Przełom brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #16
    Od momentu jak zaczalem uzywac Protafloc finnings to nie mam z tym najmniejszego problemu. Bym powiedzial ,ze efekt jest wrecz odwrotny, takie straty zaczalem miec wynikajace z osadow (osady+ drozdze to ok 3-4 litrow po fermentacji), ze musze przeorganizowac ilosci nastawu, by zapelnic kegi do pelna.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2008-10-17, 17:07.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
      Od momentu jak zaczalem uzywac Protafloc finnings .
      przepraszam , czego używasz
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        przepraszam , czego używasz
        www.hopandgrape.co.uk - Protafloc copper finnings
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • SlawekT
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.08
          • 174

          #19
          Ja robię od dawna przerwę białkową i zawsze mam przełom. o ile dobrze wiem, to przełom polega na tym, że nagle pojawia się w piwie taki kłaczkowany osad.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
            , to przełom polega na tym, że nagle pojawia się w piwie taki kłaczkowany osad.
            czy taki ?
            Attached Files
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • macas
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.02
              • 681

              #21
              Dzięki ANTEKS, Takie farfocle w brzeczce to ja miewam, nie ma jak pomoc obrazkowa
              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
              Beniamin Franklin

              Comment

              • SlawekT
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.08
                • 174

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                czy taki ?
                Nie odkryję Ameryki, jak piowiem, że dokałdnie o taki. U mnie pojawia się on dość nagle, kiedyś myslałem, że to chmieliny z granulatu, ale przy szszkach też taki sam osad się pojawia.

                Comment

                • kolomar
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 175

                  #23
                  Dzięki @anteks za zdjęcie. Przyznam się, że rozwiało ono moje wątpliwości dot. przełomu.
                  Warzenie piwa

                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    A ja już od roku nie mam przełomu.
                    Sama już nic nie wiem

                    SLAVOY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                    Sorry! Ale to brzmi.....
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
                      SLAVOY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                      Sorry! Ale to brzmi.....
                      Spoko, to był tylko po prostu słód kiepskiej jakości, Marku, nie denerwuj się, już mam przełom
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Spoko, to był tylko po prostu słód kiepskiej jakości, Marku, nie denerwuj się, już mam przełom
                        No i d...a d...a d...aaaa!!!!

                        Raz miałam, teraz od 2 warek znowu nic!!!

                        Intensywnie gotuję, mam świeży chmiel i słód, a ostatnio to nawet przerwę białkową zrobiłam i nic!!! Ale mnie to już wk....
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #27
                          A co Ty Szefowa się tak fetyszujesz tym przełomem? Niedobre piwa Ci bez przełomu wychodzą? Zawsze uważałem, że jesteś najbliższym mi nauczycielem, bo oboje wiele rzeczy robimy na oko...
                          Jak ostatnio się przyglądałem, to miałem przełom przy pszeniczniaku... czyli chyba tam, gdzie najmniej go potrzebowałem...

                          A w temacie:
                          Jesteście pewni, że intensywne gotowanie sprzyja występowaniu przełomu?
                          Ja chyba mam a gotuję w lidlowym garnku, więc ekstremalnie NIE-intensywnie.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Seta, nie przejmowałam się, ale ostatnio te brzeczki bez przełomu są tragicznie wprost mętne, w butelkach klarują sie po kilku miechach dopiero, w dodatku w 2 zaobserwowałam nieodpowiednią goryczkę - zapewne właśnie białkową, no i zaczęłam się przejmować
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              A w temacie:
                              Jesteście pewni, że intensywne gotowanie sprzyja występowaniu przełomu?

                              Przełom powstaje najczęściej po dodaniu chmielu.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #30
                                No OK Jacer, ale Marusia ma jakiś problem, którego do końca nie rozumiem , a gotuje na tym swoim wściekłym taborecie gazowym, że aż balling jej spada... i nie ma przełomu, a ja mam max 99,5*C i przełom mam (chyba )...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X