Może i ktoś mógłby pomóc... ale przychodzisz tu jako anonymous (nic konkretnego o sobie nie napisałeś) i liczysz na pomoc. To tak jakby wejść do knajpy dla kierowców cięzarówek na trasie i zapytać a wynajęcie samochodu. No niby każdy może tylko czy każdy ma w tym jakiś cel? i dla kogo?
Jak obiektywnie mierzyć goryczkę w piwie?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sly123ale jego nie interesuje kwas masłowy , a jedynie goryczki chmielowe.
Comment
-
-
i znalazło się coś
Zalałam sie łzami gdy zobaczyłam to równanie, oczywiście radości. Pamiętałam coś takiego z wykładów ale nie mogłam nigdzie znaleźć. Teraz to już chyba do niczego sie nie przyczepi. Dziękuję za pomoc. Jak zdam to się zaleje, też łzami ale piwnymi.... Pozdrawiam Dobroczyńcę
Aha, pomimo że loguję sie jsko sly123 to nadal jestem kobietą, matką i takie tam......
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzijeśli znasz zawartość procentową alfakwasów w swoim chmielu i wiesz ile go dodałeś do wiadomej ilości brzeczki to chyba nie będzie problemu żeby określić (z niedużym błędem) goryczkę w stopniach HBU (Homebrew Bittering Units)
x = (ilosc chmielu * zawartosc alfakwasów) / obj. brzeczki
Według mojej wiedzy stopnie HBU to iloczyn wagi chmielu (w uncjach [oz.]) i zawartości alfa kwasów (w procentach [%]).
HBU = waga chmielu [oz.] * a-a [%]
Stopnie HBU nie określają goryczki piwa tylko ilość i goryczkowość chmielu w recepturze piwa.
Stopnie HBU nie są powiązane z objętością i dlatego ważna jest, dla jakiej objętości jest to receptura.
PS.
1 oz. (uncja) = 28.3495231 g
Comment
-
Comment