Od momentu jak zaczalem uzywac Protafloc finnings to nie mam z tym najmniejszego problemu. Bym powiedzial ,ze efekt jest wrecz odwrotny, takie straty zaczalem miec wynikajace z osadow (osady+ drozdze to ok 3-4 litrow po fermentacji), ze musze przeorganizowac ilosci nastawu, by zapelnic kegi do pelna.
Przełom brzeczki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziOd momentu jak zaczalem uzywac Protafloc finnings .Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziprzepraszam , czego używasz"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi, to przełom polega na tym, że nagle pojawia się w piwie taki kłaczkowany osad.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziczy taki ?
Comment
-
-
Dzięki @anteks za zdjęcie. Przyznam się, że rozwiało ono moje wątpliwości dot. przełomu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA ja już od roku nie mam przełomu.
Sama już nic nie wiem
SLAVOY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sorry! Ale to brzmi.....Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedziSLAVOY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sorry! Ale to brzmi.....
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziSpoko, to był tylko po prostu słód kiepskiej jakości, Marku, nie denerwuj się, już mam przełom
Raz miałam, teraz od 2 warek znowu nic!!!
Intensywnie gotuję, mam świeży chmiel i słód, a ostatnio to nawet przerwę białkową zrobiłam i nic!!! Ale mnie to już wk....
Comment
-
-
A co Ty Szefowa się tak fetyszujesz tym przełomem? Niedobre piwa Ci bez przełomu wychodzą? Zawsze uważałem, że jesteś najbliższym mi nauczycielem, bo oboje wiele rzeczy robimy na oko...
Jak ostatnio się przyglądałem, to miałem przełom przy pszeniczniaku... czyli chyba tam, gdzie najmniej go potrzebowałem...
A w temacie:
Jesteście pewni, że intensywne gotowanie sprzyja występowaniu przełomu?
Ja chyba mam a gotuję w lidlowym garnku, więc ekstremalnie NIE-intensywnie.
Comment
-
-
Seta, nie przejmowałam się, ale ostatnio te brzeczki bez przełomu są tragicznie wprost mętne, w butelkach klarują sie po kilku miechach dopiero, w dodatku w 2 zaobserwowałam nieodpowiednią goryczkę - zapewne właśnie białkową, no i zaczęłam się przejmować
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziA w temacie:
Jesteście pewni, że intensywne gotowanie sprzyja występowaniu przełomu?
Przełom powstaje najczęściej po dodaniu chmielu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment