Chmielenie z pokrywką, czy bez ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • muavmf
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.08
    • 119

    Chmielenie z pokrywką, czy bez ?

    Zwróciłem się w tej sprawie do speców z Browamatora. Odpowiedź jest jednoznaczna.
    Cytuję :

    Rzeczywiście zaleca się gotować brzeczkę pod uchyloną przykrywką, bo jednym z celów gotowania jest odparowanie związków pachnących nieatrakcyjnie.
    Chodzi przede wszystkim o siarczek dimetylu (DMS) wydzielający się pod wpływem temperatury z białek słodu, zaś spośród związków pochodzących z chmielu
    chcemy usunąć zwłaszcza myrcen, który stanowi znaczną część olejku chmielowego.
    Zarówno DMS jak i myrcen są związkami lotnymi z parą wodną i intensywne gotowanie brzeczki z odprowadzaniem oparów jest skutecznym sposobem pozbycia się ich.(AS)


    To wyjaśnienie chyba kończy temat
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    #2
    Hmmm już chyba wcześniej kilka razy na forum pojawiła się podobna opinia... Ja bym dodał wręcz, że brzeczka powinna obficie parować w związku z czym nie tylko uchylona ale i całkowicie zdjęta pokrywka przy warzeniu/chmieleniu powinna być.
    Zapraszam do Browaru Sielanka.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      inna kwestia jest taka, że gotując z zamkniętą pokrywką brzeczka może ordynarnie wykipić z garnka, czego nikomu nie życzę
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      Przetwarzanie...
      X