwo pszeniczne?
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • michalh
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.12
              • 284

              #21
              Oczywiście że drożdże mają istotny wpływ na smak i żaden ekspert nie przekona mnie że jest inaczej. Faktycznie może trudno jest rozróżnić szczepy 'ale' - scotish,english itd, choć pewnie też można, podobnie z drożdżami dolnymi - na pewno trudniej, bo one mało wpływają na smak piwa zostawiając w nim mało estrów. Jeżeli weźmieniy drożdże o bogatym bukiecie estrowym, tak jak większość belgijskich, to zdecydowanie można rozróżnić szczepy (tym bardziej jeśli jest mało chmielu aromatycznego i zapach/smak nie jest zakłócony).
              Wyeast 1214, 3787,1762 idzie szdecydowanie rozróżnić, nie mówiąc o takich jak wit, saison, forbidden fruit, lub weizen.

              Myśle że Angole będąc w 'centrum świata' myślą wyłącznie o swoich wyspowych drożdżykach

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh Wyświetlenie odpowiedzi
                Faktycznie może trudno jest rozróżnić szczepy 'ale' - scotish,english
                A właśnie mam drożdże scottish, a w ogóle nie mam angielskich, sądzisz że mogę na nich nastawic jakiegoś bittera czy milda?

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  można przyjąć że Wyspiarze mówili tylko o wąskim wachlarzu szczepów górnej fermentacji. kojarzycie jakieś angielskie piwo pszeniczne?
                  Przyjąć można, ale tak na prawdę do Makaron wcale tak nie napisał, więc wolałabym, żeby to on właśnie się wypowiedział na ten temat

                  A angielskie piwo pszeniczne kojarzę, Lzkamil kiedyś mi takie przywiózł, i co łyso Ci?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #24
                    Prawda jest, ze nieslyszalem by ktokolwiek warzyl co innego jak brytyjskie ale. Zreszta nawet jezykowo w jezyku angielskim rozroznia sie slowo beer od lager. Gdzie beer w domysle jest gorna fermentacja. A ja osobiscie zakladajac temat nie myslalem o tak duzym rozstrzale pomiedzy na przyklad piwem przenicznym, lagerem czy ale.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                      (...) na przyklad piwem przenicznym,(...)
                      Takiego piwa nie ma, więc nie możesz go brac do rozważań
                      Last edited by huanghua; 2007-11-23, 07:16.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                        A ja osobiscie zakladajac temat nie myslalem o tak duzym rozstrzale pomiedzy na przyklad piwem przenicznym, lagerem czy ale.
                        No to oprócz myślenia trzeba było to jeszcze napisać
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #27
                          Dla mnie było jasne, że chodzi o to, że różniece pomiędzy drożdżami typu Czech pils, budvar lager, czy Pilsner lager. Jeśli chodzi o moje zdolności smakowe, to nie potrafię odróżnić jednych płynnych drożdży dedykowanych do danego piwa, od innych do tego samego gatunku, natomiast różnica pomiędzy drożdżami płynnymi, a suchymi jest wyraźna i można ją wychwycicć w domu. Wydaje mi się, żepowodem jest losowość w piwowarstwie domowym i brak możliwości dokładnego ustawienia temp.
                          Last edited by Marcin_wc; 2007-11-23, 12:01.

                          Comment

                          • michalh
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.12
                            • 284

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                            A właśnie mam drożdże scottish, a w ogóle nie mam angielskich, sądzisz że mogę na nich nastawic jakiegoś bittera czy milda?
                            IMHO tak

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X