Stout (czyli piwo najciemniejsze z ciemnych) - artykuł Czesa - komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • colkurtz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 65

    #16
    Jest wytrawny i są akcenty palone, jednak to nie o to chodzi... ale to trochę jakby przez telefon o kolorach rozmawiać .
    To może inaczej - jakie "akcenty" wprowadzi dodatek gipsu piwowarskiego?

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Absolutnie nie gips. Gips Ci kwaśność zredukuje. Kwaśność wprowadzają słody palone, jeśli woda jest twarda to, to się znosi. Jeśli zależy Ci na kwaśnym smaku w stoucie, to daj dużo palonych słodów i miękką wodę. Gips wodę Ci utwardzi, a więc to działanie przeciwskuteczne.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • colkurtz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.05
        • 65

        #18
        Czyli miałem rację, tylko że na odwrót
        Czy czas wrzucenia słodów palonych też gra rolę? Dodałem je teraz na ost. 10 min zacierania w ~72* i jest palono-kawowo, ale mogłoby być bardziej - następnym razem planowałem z 15-20 min wcześniej.
        Dziękuję za pomoc.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika colkurtz Wyświetlenie odpowiedzi
          Czyli miałem rację, tylko że na odwrót
          Czy czas wrzucenia słodów palonych też gra rolę? Dodałem je teraz na ost. 10 min zacierania w ~72* i jest palono-kawowo, ale mogłoby być bardziej - następnym razem planowałem z 15-20 min wcześniej.
          Dziękuję za pomoc.
          Czasu nie zwiększaj, zwiększ ilość.
          blog.kopyra.com

          Comment

          Przetwarzanie...
          X