Jeśli się wszystko dobrze ułoży to:
Wspólne warzenie - czyli nieść kaganiec oświaty piwowarskiej :D
Collapse
X
-
-
Konstatuję, że destyluję, fermentuję, pichcę, lecz nie warzę. A piwa najwięcej konsumuję. Czas zmienić te niecne praktyki. W związku z tym moja uprzejma prośba do piwowarów świętokrzyskich o kaganiec oświaty piwowarskiej. Wiem o co chodzi teoretycznie, lecz brakuje mi praktycznego podglądactwa procesu warzenia. Mogę dojechać lub udostępnić u siebie całkiem sympatyczną bazę na mini-warsztat połączony z wypoczynem na łonie. Zainteresowanych zapraszam na pw.
PS Wiem, czas uzupełnić profil.
Comment
-
-
Zakurzony temat.
Może więc warzenie u Infama?
Niedziela (02.08.br.), od porannych godzin mieszanie w garze na Pruszkowskiej 4d. Na mieszaniu się nie skończy - dla niezdecydowanych: degustacja
Będzie powtórka IRA. Na 1084 Irish ale i na koelsch
A za tydzień stout (no chyba, że poratuje ktoś 3068? - plisss)
Padło na irę, bo chciałbym porównać z Irlandzkim ciemnym (ciemne IRA), otrzymanym w Żywcu, mimo, że pamiętam swoje z 2007r. Dzięki Dori. Tak więc z oceną przyjdzie nam jeszcze długo poczekać (poczekać będzie trzeba również z oceną pozostałych piwek, otrzymanych od Kopyra, Codera, Hasintusa, Yemu, Gniadego, Flooda, Bzacek i oczywiście Staśka). Jeśli dopiszą goście, to nie będziemy czekać!
Do zobaczenia!
607 059 543"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Witaj,
Właśnie się nastawiam na warzenie dzis IRA, i jutro pszenicy. Wrzuć może gdzieś krótko receptury, jeśli masz już coś przygotowane - porównam z moimi pomysłami na Irish.
Spróbuję wpaść ( zależy jak mi sobotni grill wyjdzie...;-) - będą pszenice to oceny
Mam dwa słoje gęstwy 3068 po coderze - jedna po 1 mojej warce, drugi po jeszcze dwóch życiach u mnie - nie licząc coderowych. Sam mam wątpliwości co do ich kondycji - stały miesiąc w lodówce..., ale zapach nie jest zły - szykuję je na sobotę.
pzdr
floodLast edited by flood; 2009-07-31, 13:45.
Comment
-
-
hmmm...
Receptura na IRA jest w miarę ułożona od 3 lat. Dotychczas nie odważyłem się jej podać na forum. A to dlatego, że w 2007 bardzo pipjalne piwko zajęło zaszczytne miejsce w Żywcu. Receptura mija się z wytycznymi warzenia tego stylu. Stąd ta trauma...
Warzone było "pod" Murphy's red ale (bynajmniej nie pod Lady's Well Ale). I to się w miarę udało. Jednak pragnąc powtórzyć tamten smak w niedzielę nieco zmodyfikuję recepturę w kierunku "wytycznych".
Jeśli wybaczycie ignorancję, na szybko skład surowców:
Receptura na piwo Irish Red Ale”
I m-ce w V KPD Żywiec 2007r.
SKŁADNIKI:
(podano na 58 l nastawu 12 Blg)
- słód pilzneński 3-4 EBC: 10kg
- słód monachijski 5-7 EBC: 1kg (obecnie dostępny niestety od 15 EBC)
- pale ale 0,5 kg
- cara red: 1kg
- caraamber 60-80 EBC: 0,6kg
- caramunich typ II 110-130 EBC: 0,05 kg
- caraaroma (Piwodziej) 150 EBC: 0,03 kg
- chmiel Marynka szyszka 7% a-k: 40 g,
- - chmiel Challenger szyszka 6,5-8,5% a-k: 80 g,
- mech irlandzki,
- drożdże Wyeast 1084 Irish Ale,
- glukoza (refermentacja)
edit:
Co do 3068 to b. chętnie.Last edited by Infam; 2009-07-31, 14:39."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
W sobotę planuję warzenie Polskiego Ale , skład bardzo podobny do warki 30 planuję podnieść IBU do 40 może nawet 50 zobaczę jak mi się w sobotę chmielu będzie chciało dla balansu smakowego może ciut więcej będzie karmelowego słodu.
Jak kto chętny na zobaczenie warzenia z bardzo bliska to zapraszam na PW po szczegóły.
Comment
-
-
2009.08.08 - w Opolu w sobotę warzymy piwo orkiszowe - zainteresowanych odsyłam do wątku: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=84178- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Zapomniany temat...
Chcielibyśmy z bnp (a może i dołączy się may) zrobić jakieś wspólne warzenie w plenerze jeszcze jesienią jak Bóg da ładną pogodę, a jak nie to dopiero na wiosnę. Pytanie czy ktoś się z okolic BP dołączy?
Comment
-
-
Jaki tam zapomniany - ja dziś jadę z kagankiem przecież do Wrocka
Comment
-
Comment