długość fermentacji a smak piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    czy długość fermentacji (burzliwej, cichej ) ma wpływ na smak piwa, jakie są wasze doświadczenia
    W moim przekonaniu, długość przetrzymywania piw na fermentacji burzliwej (lub cichej) ma wpływ na smak piwa. Czasami wpływ na smak jest istotny. Piszę "czasami", bo to zależy od jakości drożdży, które czasami są w b. dobrej kondycji, a czasami w gorszej
    Moim zdaniem - choć kiedyś na forach wypisywałem odmienne tezy - wydłużanie każdego z tych etapów nie służy piwu.
    W przypadku przeciągania burzliwej - szkodzi rozkładem obumarłych drożdży.
    W przypadku przedłużania cichej - szkodzi eliminacją zbyt dużej ilości drożdży, które w butelce powinny w miarę szybko nagazować piwo, opaść na dno, i pozwolić piwu na "nieskrępowane" dojrzewanie.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Nie moje doświadczenia ale coś znalazłem tu i tu
    To było zakażenie bakteryjne. Na tyle dokuczliwe, że było niewyczuwalne po f. burzliwej i cichej - przez co, wraz z drożdżami, przenosiłem je do kolejnych warek. Dopiero przy degustacji nagazowanego piwa okazywało się, że KLĘSKA!

    Comment

    • muavmf
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.08
      • 119

      #17
      W przypadku przedłużania cichej - szkodzi eliminacją zbyt dużej ilości drożdży, które w butelce powinny w miarę szybko nagazować piwo, opaść na dno, i pozwolić piwu na "nieskrępowane" dojrzewanie.

      Dzięki Wielki_B. Jakoś nikt nie podejmował tego tematu wcześniej. Większość pisze o wydłużaniu cichej. Też ten błąd zacząłem popełniać, efekt - powooooolna refermentacja.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #18
        a czy np.Ciechanowski Porter z limitowanej warki był leżakowany w butelkach czy w tanku
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23933

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          a czy np.Ciechanowski Porter z limitowanej warki był leżakowany w butelkach czy w tanku
          w zbiorniku leżakowym
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
            W przypadku przedłużania cichej - szkodzi eliminacją zbyt dużej ilości drożdży, które w butelce powinny w miarę szybko nagazować piwo, opaść na dno, i pozwolić piwu na "nieskrępowane" dojrzewanie.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            w zbiorniku leżakowym
            czy to piwo w zbiorniku leżakowwym jest pozbawione drożdży ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Wesoly
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.10
              • 371

              #21
              Na leżak piwo trafi po filtracji.
              Pozdrawiam, Wesoły

              Comment

              • dori
                Porucznik Browarny Tester
                • 2004.10
                • 320

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
                Na leżak piwo trafi po filtracji.
                Moim skromnym zdaniem w browarach piwo na leżak trafia przed filtracją. Filtrowane jest dopiero przed rozlewem.

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi
                  Moim skromnym zdaniem w browarach piwo na leżak trafia przed filtracją. Filtrowane jest dopiero przed rozlewem.
                  Zgodzę się z dori.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #24
                    to znaczy po burzliwej zlewają znad osadów i idzie na "cichą " na dwa lata ?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23933

                      #25
                      Mam nieodparte wrażenie że sobie jaja robisz.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mam nieodparte wrażenie że sobie jaja robisz.
                        nie robię sobie jaj tylko Leszek napisał
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
                        W przypadku przedłużania cichej - szkodzi eliminacją zbyt dużej ilości drożdży, które w butelce powinny w miarę szybko nagazować piwo, opaść na dno, i pozwolić piwu na "nieskrępowane" dojrzewanie.
                        miałem kiedyś piwo na cichej 2 miesiące i trudno się nagazowywało, a właściwe nagazowało się już w zbiorniku leżakowym . Po rozlewie w butelkach było później już ciężko . Czy można doda przed rozlewem świeżych drożdży by zabrały się do nagazowania ?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23933

                          #27
                          jak mniemam trzymałeś to piwo nie w zbiorniku leżakowym pod ciśnieniem tylko w fermentorze pod przykrywką. Myślę że różnicy między tymi dwoma sposobami nie trzeba wyłuszczać...
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            jak mniemam trzymałeś to piwo nie w zbiorniku leżakowym pod ciśnieniem tylko w fermentorze pod przykrywką. Myślę że różnicy między tymi dwoma sposobami nie trzeba wyłuszczać...
                            w kegu od pepsi
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23933

                              #29
                              w browarach leżaki mają po kilkaset hektolitrów, więc może w tym rzecz. W każdym bądź razie zawsze jak pijaliśmy piwa prosto z "tanka" w browarach, CO2 zawsze było w odpowiednich ilościach.
                              Last edited by ART; 2008-02-01, 15:43.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10769

                                #30
                                to z "tanka"też było super ale po rozlewie do butelek ciężko się nagazowywało
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X