Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
Wyświetlenie odpowiedzi
2. Całość przelewam do zdezynfekowanego słoika 0,9 l, zakrywam folia i do lodówki.
3. Na następny dzień mam w słoiku trzy warstwy. Górna to drożdże - lekkie komórki drożdżowy zostały uniesione wraz z pianą, środkowa to resztka piwa i dolna to ciężkie zanieczyszczenia.
4. Przygotowuję słoik 0,3 l z schłodzoną w lodówce, przegotowaną wcześniej wodą i do tego słoika zbieram zdezynfekowaną łyżeczką drożdże z górnej warstwy.
5. Tak przygotowane czyste drożdże przechowują w lodówce tak planując warzenie, aby jak najszybciej zostały zużyte. Im szybciej tym lepiej.
6. Drożdże tak zebrane są na tyle silne i jest ich na tyle dużo, że po wylaniu wody pod którą są przechowywane, można nimi bezpośrednio zaszczepić nową warkę.
Comment