Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
Wyświetlenie odpowiedzi
Cyt:
„2,5 kg kawy zbożowej, 350 g cukru, 20 g chmielu, 20 g drożdży (mogą być piekarnicze), 11 litrów wody.
Kawę i cukier zalać zimną wodą i gotować przez godzinę na małym ogniu. Dodać chmiel i gotować kolejną godzinę. Potem ostudzić i przecedzić przez płótno. Uzupełnić brzeczkę wodą do 10 litrów, podgrzać do temperatury 22-25 st. C, dodać rozpuszczone w szklance ciepłej wody drożdże i lekko przykryć naczynie, napełnione do ¾ pojemności. Postawić na dobę w ciepłym miejscu po przecedzeniu piwa przez płótno, zlać je do czystych butelek, szczelnie zakorkować, postawić w ciemnym i chłodnym miejscu. Po dwóch dniach będzie nadawało się do picia.”
Comment