Przełom brzeczki
Collapse
X
-
No i na tym forum. Jest tylko jeden problem - trzeba wykazać się odrobiną inicjatywy i sprytu -
.
Z własnych obserwacji dodam obrazowo, po dodaniu chmielu po chwili powinien się pojawić biały osad (białkowy), później jest jeszcze brązowy (garbnikowy). Mam nadzieję, że moje obserwacje są słuszne. (jak nie napiszę to się nie dowiem/dowiemy)
Comment
-
Duży wpływ na to, ma zastosowanie przerwy białkowej podczas zacierania.Comment
-
Czasami zdarza się, że gotujemy brzeczkę bardzo mocno przez długi czas i nic. Przełomu nie ma. Ja w takim przypadku radykalnie zmniejszam gaz, na tyle żeby się tylko lekko bulgotało. Po kilku minutach pojawia się przełom jak marzenie. Wtedy znów gaz na maxa.Comment
-
Czasami zdarza się, że gotujemy brzeczkę bardzo mocno przez długi czas i nic. Przełomu nie ma. Ja w takim przypadku radykalnie zmniejszam gaz, na tyle żeby się tylko lekko bulgotało. Po kilku minutach pojawia się przełom jak marzenie. Wtedy znów gaz na maxa., ja gotuję raczej umiarkowanie ze względu na małą moc palników kuchenki, przełom mam widoczny praktycznie za każdym razem.
Comment
-
Panowie przerwa białkowa się kłania oraz duża ilość białek w słodzie pszenicznym lub surowcach niesłodowych. Jeśli te warunki lub jeden z nich są spełnione to przełom jest bardziej widowiskowy.Comment
-
Comment
-
Nie mogłem się powstrzymać.Comment
-
Comment
-
A ja już od roku nie mam przełomu. Myślałam, ze to woda - ale zmieniłam wodę i dalej nic.
Pewnie zeszłoroczne słody strzegomskie takie były, wypróbuje tegoroczne, jak dalej będzie brak przełomu, to będę robić przerwę białkową
Nie przejmowałam się wcześniej nim, ale dwa z moich piw mają chyba goryczkę białkową, właśnie z tego powodu, że się te białka nie wytrąciły. Z drugiej strony - reszta piw "bezprzełomowych" jest w porząsiu
Sama już nic nie wiemComment
-
Comment