Chmielenie ponad 90 minut

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Chmielenie ponad 90 minut

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
    .....pierwsza godzina bez chmielu...
    Dawaj goryczkowy od początku gotowania, możesz dać 20-30% mniej i wyjdzie na jedno.
  • SlawekT
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.08
    • 174

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Dawaj goryczkowy od początku gotowania, możesz dać 20-30% mniej i wyjdzie na jedno.
    Dzięki. To sprawdzone, że im dłuższe gotowanie tym większa konwersja alfa-kwasów na rozpuszczalne substancje goryczkowe?
    Last edited by SlawekT; 2008-09-28, 18:00.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
      Dzięki. To sprawdzone, że im dłuższe gotowanie tym większa konwersja alfa-kwasów na rozpuszczalne substancje goryczkowe?
      No właśnie nie jestem pewien - wg Promasha powyżej 80min gotowania IBU się nie zmienia. Nie widziałem też receptur aby ktoś sugerował gotowania dłuższe niż 90min. Ciekawe...

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
        No właśnie nie jestem pewien - wg Promasha powyżej 80min gotowania IBU się nie zmienia. Nie widziałem też receptur aby ktoś sugerował gotowania dłuższe niż 90min. Ciekawe...
        W tym sęk, że kolega warzy 2 godziny i można chmielu zaoszczędzić, za wyszukiwarką:

        Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


        Last edited by mark33; 2008-09-28, 20:21.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          OK. Chodziło mi o to, że wiemy tylko, że po 70 minutach wykorzystujemy 25% alfakwasów. Nie wiemy ile wykorzystamy po powiedzmy 300 minutach (90% czy 28%).
          Kiedyś znalazłem takie coś - nie znam źródła więc daję tylko do rozwagi dla mądrzejszych:
          Attached Files

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 680

            #6
            Ja tam mądry nie jestem, a z tego wykresu wychodzi, że gotowanie powyżej 50 min. to szkoda gazu
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • SlawekT
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.08
              • 174

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja tam mądry nie jestem, a z tego wykresu wychodzi, że gotowanie powyżej 50 min. to szkoda gazu

              Podpisuję się ręcyma i nogami, jeżeli ten wykres jest wiarygodny. Ale też widać, że nie szkodzi, jeżeli pogotujemy dłużej, aby odparować wodę i zatężyć brzeczkę.

              Comment

              • macas
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 680

                #8
                Tylko moje pytanie : Po co się chmieli aromatycznym przez godzinę i dłużej np. w GRODZISZU i PSZENICZNIAKACH ??????????
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tylko moje pytanie : Po co się chmieli aromatycznym przez godzinę i dłużej np. w GRODZISZU i PSZENICZNIAKACH ??????????
                  Bo te piwa nie powinny mieć aromatu chmielowego. Chmielimy je dla goryczki. A dlaczego aromatycznymi odmianami? Pewnie dlatego, ze uważamy, że taka goryczka będzie szlachetniejsza.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja tam mądry nie jestem, a z tego wykresu wychodzi, że gotowanie powyżej 50 min. to szkoda gazu
                    Gotuje się po to aby wytrącić osady białkowe i aby dokonał się tzw przełom brzeczki.

                    Nikt ci nie karze chmielić od momentu zagotowania. Nieraz chmiel dodaje sić po 10 min a nawet 20 min po zagotowaniu.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X