Stout (czyli piwo najciemniejsze z ciemnych) - artykuł Czesa - komentarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • colkurtz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 65

    #16
    Jest wytrawny i są akcenty palone, jednak to nie o to chodzi... ale to trochę jakby przez telefon o kolorach rozmawiać .
    To może inaczej - jakie "akcenty" wprowadzi dodatek gipsu piwowarskiego?

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Absolutnie nie gips. Gips Ci kwaśność zredukuje. Kwaśność wprowadzają słody palone, jeśli woda jest twarda to, to się znosi. Jeśli zależy Ci na kwaśnym smaku w stoucie, to daj dużo palonych słodów i miękką wodę. Gips wodę Ci utwardzi, a więc to działanie przeciwskuteczne.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • colkurtz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.05
        • 65

        #18
        Czyli miałem rację, tylko że na odwrót
        Czy czas wrzucenia słodów palonych też gra rolę? Dodałem je teraz na ost. 10 min zacierania w ~72* i jest palono-kawowo, ale mogłoby być bardziej - następnym razem planowałem z 15-20 min wcześniej.
        Dziękuję za pomoc.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika colkurtz
          Czyli miałem rację, tylko że na odwrót
          Czy czas wrzucenia słodów palonych też gra rolę? Dodałem je teraz na ost. 10 min zacierania w ~72* i jest palono-kawowo, ale mogłoby być bardziej - następnym razem planowałem z 15-20 min wcześniej.
          Dziękuję za pomoc.
          Czasu nie zwiększaj, zwiększ ilość.
          blog.kopyra.com

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • etman
            Piwowar nr 52
            etman
            Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

            Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



            Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

            W numerze 52 :
            • Wywiad numeru Nie przetrwamy
            ...
            2025-03-13, 10:16
          • etman
            Piwowar nr 50
            etman
            Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa

            Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.

            Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...
            2024-09-18, 14:25
          • ryvna
            Brak gazu w piwie
            ryvna
            Cześć.

            Robiąc warkę zapomniałem sprawdzić BLG (ogólnie często o tym zapominam..) ale przy butelkowaniu po 3 tygodniach w fermentacji burzliwej BLG spadlo do 5,5. Stwierdziłem że więcej nie spadnie, zrobiłem roztwór z cukru 2,5g na 0,5l piwa i zabutelkowałem. Wczoraj mineły...
            2017-10-06, 09:05
          • grodek
            Sprzedam taboret gazowy z butlą gazową 11 kg
            grodek
            Mam do sprzedania taboret gazowy (kuchenkę) na gaz propan-butan o mocy cieplnej 7,5 kW z wbudowaną zapalarką piezoelektryczną. Podstawa ma wymiar ok. 40 x 40 cm. W zestawie jest też reduktor gazu wraz z wężem. Taboret jest bardzo stabilny i solidnie wykonany. Butla 11 kg na gaz propan-butan,...
            2024-03-10, 19:44
          • ART
            Nieczajna, Session Black IPA
            ART
            Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

            ekstr, 12,5 alk. 5,3.

            Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
            Gazu dużo. Może ciut za.
            Barwa - czarne nieprzejrzyste....
            2025-01-05, 00:48
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...