Zwróciłem się w tej sprawie do speców z Browamatora. Odpowiedź jest jednoznaczna.
Cytuję :
Rzeczywiście zaleca się gotować brzeczkę pod uchyloną przykrywką, bo jednym z celów gotowania jest odparowanie związków pachnących nieatrakcyjnie.
Chodzi przede wszystkim o siarczek dimetylu (DMS) wydzielający się pod wpływem temperatury z białek słodu, zaś spośród związków pochodzących z chmielu
chcemy usunąć zwłaszcza myrcen, który stanowi znaczną część olejku chmielowego.
Zarówno DMS jak i myrcen są związkami lotnymi z parą wodną i intensywne gotowanie brzeczki z odprowadzaniem oparów jest skutecznym sposobem pozbycia się ich.(AS)
To wyjaśnienie chyba kończy temat
Cytuję :
Rzeczywiście zaleca się gotować brzeczkę pod uchyloną przykrywką, bo jednym z celów gotowania jest odparowanie związków pachnących nieatrakcyjnie.
Chodzi przede wszystkim o siarczek dimetylu (DMS) wydzielający się pod wpływem temperatury z białek słodu, zaś spośród związków pochodzących z chmielu
chcemy usunąć zwłaszcza myrcen, który stanowi znaczną część olejku chmielowego.
Zarówno DMS jak i myrcen są związkami lotnymi z parą wodną i intensywne gotowanie brzeczki z odprowadzaniem oparów jest skutecznym sposobem pozbycia się ich.(AS)
To wyjaśnienie chyba kończy temat
Comment