Jak obiektywnie mierzyć goryczkę w piwie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #16
    Może i ktoś mógłby pomóc... ale przychodzisz tu jako anonymous (nic konkretnego o sobie nie napisałeś) i liczysz na pomoc. To tak jakby wejść do knajpy dla kierowców cięzarówek na trasie i zapytać a wynajęcie samochodu. No niby każdy może tylko czy każdy ma w tym jakiś cel? i dla kogo?
    Last edited by e-prezes; 2006-07-10, 21:34.

    Comment

    • sly123
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.07
      • 4

      #17
      sorki sorki

      Zalogowałam się i obowiązki mnie wezwały. Dopiero teraz mogę przysiąśc i napisać coś o sobie. Przepraszam i kajam się przed wami. Ale jak sie ma dzieciaczki to one dyktują prawa.

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #18
        Równanie chemiczne obrazujące tę izomeryzację masz np tu:


        Ująłeś mnie tymi dzieciaczkami
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sly123
          ale jego nie interesuje kwas masłowy , a jedynie goryczki chmielowe.
          To może uwarz mu jakies nieźle nachmielone piwo
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • sly123
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.07
            • 4

            #20
            i znalazło się coś

            Zalałam sie łzami gdy zobaczyłam to równanie, oczywiście radości. Pamiętałam coś takiego z wykładów ale nie mogłam nigdzie znaleźć. Teraz to już chyba do niczego sie nie przyczepi. Dziękuję za pomoc. Jak zdam to się zaleje, też łzami ale piwnymi.... Pozdrawiam Dobroczyńcę
            Aha, pomimo że loguję sie jsko sly123 to nadal jestem kobietą, matką i takie tam......

            Comment

            • biziel
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.10
              • 53

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              jeśli znasz zawartość procentową alfakwasów w swoim chmielu i wiesz ile go dodałeś do wiadomej ilości brzeczki to chyba nie będzie problemu żeby określić (z niedużym błędem) goryczkę w stopniach HBU (Homebrew Bittering Units)


              x = (ilosc chmielu * zawartosc alfakwasów) / obj. brzeczki
              Wydaje mi się, że powyższy wzór jest błędny. Ostatnio rozpracowywałem amerykańską recepturę gdzie chmielenie było opisane w stopniach HBU.
              Według mojej wiedzy stopnie HBU to iloczyn wagi chmielu (w uncjach [oz.]) i zawartości alfa kwasów (w procentach [%]).
              HBU = waga chmielu [oz.] * a-a [%]
              Stopnie HBU nie określają goryczki piwa tylko ilość i goryczkowość chmielu w recepturze piwa.
              Stopnie HBU nie są powiązane z objętością i dlatego ważna jest, dla jakiej objętości jest to receptura.

              PS.
              1 oz. (uncja) = 28.3495231 g

              Comment

              Przetwarzanie...
              X