Hefeweizen i dodatek pszenicy niesłodowanej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    Hefeweizen i dodatek pszenicy niesłodowanej

    Mam możliwość zaopatrzenia się w pszenicę niesłodowaną, a że niedługo warzę hefeweizena to pomyślałem, że mógłbym ja wrzucić do zacieru.

    I teraz kilka pytań:

    1. Wiem że dodatek pszenicy do zacieru poprawia pienistość. Czy poza tym taki dodatek ma jakiś wpływ na smak/zapach piwa? Mowa o maksymalnie 15% dodatku... Warto się w to bawić przy hefeweizenie?
    2. Czy jest sens dla poprawienia pienistości dodawać pszenice skoro moim zdanie słody weyermana są niestety wystarczająco bogate w białko (nie robiąc przerwy białkowej dwukrotnie ze słodu pale-ale miałem piwo dobrze się pieniące z efektem zmętnienia na zimno...).
    3. Co zrobić z takim ziarnem pszenicy przed dodaniem? Ześrutować na drobno i skleikować przed dodaniem do zacieru?

    PS: Wiem że do witbiera dodaje się do 50% zasypu pszenicy niesłodowanej ale witbiera na razie nie planuję warzyć
    Zapraszam do Browaru Sielanka.
Przetwarzanie...
X