Wspólne warzenie - czyli nieść kaganiec oświaty piwowarskiej :D

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 535

    #76
    Jeśli się wszystko dobrze ułoży to:
    Mniej alkoholu, więcej smaku !
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • dagga
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2004.07
      • 4

      #77
      Konstatuję, że destyluję, fermentuję, pichcę, lecz nie warzę. A piwa najwięcej konsumuję. Czas zmienić te niecne praktyki. W związku z tym moja uprzejma prośba do piwowarów świętokrzyskich o kaganiec oświaty piwowarskiej. Wiem o co chodzi teoretycznie, lecz brakuje mi praktycznego podglądactwa procesu warzenia. Mogę dojechać lub udostępnić u siebie całkiem sympatyczną bazę na mini-warsztat połączony z wypoczynem na łonie. Zainteresowanych zapraszam na pw.
      PS Wiem, czas uzupełnić profil.

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #78
        Zakurzony temat.
        Może więc warzenie u Infama?
        Niedziela (02.08.br.), od porannych godzin mieszanie w garze na Pruszkowskiej 4d. Na mieszaniu się nie skończy - dla niezdecydowanych: degustacja
        Będzie powtórka IRA. Na 1084 Irish ale i na koelsch
        A za tydzień stout (no chyba, że poratuje ktoś 3068? - plisss)
        Padło na irę, bo chciałbym porównać z Irlandzkim ciemnym (ciemne IRA), otrzymanym w Żywcu, mimo, że pamiętam swoje z 2007r. Dzięki Dori. Tak więc z oceną przyjdzie nam jeszcze długo poczekać (poczekać będzie trzeba również z oceną pozostałych piwek, otrzymanych od Kopyra, Codera, Hasintusa, Yemu, Gniadego, Flooda, Bzacek i oczywiście Staśka). Jeśli dopiszą goście, to nie będziemy czekać!
        Do zobaczenia!
        607 059 543
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • flood
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.06
          • 182

          #79
          Witaj,

          Właśnie się nastawiam na warzenie dzis IRA, i jutro pszenicy. Wrzuć może gdzieś krótko receptury, jeśli masz już coś przygotowane - porównam z moimi pomysłami na Irish.

          Spróbuję wpaść ( zależy jak mi sobotni grill wyjdzie...;-) - będą pszenice to oceny

          Mam dwa słoje gęstwy 3068 po coderze - jedna po 1 mojej warce, drugi po jeszcze dwóch życiach u mnie - nie licząc coderowych. Sam mam wątpliwości co do ich kondycji - stały miesiąc w lodówce..., ale zapach nie jest zły - szykuję je na sobotę.

          pzdr
          flood
          Last edited by flood; 2009-07-31, 13:45.

          Comment

          • Infam
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.05
            • 715

            #80
            hmmm...
            Receptura na IRA jest w miarę ułożona od 3 lat. Dotychczas nie odważyłem się jej podać na forum. A to dlatego, że w 2007 bardzo pipjalne piwko zajęło zaszczytne miejsce w Żywcu. Receptura mija się z wytycznymi warzenia tego stylu. Stąd ta trauma...
            Warzone było "pod" Murphy's red ale (bynajmniej nie pod Lady's Well Ale). I to się w miarę udało. Jednak pragnąc powtórzyć tamten smak w niedzielę nieco zmodyfikuję recepturę w kierunku "wytycznych".
            Jeśli wybaczycie ignorancję, na szybko skład surowców:

            Receptura na piwo Irish Red Ale”
            I m-ce w V KPD Żywiec 2007r.

            SKŁADNIKI:
            (podano na 58 l nastawu 12 Blg)

            - słód pilzneński 3-4 EBC: 10kg
            - słód monachijski 5-7 EBC: 1kg (obecnie dostępny niestety od 15 EBC)
            - pale ale 0,5 kg
            - cara red: 1kg
            - caraamber 60-80 EBC: 0,6kg
            - caramunich typ II 110-130 EBC: 0,05 kg
            - caraaroma (Piwodziej) 150 EBC: 0,03 kg
            - chmiel Marynka szyszka 7% a-k: 40 g,
            - - chmiel Challenger szyszka 6,5-8,5% a-k: 80 g,
            - mech irlandzki,
            - drożdże Wyeast 1084 Irish Ale,
            - glukoza (refermentacja)

            edit:
            Co do 3068 to b. chętnie.
            Last edited by Infam; 2009-07-31, 14:39.
            "Dużo to nie znaczy Dobrze
            Dobrze znaczy dużo"

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #81
              W sobotę planuję warzenie Polskiego Ale , skład bardzo podobny do warki 30 planuję podnieść IBU do 40 może nawet 50 zobaczę jak mi się w sobotę chmielu będzie chciało dla balansu smakowego może ciut więcej będzie karmelowego słodu.
              Jak kto chętny na zobaczenie warzenia z bardzo bliska to zapraszam na PW po szczegóły.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23928

                #82
                2009.08.08 - w Opolu w sobotę warzymy piwo orkiszowe - zainteresowanych odsyłam do wątku: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=84178
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #83
                  Zapomniany temat...

                  Chcielibyśmy z bnp (a może i dołączy się may) zrobić jakieś wspólne warzenie w plenerze jeszcze jesienią jak Bóg da ładną pogodę, a jak nie to dopiero na wiosnę. Pytanie czy ktoś się z okolic BP dołączy?

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #84
                    Jaki tam zapomniany - ja dziś jadę z kagankiem przecież do Wrocka
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X