Witam, czy chmiel ze zbioru 2005 nadaje sie jeszcze do warzenia piwa ? Oraz czy drożdże które straciły 3 m-ce temu ważnosc też nadają sie do robienia piwa ?
Podstarzałe (ok. 3 letnich) chmiele używa się w lambicach i chyba niektórych klasztorniakach belgijskich.
Co do drożdży, to podejrzewam że nie powinno być problemu z wystartowaniem. Płynne to, czy suche?
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Drożdże są suche górnej fermentacji, jeżeli chodzi o chmiel to są to szyszki Marynka i Lubelski. W sprawie dezynfekcji to chodzi mi o to czy nie bedzie mi później piwo przesiąkac zapachem wina.
Niedawno użyłem szyszek Magnum ze zbiorów 2005 - i pierwsze próby tego piwa wypadają bardzo dobrze. Przy czym co najmniej ostatni rok, jeśli nie całe dwa, przeleżał on w zamrażarce.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment