Czy nie lepiej kupić drożdże zamiast bawić się w ich namnażanie, dzielenie, etc
Collapse
X
-
I o to właśnie mi chodzi. Suche drożdże kosztują grosze. Po co się męczyć?Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-10-07, 19:23.Comment
-
Suche drożdże - czemu nie, zawsze nowe. Ale nie zgodzę się, że suche są najlepsze - nie będzie nigdy tak dobrego piwa pszenicznego jak na drożdżach Weihenstephaner Weizen - a one tylko płynne są
Comment
-
Oczywiście nie znam wszystkich odmian suchych, ale nie chce mi się ich poznawać i otrzymać nijaką warkę.
To już lepiej kupić konkretne płynne i "się męczyć".Comment
-
OK. Fajnie. Zgadzam się z Wami. Tylko po raz kolejny się pytam: po co robić rzeżbę? Można po raz kolejny wykorzystać gęstwę. Można kupić nowe drożdże - to nie majątek. Chyba każdego z Was stać na zakup nowego startera. Po co ryzykować? W imię czego? Przecież producenci drożdży nie są idiotami i sprzedają produkt po pierwsze czysty mikrobiologicznie, po drugie w ilości i jakości wystarczającej na standardową warkę. Czy naprawdę 30 zł jest ważniejsze niż powodzenie warki?Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-10-07, 19:54.Comment
-
nie kilka zdań tylko obecnie połowa wątku. poprzez smrodzenie miałem na myśli pisanie nie na pierwotny temat tylko o innych sprawach, które można było poruszyć od razu w oddzielnym wątku nie dodając mi roboty.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ja przechowuję drożdże na skosach, skosy przygotowuję w laboratorium nad kuchenką gazową i bardzo mi to odpowiada, że w lodówce mam kilka odmian drożdży, które za tydzień mogą być gotowe do wykorzystania w nowej warce.
Tak się składa, że jedyny mój kwas (całej warki, nie liczę pojedynczych butelek) wyszedł na drożdżach z nowej całej paczki drożdży płynnych. Na szczęście po otwarciu najpierw zaszczepiłem skosy i dzięki temu z tej jednej paczki sam zrobiłem kilka warek i jeszcze się innym przysłużyły.Comment
-
Jakby nie patrzeć to nowa paczka drożdży podwaja koszt warki. Po co więc na siłę zwiększać koszty? Owszem może i stać mnie na nową paczkę drożdży do każdej warki, ale po co mam wydawać pieniądze, skoro nie muszę.
Ja przechowuję drożdże na skosach, skosy przygotowuję w laboratorium nad kuchenką gazową i bardzo mi to odpowiada, że w lodówce mam kilka odmian drożdży, które za tydzień mogą być gotowe do wykorzystania w nowej warce.
Tak się składa, że jedyny mój kwas (całej warki, nie liczę pojedynczych butelek) wyszedł na drożdżach z nowej całej paczki drożdży płynnych. Na szczęście po otwarciu najpierw zaszczepiłem skosy i dzięki temu z tej jednej paczki sam zrobiłem kilka warek i jeszcze się innym przysłużyły.
Ja nie neguję Twoich czy Waszych działań. Ja się tylko pytam po co? Dla kilku złotych? Dla zasady? Dla sportu? Po prostu chcę wiedzieć co Wami kieruje. I nic więcej.Comment
-
z całym szacunkiem jakim Cię darzę, uważam że przesadzasz. Poza rozmową z Tobą raptem 2 moje posty są nie na temat. To nie jest jakieś znaczne przekroczenie standardów.
Ale oczywiście to Twój portal i Twoja wola. Masz prawo zrobić co chcesz a ja na pewno nie będę miał pretensji.Comment
-
Comment
-
Ja tam nie wstydzę się napisać, że szukam oszczędności. Mieszkam na piwowarskim odludziu, nie mam możliwości wymieniania sie świeżymi gęstwami z setkami piwowarów. Zakładając, że udałoby mi się w tym sezonie zrobić ok 20 warek, to roczny koszt drożdży wyszedłby cca 600zł. Mam nadzieję zmniejszyć go do 100zł. Zaoszczędzone 500 mogę poświęcić na edukację dekustatorską lub wypasiona turbo-chłodnicę...
Po drugie: Uważam, że próby wykorzystania nawet "zmęczonych" płynnych dają często lepsze efekty niż nowe drożdże suche. Chyba Angasc nie zaprzeczysz, że płynne są lepsze od suchych? Co więc Tobą kieruje kiedy stosujesz suche? Chęć zaoszczędzenia kilku złotych?
Dajcie spokój ideologiom. Kogo stać, ten kupuję nową (lub dwie jak niektórzy radzą) saszetkę płynnych drożdży na warkę. Inni kombinują i nabierają często większych doświadczeń...Comment
-
Ja tam nie wstydzę się napisać, że szukam oszczędności. Mieszkam na piwowarskim odludziu, nie mam możliwości wymieniania sie świeżymi gęstwami z setkami piwowarów. Zakładając, że udałoby mi się w tym sezonie zrobić ok 20 warek, to roczny koszt drożdży wyszedłby cca 600zł. Mam nadzieję zmniejszyć go do 100zł. Zaoszczędzone 500 mogę poświęcić na edukację dekustatorską lub wypasiona turbo-chłodnicę...
Po drugie: Uważam, że próby wykorzystania nawet "zmęczonych" płynnych dają często lepsze efekty niż nowe drożdże suche. Chyba Angasc nie zaprzeczysz, że płynne są lepsze od suchych? Co więc Tobą kieruje kiedy stosujesz suche? Chęć zaoszczędzenia kilku złotych?
Dajcie spokój ideologiom. Kogo stać, ten kupuję nową (lub dwie jak niektórzy radzą) saszetkę płynnych drożdży na warkę. Inni kombinują i nabierają często większych doświadczeń...
Nie zaprzeczę, że płynne są lepsze od suszonych. Czy ja coś takiego kiedykolwiek napisałem? Sam najczęściej używam płynnych. A gęstwy rozdaję znajomym.
Z całego serca życzę Ci byś zbierał jak najwięcej doświadczeń. Mam nadzieję że więcej niż ja. I obyś używając tych samych drożdży raz piętnasty zdobył pierwsze miejsce na giełdzie w Żywcu.
Drożdże suche stosuję gdy w warszawskim sklepie nie ma płynnych rodzaju który potrzebuję. Ostatnio zakupiłem Danstar Nottingham. Jak chcesz, to mam świeżą gęstwę do oddania.Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-10-07, 21:23.Comment
-
Nie rozumiem dlaczego sie mnie czepiasz. Oszczędzasz- OK, Twoja wola i Twoje prawo. I Twoje ryzyko. Nie obchodzi mnie to. Ja po prostu, po raz trzeci czy czwarty zapytam: co Wami kieruje. Nie neguję, nie krytykuję, po prostu pytam. A Ty mnie zaczynasz gnoić za dociekliwość.
Nie zaprzeczę, że płynne są lepsze od suszonych. Czy ja coś takiego kiedykolwiek napisałem? Sam najczęściej używam płynnych. A gęstwy rozdaję znajomym.
Z całego serca życzę Ci byś zbierał jak najwięcej doświadczeń. Mam nadzieję że więcej niż ja. I obyś po raz piętnasty używając tych samych drożdży zdobył pierwsze miejsce na giełdzie w Żywcu.
Ja Cię gnoję ? Gdzie?? Bo pytaniem o suche drożdże?
Kolego ja starałem się być nad wyraz miły, chociaż nie do kńca na to zasłużyłeś...
A co Ty robisz pytając:
"Czy naprawdę 30 zł jest ważniejsze niż powodzenie warki?"
"Po co się męczyć?"
"Ja się tylko pytam po co? Dla kilku złotych?"
"Co kieruje piwowarami którzy za wszelką cenę poszukują oszczędności na drożdżach? "
Co qurwa może kierować oszczędzającymi ludźmi??
Po drugie: "Oszczędzasz- OK, (...) Nie obchodzi mnie to." To za przeproszeniem po jaką cholerę zakładałeś ten wątek skoro Cię to nie obchodzi????
A to o Żywcu - po co było?
OK, idę spać... nerwowy się robię...Comment
-
I staramy się (w tym czasie starzejąc się) trzymać tematu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
ART,
z całym szacunkiem jakim Cię darzę, uważam że przesadzasz. Poza rozmową z Tobą raptem 2 moje posty są nie na temat. To nie jest jakieś znaczne przekroczenie standardów.
Ale oczywiście to Twój portal i Twoja wola. Masz prawo zrobić co chcesz a ja na pewno nie będę miał pretensji.
Natomiast zasada dobrego wychowania nakazuje czynić odstęp po kropce i samemu stosować się do zasad które się wygłasza. No.
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj
"German Helles"
Ekstr. 12%, alk. 4,9%
Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-09, 01:23 -
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment