Chmielenie ponad 90 minut
Collapse
X
-
-
No właśnie nie jestem pewien - wg Promasha powyżej 80min gotowania IBU się nie zmienia. Nie widziałem też receptur aby ktoś sugerował gotowania dłuższe niż 90min. Ciekawe...Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-09-28, 20:21.Comment
-
Comment
-
Podpisuję się ręcymai nogami, jeżeli ten wykres jest wiarygodny. Ale też widać, że nie szkodzi, jeżeli pogotujemy dłużej, aby odparować wodę i zatężyć brzeczkę.
Comment
-
Bo te piwa nie powinny mieć aromatu chmielowego. Chmielimy je dla goryczki. A dlaczego aromatycznymi odmianami? Pewnie dlatego, ze uważamy, że taka goryczka będzie szlachetniejsza.Comment
-
Nikt ci nie karze chmielić od momentu zagotowania. Nieraz chmiel dodaje sić po 10 min a nawet 20 min po zagotowaniu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Na temat tego morawskiego browarku z okolic Brna tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...D-pivovar-rojc
Ekstr. 11%
Alk. 4,2%
IBU 29
...-
Channel: Czechy
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment