Jak oceniacie wpływ szczepu drożdży na smak gotowego piwa?
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Bardzo lubię ten stok ale jak chcesz pojeździć to najlepiej omijać weekendy i ferie.Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
To jakaś totalna bzdura
Najlepszym przykładem jest wypowiedź Krogo, każdy wie, że smak piwa pszenicznego bananowo-goździkowy zależy głównie od drożdży i piwo bez udziału słodu pszenicznego z dedykowanymi do pszenicy drożdżami będzie zawsze bardziej "pszeniczne" od piwa ze słodem pszenicznym a drożdżami do zwykłego Ale.
Być może autor wypowiedzi miał na myśli jakiś wąski wycinek piw, np. angielskie Ale. O tyle mogłabym się z tym zgodzić, że po dłuższym czasie faktycznie smaki się wyrównują. Robiłam eksperymenty z różnymi drożdżami (dzielenie warki na pół) - piwko jasne jedno na Danstar Windsor, a drugie na WLP550 - na początku kompletnie różne piwa, po pół roku smak się nieco wyrównał, ale różnice wciąż były wyczuwalne, choć nie tak wyraźnie, jak na początku.
Robiłam też raz piwo belgijskie, część warki zadałam WLP550, a część Wyeast Belgian Abbey II - zauważcie, że oba szczepy są dedykowane do piw belgijskich - a różnica w smaku też była!
Makaron, dopytaj, o co temu panu chodziłoComment
-
można przyjąć że Wyspiarze mówili tylko o wąskim wachlarzu szczepów górnej fermentacji. kojarzycie jakieś angielskie piwo pszeniczne?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Oczywiście że drożdże mają istotny wpływ na smak i żaden ekspert nie przekona mnie że jest inaczej. Faktycznie może trudno jest rozróżnić szczepy 'ale' - scotish,english itd, choć pewnie też można, podobnie z drożdżami dolnymi - na pewno trudniej, bo one mało wpływają na smak piwa zostawiając w nim mało estrów. Jeżeli weźmieniy drożdże o bogatym bukiecie estrowym, tak jak większość belgijskich, to zdecydowanie można rozróżnić szczepy (tym bardziej jeśli jest mało chmielu aromatycznego i zapach/smak nie jest zakłócony).
Wyeast 1214, 3787,1762 idzie szdecydowanie rozróżnić, nie mówiąc o takich jak wit, saison, forbidden fruit, lub weizen.
Myśle że Angole będąc w 'centrum świata' myślą wyłącznie o swoich wyspowych drożdżykachComment
-
Comment
-
A angielskie piwo pszeniczne kojarzę, Lzkamil kiedyś mi takie przywiózł, i co łyso Ci?Comment
-
Prawda jest, ze nieslyszalem by ktokolwiek warzyl co innego jak brytyjskie ale. Zreszta nawet jezykowo w jezyku angielskim rozroznia sie slowo beer od lager. Gdzie beer w domysle jest gorna fermentacja. A ja osobiscie zakladajac temat nie myslalem o tak duzym rozstrzale pomiedzy na przyklad piwem przenicznym, lagerem czy ale."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2007-11-23, 07:16.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Comment
-
Dla mnie było jasne, że chodzi o to, że różniece pomiędzy drożdżami typu Czech pils, budvar lager, czy Pilsner lager. Jeśli chodzi o moje zdolności smakowe, to nie potrafię odróżnić jednych płynnych drożdży dedykowanych do danego piwa, od innych do tego samego gatunku, natomiast różnica pomiędzy drożdżami płynnymi, a suchymi jest wyraźna i można ją wychwycicć w domu. Wydaje mi się, żepowodem jest losowość w piwowarstwie domowym i brak możliwości dokładnego ustawienia temp.Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2007-11-23, 12:01.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo uwarzone razem z czeskim Budvar Budweiser przy użyciu szczepu drożdży Budvar i metody warzenia dekokcyjnego Budvar,
ale wykorzystuje angielski słód i chmiel (Goldings), aby uzyskać angielski akcent.
Puszka 440 ml, alko 4.8%
Piana - więcej na początku potem z trzaskiem...-
Channel: Anglia
2024-09-20, 12:56 -
-
11,95 ekstr.
4,7% alk.
https://www.stoertebeker.com/sommer-wit
W składzie płatki pszenne i owsiane, skórka cytrynowa i pomarańczowa oraz kolendra.
Chmiel Ariana.
Aromat - lekkie cytrusy w kierunku cytryny, ciut kolendry i drożdży
Piana -...-
Channel: Niemcy
-
-
Browar restauracyjny w miejscowości Stěžery koło Hradca Kralove. Więcej:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...r-ber%C3%A1nek
https://www.pivovarberanek.cz/...-
Channel: Czechy
-
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment