czy długość fermentacji (burzliwej, cichej ) ma wpływ na smak piwa, jakie są wasze doświadczenia
długość fermentacji a smak piwa
Collapse
X
-
Szczerze, to nie zauważyłem tutaj jakiejś reguły. Z pewnością warunki fermentacji mają znaczenie, ale czy długość? Co najwyżej piwo będzie bardziej klarowne. Być może poniżej minimalnego czasu fermentacji/leżakowania/dojrzewania jest to istotne?! -
Comment
-
H2S może wytworzyć sie w dwojaki sposób:
1. specyficzne dla danego szczepu drożdży
2. zbyt długie przetrzymanie nad osadem - rozkład martwych drożdży.
Zapachu pozbyć sie można wietrząc lub przez dodatek miedzi (drut, rurka, moneta itp).Pozdrawiam, WesołyComment
-
Wracając do tej miedzi - to co wziąć 5 groszy, wyjałowić i wrzucić do fermentora? Na jakiej zasadzie to działa?Comment
-
Comment
-
U mnie jest inny problem.
Dwa tygodnie burzliwej i dwa cichej, przy temp 8-9C, drożdże S-23.
Smak w porządku.
Piwo jest super sklarowane (pewnie też z drożdży), nie wiem czy nie za mocno bo muszę czekać na nagazowanie kilka miesięcy.Comment
-
Nie sądzę, zwłaszcza jak refermentacja będzie w wyższej temp. Miałem kiedyś Koelscha na cichej 2 czy 3 tygodnie w temp. 4C i nagazował sie potem bez problemu.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej. Właśnie fermentuje moje pierwsze piwo. Po 24 godzinach od zadania drożdży nastąpił kilminacyjny moment, w którym rurka bulgotała z częstotliwością raz na pół sekundy. Dzisiaj (60 h fermentacji) bulgocze raz na 4-5 sekund. Czy tak szybki spadek szybkości fermentacji jest normalny?...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment