Czy z Twojego doświadczenia możesz dodać coś do artykułu Naczelnika. Jakieś patenty, uproszczenia lub po prostu Twoje przemyślenia na ten temat. Przymierzam się do płynnych i planuję to zrobić właśnie w taki sposób, ale póki co temat mnie trochę przerasta, a po drugie nadal nie sprawdziłem do końca możliwości jakie dają suche drożdże. Bardziej skłaniałem się ku glicerynie, ale 7 dni rozruchu trochę mnie zniechęca.
Mrożone drożdże - szybkość startu
Collapse
X
-
-
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Czy z Twojego doświadczenia możesz dodać coś do artykułu Naczelnika. Jakieś patenty, uproszczenia lub po prostu Twoje przemyślenia na ten temat. Przymierzam się do płynnych i planuję to zrobić właśnie w taki sposób, ale póki co temat mnie trochę przerasta, a po drugie nadal nie sprawdziłem do końca możliwości jakie dają suche drożdże. Bardziej skłaniałem się ku glicerynie, ale 7 dni rozruchu trochę mnie zniechęca.
Wprowadziłem zmianę, wymuszoną brakiem szybkowaru, stosuję tandalizację (jeśli dobrze zapamiętałem nazwę) przez trzy dni gotuję po ok. 15 minut probówki z agarem, aby zabić bakterie i przetwalniki. Informacja jak to robić jest w komentarzach do artykułu.
Dodatkowo przy rozmnażaniu drożdży (z przechowywanych skosów) nie bawię się już ezą, tylko wlewam odrobinę brzeczki do probówki i wypłukuję drożdże z powierzchni skosu. Zawsze robię kilka próbówek, więc taka jedna wystarczy na jedną warkę.
Poza tym czasami wybija korek (w czasie namnażania na skosie), nawet jak jest zawinięty taśmą i wtedy takiej probówki już nie przechowuję, tylko wyrzucam zawartość.
Wystarczy odrobina wprawy, jedno piwo (żeby się ręce nie trzęsły) i trzymając w jednym ręku paczkę drożdży, probówkę i korek szczepisz nad palnikiem skosy jak się patrzy
Miałem chwile zwątpienia, że już chciałem przestawić się tylko na zamrażanie, ale ze skosów po pół roku przechowywania drożdże startują spokojnie nie dłużej niż dobę.Comment
-
Czy z Twojego doświadczenia możesz dodać coś do artykułu Naczelnika. Jakieś patenty, uproszczenia lub po prostu Twoje przemyślenia na ten temat. Przymierzam się do płynnych i planuję to zrobić właśnie w taki sposób, ale póki co temat mnie trochę przerasta, a po drugie nadal nie sprawdziłem do końca możliwości jakie dają suche drożdże. Bardziej skłaniałem się ku glicerynie, ale 7 dni rozruchu trochę mnie zniechęca.Comment
-
No i mam problem z tym starterem odmrożeńcowym. Dzis dolałem do niego jeszcze 0,5l brzeczki 10°blg. Przy okazji sprawdziłem smak i zapach. Zapach wydaje sie OK. Drożdżowy jak należy ale smak wydaje mi się kwaśny. Zmierzyłem pH jest poniżej 4 (ok 3,8). No i teraz nie wiem, wlewać to do schwarzbiera? Piwo od prawie 2 tygodni stoi na burzliwej i zeszło z 13 do niewiele poniżej 9°.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Related Topics
Collapse
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment