Stout (czyli piwo najciemniejsze z ciemnych) - artykuł Czesa - komentarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • colkurtz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 65

    #16
    Jest wytrawny i są akcenty palone, jednak to nie o to chodzi... ale to trochę jakby przez telefon o kolorach rozmawiać .
    To może inaczej - jakie "akcenty" wprowadzi dodatek gipsu piwowarskiego?

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Absolutnie nie gips. Gips Ci kwaśność zredukuje. Kwaśność wprowadzają słody palone, jeśli woda jest twarda to, to się znosi. Jeśli zależy Ci na kwaśnym smaku w stoucie, to daj dużo palonych słodów i miękką wodę. Gips wodę Ci utwardzi, a więc to działanie przeciwskuteczne.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • colkurtz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.05
        • 65

        #18
        Czyli miałem rację, tylko że na odwrót
        Czy czas wrzucenia słodów palonych też gra rolę? Dodałem je teraz na ost. 10 min zacierania w ~72* i jest palono-kawowo, ale mogłoby być bardziej - następnym razem planowałem z 15-20 min wcześniej.
        Dziękuję za pomoc.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika colkurtz
          Czyli miałem rację, tylko że na odwrót
          Czy czas wrzucenia słodów palonych też gra rolę? Dodałem je teraz na ost. 10 min zacierania w ~72* i jest palono-kawowo, ale mogłoby być bardziej - następnym razem planowałem z 15-20 min wcześniej.
          Dziękuję za pomoc.
          Czasu nie zwiększaj, zwiększ ilość.
          blog.kopyra.com

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • etman
            Piwowar nr 50
            etman
            Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa

            Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.

            Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...
            2024-09-18, 13:25
          • ryvna
            Brak gazu w piwie
            ryvna
            Cześć.

            Robiąc warkę zapomniałem sprawdzić BLG (ogólnie często o tym zapominam..) ale przy butelkowaniu po 3 tygodniach w fermentacji burzliwej BLG spadlo do 5,5. Stwierdziłem że więcej nie spadnie, zrobiłem roztwór z cukru 2,5g na 0,5l piwa i zabutelkowałem. Wczoraj mineły...
            2017-10-06, 08:05
          • grodek
            Sprzedam taboret gazowy z butlą gazową 11 kg
            grodek
            Mam do sprzedania taboret gazowy (kuchenkę) na gaz propan-butan o mocy cieplnej 7,5 kW z wbudowaną zapalarką piezoelektryczną. Podstawa ma wymiar ok. 40 x 40 cm. W zestawie jest też reduktor gazu wraz z wężem. Taboret jest bardzo stabilny i solidnie wykonany. Butla 11 kg na gaz propan-butan,...
            2024-03-10, 18:44
          • ART
            Nieczajna, Session Black IPA
            ART
            Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

            ekstr, 12,5 alk. 5,3.

            Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
            Gazu dużo. Może ciut za.
            Barwa - czarne nieprzejrzyste....
            2025-01-04, 23:48
          • ART
            Alebrowar, Saint no more 2024
            ART
            Nabyłem nie zauważając dopisku pod nazwą stylu black ipa.

            dopiskiem bylo

            with palo santo

            być może uznałem że to miała być osoba pozująca za tego miłego mikołajaja na etce.


            5,8 alc 14 blg


            Aromat słodkiego...
            2024-12-26, 22:33
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...