Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
Wyświetlenie odpowiedzi
Mrożone drożdże - szybkość startu
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziBardziej skłaniałem się ku glicerynie, ale 7 dni rozruchu trochę mnie zniechęca.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPrzymierzam się do płynnych i planuję to zrobić właśnie w taki sposób,Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziCzy z Twojego doświadczenia możesz dodać coś do artykułu Naczelnika. Jakieś patenty, uproszczenia lub po prostu Twoje przemyślenia na ten temat. Przymierzam się do płynnych i planuję to zrobić właśnie w taki sposób, ale póki co temat mnie trochę przerasta, a po drugie nadal nie sprawdziłem do końca możliwości jakie dają suche drożdże. Bardziej skłaniałem się ku glicerynie, ale 7 dni rozruchu trochę mnie zniechęca.
Wprowadziłem zmianę, wymuszoną brakiem szybkowaru, stosuję tandalizację (jeśli dobrze zapamiętałem nazwę) przez trzy dni gotuję po ok. 15 minut probówki z agarem, aby zabić bakterie i przetwalniki. Informacja jak to robić jest w komentarzach do artykułu.
Dodatkowo przy rozmnażaniu drożdży (z przechowywanych skosów) nie bawię się już ezą, tylko wlewam odrobinę brzeczki do probówki i wypłukuję drożdże z powierzchni skosu. Zawsze robię kilka próbówek, więc taka jedna wystarczy na jedną warkę.
Poza tym czasami wybija korek (w czasie namnażania na skosie), nawet jak jest zawinięty taśmą i wtedy takiej probówki już nie przechowuję, tylko wyrzucam zawartość.
Wystarczy odrobina wprawy, jedno piwo (żeby się ręce nie trzęsły) i trzymając w jednym ręku paczkę drożdży, probówkę i korek szczepisz nad palnikiem skosy jak się patrzy
Miałem chwile zwątpienia, że już chciałem przestawić się tylko na zamrażanie, ale ze skosów po pół roku przechowywania drożdże startują spokojnie nie dłużej niż dobę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziCzy z Twojego doświadczenia możesz dodać coś do artykułu Naczelnika. Jakieś patenty, uproszczenia lub po prostu Twoje przemyślenia na ten temat. Przymierzam się do płynnych i planuję to zrobić właśnie w taki sposób, ale póki co temat mnie trochę przerasta, a po drugie nadal nie sprawdziłem do końca możliwości jakie dają suche drożdże. Bardziej skłaniałem się ku glicerynie, ale 7 dni rozruchu trochę mnie zniechęca.
Comment
-
-
No i mam problem z tym starterem odmrożeńcowym. Dzis dolałem do niego jeszcze 0,5l brzeczki 10°blg. Przy okazji sprawdziłem smak i zapach. Zapach wydaje sie OK. Drożdżowy jak należy ale smak wydaje mi się kwaśny. Zmierzyłem pH jest poniżej 4 (ok 3,8). No i teraz nie wiem, wlewać to do schwarzbiera? Piwo od prawie 2 tygodni stoi na burzliwej i zeszło z 13 do niewiele poniżej 9°.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment