Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT
Wyświetlenie odpowiedzi
Chmielenie ponad 90 minut
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziDawaj goryczkowy od początku gotowania, możesz dać 20-30% mniej i wyjdzie na jedno.Last edited by SlawekT; 2008-09-28, 18:00.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedziDzięki. To sprawdzone, że im dłuższe gotowanie tym większa konwersja alfa-kwasów na rozpuszczalne substancje goryczkowe?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziNo właśnie nie jestem pewien - wg Promasha powyżej 80min gotowania IBU się nie zmienia. Nie widziałem też receptur aby ktoś sugerował gotowania dłuższe niż 90min. Ciekawe...
Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
Last edited by mark33; 2008-09-28, 20:21.
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedziJa tam mądry nie jestem, a z tego wykresu wychodzi, że gotowanie powyżej 50 min. to szkoda gazu
Podpisuję się ręcyma i nogami, jeżeli ten wykres jest wiarygodny. Ale też widać, że nie szkodzi, jeżeli pogotujemy dłużej, aby odparować wodę i zatężyć brzeczkę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedziTylko moje pytanie : Po co się chmieli aromatycznym przez godzinę i dłużej np. w GRODZISZU i PSZENICZNIAKACH ??????????
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedziJa tam mądry nie jestem, a z tego wykresu wychodzi, że gotowanie powyżej 50 min. to szkoda gazu
Nikt ci nie karze chmielić od momentu zagotowania. Nieraz chmiel dodaje sić po 10 min a nawet 20 min po zagotowaniu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment