Czy nie lepiej kupić drożdże zamiast bawić się w ich namnażanie, dzielenie, etc

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    A nie można było od razu założyć nowego tematu, po co smrodzić w konkretach?
    Pewnie można. Tylko jaki? Pieprzenie o drożdżach? Po co? A tak kilka zdań i nie ma wielkiego bólu.

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
      Po prostu metode wygrzebalem gdzies na stronie zza oceanu i w sumie nigdy nie uzywalem tego sposobu, bo 9 na 10 warek warze na suchych, ktore moim zdaniem sa najbardziej bezpieczne.
      I o to właśnie mi chodzi. Suche drożdże kosztują grosze. Po co się męczyć?
      Last edited by angasc; 2008-10-07, 19:23.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
        I o to właśnie mi chodzi. Suche drożdże kosztują grosze. Po co się męczyć?
        I tu się znowu zgodzę Suche drożdże - czemu nie, zawsze nowe. Ale nie zgodzę się, że suche są najlepsze - nie będzie nigdy tak dobrego piwa pszenicznego jak na drożdżach Weihenstephaner Weizen - a one tylko płynne są
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • hasintus
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.07
          • 850

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
          I o to właśnie mi chodzi. Suche drożdże kosztują grosze. Po co się męczyć?
          Z suchych jedyne które mi podeszły to saflager s-23. Z górnej fermentacji suche nie dawały pożądanych efektów (aromatu smaku charakterystycznego dla danego stylu) więc używam tylko płynnych, dedykowanych do odpowiedniego stylu.
          Oczywiście nie znam wszystkich odmian suchych, ale nie chce mi się ich poznawać i otrzymać nijaką warkę.
          To już lepiej kupić konkretne płynne i "się męczyć".

          Comment

          • angasc
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.04
            • 977

            #20
            OK. Fajnie. Zgadzam się z Wami. Tylko po raz kolejny się pytam: po co robić rzeżbę? Można po raz kolejny wykorzystać gęstwę. Można kupić nowe drożdże - to nie majątek. Chyba każdego z Was stać na zakup nowego startera. Po co ryzykować? W imię czego? Przecież producenci drożdży nie są idiotami i sprzedają produkt po pierwsze czysty mikrobiologicznie, po drugie w ilości i jakości wystarczającej na standardową warkę. Czy naprawdę 30 zł jest ważniejsze niż powodzenie warki?
            Last edited by angasc; 2008-10-07, 19:54.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23926

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
              Pewnie można. Tylko jaki? Pieprzenie o drożdżach? Po co? A tak kilka zdań i nie ma wielkiego bólu.
              nie kilka zdań tylko obecnie połowa wątku. poprzez smrodzenie miałem na myśli pisanie nie na pierwotny temat tylko o innych sprawach, które można było poruszyć od razu w oddzielnym wątku nie dodając mi roboty.
              Last edited by ART; 2008-10-07, 20:12. Powód: No to sobie porobiłem ;)
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • gniady
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.12
                • 146

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                Tylko po raz kolejny się pytam: po co robić rzeżbę?
                Jakby nie patrzeć to nowa paczka drożdży podwaja koszt warki. Po co więc na siłę zwiększać koszty? Owszem może i stać mnie na nową paczkę drożdży do każdej warki, ale po co mam wydawać pieniądze, skoro nie muszę.

                Ja przechowuję drożdże na skosach, skosy przygotowuję w laboratorium nad kuchenką gazową i bardzo mi to odpowiada, że w lodówce mam kilka odmian drożdży, które za tydzień mogą być gotowe do wykorzystania w nowej warce.

                Tak się składa, że jedyny mój kwas (całej warki, nie liczę pojedynczych butelek) wyszedł na drożdżach z nowej całej paczki drożdży płynnych. Na szczęście po otwarciu najpierw zaszczepiłem skosy i dzięki temu z tej jednej paczki sam zrobiłem kilka warek i jeszcze się innym przysłużyły.

                Comment

                • angasc
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.04
                  • 977

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jakby nie patrzeć to nowa paczka drożdży podwaja koszt warki. Po co więc na siłę zwiększać koszty? Owszem może i stać mnie na nową paczkę drożdży do każdej warki, ale po co mam wydawać pieniądze, skoro nie muszę.

                  Ja przechowuję drożdże na skosach, skosy przygotowuję w laboratorium nad kuchenką gazową i bardzo mi to odpowiada, że w lodówce mam kilka odmian drożdży, które za tydzień mogą być gotowe do wykorzystania w nowej warce.

                  Tak się składa, że jedyny mój kwas (całej warki, nie liczę pojedynczych butelek) wyszedł na drożdżach z nowej całej paczki drożdży płynnych. Na szczęście po otwarciu najpierw zaszczepiłem skosy i dzięki temu z tej jednej paczki sam zrobiłem kilka warek i jeszcze się innym przysłużyły.
                  Gniady, nie rozumiemy się.
                  Ja nie neguję Twoich czy Waszych działań. Ja się tylko pytam po co? Dla kilku złotych? Dla zasady? Dla sportu? Po prostu chcę wiedzieć co Wami kieruje. I nic więcej.

                  Comment

                  • angasc
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.04
                    • 977

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    nie kilka zdań tylko obecnie połowa wątku. poprzez smrodzenie miałem na myśli pisanie nie na pierwotny temat tylko o innych sprawach, które można było poruszyć od razu w oddzielnym wątku nie dodając mi roboty.
                    ART,
                    z całym szacunkiem jakim Cię darzę, uważam że przesadzasz. Poza rozmową z Tobą raptem 2 moje posty są nie na temat. To nie jest jakieś znaczne przekroczenie standardów.
                    Ale oczywiście to Twój portal i Twoja wola. Masz prawo zrobić co chcesz a ja na pewno nie będę miał pretensji.

                    Comment

                    • gniady
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.12
                      • 146

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                      Gniady, nie rozumiemy się.
                      Ja nie neguję Twoich czy Waszych działań. Ja się tylko pytam po co? Dla kilku złotych? Dla zasady? Dla sportu? Po prostu chcę wiedzieć co Wami kieruje. I nic więcej.
                      Prawdę mówiąc to chyba dla sportu

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #26
                        Ja tam nie wstydzę się napisać, że szukam oszczędności. Mieszkam na piwowarskim odludziu, nie mam możliwości wymieniania sie świeżymi gęstwami z setkami piwowarów. Zakładając, że udałoby mi się w tym sezonie zrobić ok 20 warek, to roczny koszt drożdży wyszedłby cca 600zł. Mam nadzieję zmniejszyć go do 100zł. Zaoszczędzone 500 mogę poświęcić na edukację dekustatorską lub wypasiona turbo-chłodnicę...

                        Po drugie: Uważam, że próby wykorzystania nawet "zmęczonych" płynnych dają często lepsze efekty niż nowe drożdże suche. Chyba Angasc nie zaprzeczysz, że płynne są lepsze od suchych? Co więc Tobą kieruje kiedy stosujesz suche? Chęć zaoszczędzenia kilku złotych?

                        Dajcie spokój ideologiom. Kogo stać, ten kupuję nową (lub dwie jak niektórzy radzą) saszetkę płynnych drożdży na warkę. Inni kombinują i nabierają często większych doświadczeń...
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • angasc
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.04
                          • 977

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ja tam nie wstydzę się napisać, że szukam oszczędności. Mieszkam na piwowarskim odludziu, nie mam możliwości wymieniania sie świeżymi gęstwami z setkami piwowarów. Zakładając, że udałoby mi się w tym sezonie zrobić ok 20 warek, to roczny koszt drożdży wyszedłby cca 600zł. Mam nadzieję zmniejszyć go do 100zł. Zaoszczędzone 500 mogę poświęcić na edukację dekustatorską lub wypasiona turbo-chłodnicę...

                          Po drugie: Uważam, że próby wykorzystania nawet "zmęczonych" płynnych dają często lepsze efekty niż nowe drożdże suche. Chyba Angasc nie zaprzeczysz, że płynne są lepsze od suchych? Co więc Tobą kieruje kiedy stosujesz suche? Chęć zaoszczędzenia kilku złotych?

                          Dajcie spokój ideologiom. Kogo stać, ten kupuję nową (lub dwie jak niektórzy radzą) saszetkę płynnych drożdży na warkę. Inni kombinują i nabierają często większych doświadczeń...
                          Nie rozumiem dlaczego sie mnie czepiasz. Oszczędzasz- OK, Twoja wola i Twoje prawo. I Twoje ryzyko. Nie obchodzi mnie to. Ja po prostu, po raz trzeci czy czwarty zapytam: co Wami kieruje. Nie neguję, nie krytykuję, po prostu pytam. A Ty mnie zaczynasz gnoić za dociekliwość.
                          Nie zaprzeczę, że płynne są lepsze od suszonych. Czy ja coś takiego kiedykolwiek napisałem? Sam najczęściej używam płynnych. A gęstwy rozdaję znajomym.
                          Z całego serca życzę Ci byś zbierał jak najwięcej doświadczeń. Mam nadzieję że więcej niż ja. I obyś używając tych samych drożdży raz piętnasty zdobył pierwsze miejsce na giełdzie w Żywcu.
                          Drożdże suche stosuję gdy w warszawskim sklepie nie ma płynnych rodzaju który potrzebuję. Ostatnio zakupiłem Danstar Nottingham. Jak chcesz, to mam świeżą gęstwę do oddania.
                          Last edited by angasc; 2008-10-07, 21:23.

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie rozumiem dlaczego sie mnie czepiasz. Oszczędzasz- OK, Twoja wola i Twoje prawo. I Twoje ryzyko. Nie obchodzi mnie to. Ja po prostu, po raz trzeci czy czwarty zapytam: co Wami kieruje. Nie neguję, nie krytykuję, po prostu pytam. A Ty mnie zaczynasz gnoić za dociekliwość.
                            Nie zaprzeczę, że płynne są lepsze od suszonych. Czy ja coś takiego kiedykolwiek napisałem? Sam najczęściej używam płynnych. A gęstwy rozdaję znajomym.
                            Z całego serca życzę Ci byś zbierał jak najwięcej doświadczeń. Mam nadzieję że więcej niż ja. I obyś po raz piętnasty używając tych samych drożdży zdobył pierwsze miejsce na giełdzie w Żywcu.
                            Sorki Kolego ale pojechałeś...
                            Ja Cię gnoję ? Gdzie?? Bo pytaniem o suche drożdże?
                            Kolego ja starałem się być nad wyraz miły, chociaż nie do kńca na to zasłużyłeś...
                            A co Ty robisz pytając:
                            "Czy naprawdę 30 zł jest ważniejsze niż powodzenie warki?"
                            "Po co się męczyć?"
                            "Ja się tylko pytam po co? Dla kilku złotych?"
                            "Co kieruje piwowarami którzy za wszelką cenę poszukują oszczędności na drożdżach? "
                            Co qurwa może kierować oszczędzającymi ludźmi??

                            Po drugie: "Oszczędzasz- OK, (...) Nie obchodzi mnie to." To za przeproszeniem po jaką cholerę zakładałeś ten wątek skoro Cię to nie obchodzi????

                            A to o Żywcu - po co było?
                            OK, idę spać... nerwowy się robię...
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                              nie kilka zdań tylko obecnie połowa wątku. poprzez smrodzenie miałem na myśli pisanie nie na pierwotny temat tylko o innych sprawach, które można było poruszyć od razu w oddzielnym wątku nie dodając mi roboty.
                              Na tym forum obowiązuje polska pisownia.Nie zaczynamy zdania od małej litery.
                              I staramy się (w tym czasie starzejąc się) trzymać tematu.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23926

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                                ART,
                                z całym szacunkiem jakim Cię darzę, uważam że przesadzasz. Poza rozmową z Tobą raptem 2 moje posty są nie na temat. To nie jest jakieś znaczne przekroczenie standardów.
                                Ale oczywiście to Twój portal i Twoja wola. Masz prawo zrobić co chcesz a ja na pewno nie będę miał pretensji.
                                Chyba nie zauważyłeś jaki ogon za sobą pociągnąłeś swoim (obecnie) pierwszym postem, zatem Ciebie się czepiam jako prowodyra

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                                Na tym forum obowiązuje polska pisownia.Nie zaczynamy zdania od małej litery.
                                Ależ ja dokonałem wtrącenia nie rozpoczynając nowego zdania, poza tym są to komunikaty funkcyjne nie przeznaczone dla Ciebie Natomiast zasada dobrego wychowania nakazuje czynić odstęp po kropce i samemu stosować się do zasad które się wygłasza. No.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X