Mam następujące pytanie. Jeśli podczas zacierania zrobię przerwę ferulikową, powiedzmy 10 minut, zamiast białkowej, czy uzyskam dzięki temu aromaty goździkowe, pomimo że nie użyję drożdży pszenicznych? Chcę zrobić Christmas Ale i goździk byłby jak najbardziej na miejscu, a fermentował będę najprawdopodobniej na T-58. Czy tak se da?
Przerwa ferulikowa bez drożdży pszenicznych
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Mam następujące pytanie. Jeśli podczas zacierania zrobię przerwę ferulikową, powiedzmy 10 minut, zamiast białkowej, czy uzyskam dzięki temu aromaty goździkowe, pomimo że nie użyję drożdży pszenicznych? Chcę zrobić Christmas Ale i goździk byłby jak najbardziej na miejscu, a fermentował będę najprawdopodobniej na T-58. Czy tak se da?
NIE. Goździki jak sama nazwa wskazuje pochodzą od drożdży
A tak na poważnie: te posmaki goździków, bananów to jakieś tam estry(proszę nie bić) które są wytwarzane przez drożdże.
MarekOstatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2008-09-10, 21:00.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód... -
No chyba, że doda sie goździków (nie mylić z Goździkową) bezpośrednie do brzeczki podczas fermentacji, można je tam wsadzić w jakimś woreczku lnianym, tylko w bardzo małej ilości, gdyż dadzą bardzo intensywny aromat. Do tego radziłbym kontrolować stan "zgoździkowania" całej brzeczki przynajmniej raz dziennie, "zgoździkowanie" nie powinno trwać dłużej jak kilka dni.
po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobekComment
-
Pytanie jest do Czesa, wujek gugiel umarł pod jego ciężarem.
Pozwolę sobie Czesa zacytować:
estry izobutylowy i izoamylowy kwasu octowego to aromat bananowy charakterystyczny np. dla bawarskich piw pszenicznych ( ale tam również goździk, co jest zasługą innego związku chemicznego: 4-winylogwajakolu).
Wiemy o co nam chodzi, poszukałem w książce Piwowarstwo Lewisa i Younga i nic, może słabo szukałem
Coś kojarzę z dawnych dyskusji, że potrzebne są odpowiednie drożdże oraz słód zawierający bardzo duże ilości białek (pszeniczny)Comment
-
Marek-C ma rację; goździki to wyłączna zasługa konkretnego szczepu drożdży.
Gwoli ścisłości jednak: 4-winylogwajakol to fenol a nie ester
Chemiczny prekursor 4-winylogwajakolu to kwas ferulikowy, który uwalnia się w trakcie zacierania także ze słodu jęczmiennego. Można więc uzyskać "efekt goździka" w piwie wyłacznie jęczmiennym, byle użyć odpowiedniego szczepu drożdży.
Często dzikie drożdże mają także tę zdolność.
Goździk w Christmas Ale jest jak najbardziej na miejscu, ale w tych okolicznościach trzeba by go wprowadzić sposobem proponowanym przez mlodego_w-fachu.
Albo wcześniej do kotła, na ostatnie minuty gotowania.
Albo później, tuż przed butelkowaniem, np. dodając "herbatkę" z goździków.
Wolna wolaO!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Jeśli chodzi o aromaty to z doświadczenia prostego piwowara powiem Ci że winne są za to drożdże robiłem ferulikową na zwykłym pilsie i nieiewiele to dało, natomiast namnożyłem kedyś drożdży z odzysku z jakiegoś niemieckiego minibrowaru na 100% pilsie i aromaty w gotowym piwie mnie powaliły, rewelacyjne, niestety z każdą warką były słabsze, może się myle ale pewnie drożdże mutowały, zrobiłem chyba z 3 warki i ostatnia wyszła jak na suchych z brewferma.Comment
-
Jeśli chodzi o aromaty to z doświadczenia prostego piwowara powiem Ci że winne są za to drożdże robiłem ferulikową na zwykłym pilsie i nieiewiele to dało, natomiast namnożyłem kedyś drożdży z odzysku z jakiegoś niemieckiego minibrowaru na 100% pilsie i aromaty w gotowym piwie mnie powaliły, rewelacyjne, niestety z każdą warką były słabsze, może się myle ale pewnie drożdże mutowały, zrobiłem chyba z 3 warki i ostatnia wyszła jak na suchych z brewferma.
Coś mam takie dziwne przeczucie że niedługo nabrzdyngole się Obołonem..... co to może być?Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
-
Channel: Śląskie
-
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
11,95 ekstr.
4,7% alk.
https://www.stoertebeker.com/sommer-wit
W składzie płatki pszenne i owsiane, skórka cytrynowa i pomarańczowa oraz kolendra.
Chmiel Ariana.
Aromat - lekkie cytrusy w kierunku cytryny, ciut kolendry i drożdży
Piana -...-
Channel: Niemcy
-
-
Browar restauracyjny w miejscowości Stěžery koło Hradca Kralove. Więcej:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...r-ber%C3%A1nek
https://www.pivovarberanek.cz/...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment