Czy nie lepiej kupić drożdże zamiast bawić się w ich namnażanie, dzielenie, etc
Collapse
X
-
Trudno mi teraz znaleźć kto tak twierdzi, ale na forum jest mnóstwo tematów o drożdżach i niejednokrotnie taka opinię spotkałem.Comment
-
Oj angasc wpędzasz się na pozycje, które nie są do obrony. Ja rozumiem, że drożdże mogą mutować, ale skąd pomysł, że do form pierwotnych i w dodatku formy pierwotne są wysokoalkoholowe. Właśnie pierwotne, dzikie drożdże odfermentowują brzeczkę płytko i powoli.
Dlatego zapraszam do dyskusji.Comment
-
Sorry, ale podziwiam Twoją wiarę w producentów. Ja z kolei jestem sceptykiem. Tyle już razy zetknąłem się z kitem sprzzedawanym pod pozorem profesjonalizmu, że podchodzę do tego z pewną dozą nieśmiałości.
(...) musZe powiedzieć, że straciłęm wiarę w to, że prducenci zapewniają stabilną jakośc drożdży. Pierwsze drożdże Wyeast THG jakie zakupiłem powodowały, że piwo wyłaziło mi z fermentora i musiałem prowadzić fermentację w balonie 54 l, z któego i tak omal nie wyłaziło. Na następny sezon kupiłem nowe drożdże - zamrożone z gliceryną z poprzedniego sezonu dały dziwny efekt - chyba nie będe się bawił w skosy i glicerynę. Nowo zakupione drożdże pienią się umiarkowanie, nie wyłażą z fermentora i dają inny smak. A miały byc te same.Wiem, że może tak być. Sądze, że mam w sobie nieco pokory i gdybym nie był pewien, że jest to moja wina, nie napisałbym w ten sposób, ale rozumiem, że nie tylko mi jest miło kogoś czasem pouczyć ex catedra.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Nadmierne natlenienie bez uzycia tlenu z butli chyba jest malo mozliwe.
Co do roznego zachowania sie drozdzy, czy ktos ma 100% pewnosc poprawnego przechowywania drozdzy plynnych czy suchych? Kto wie czy przypadkiem nie przegrzano, albo nie wychlodzono nadmiernie paczek z drozdzami? Tekst Dr Heng-Cherl Yom 10 Tips for Successful Fermentation, sugeruje zuzycie drozdzy plynnych maksymalnie miesiac po ich produkcji, bo w tym okresie znajduje sie najwieksza ilosc zywych i w najlepsze kondycji drozdzy. Po tym okresie sugeruje odwierzenie drozdzy, przez ich namnozenie do potrzebnej ilosci."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Użycie drożdży 1 miesiąc od daty produkcji jest w polskich warunkach niemal niemożliwe. Czas przesyłki do Polski, czas przesyłki do piwowara, to ledwo się można w 4 tygodniach zmieścić, a przecież sklepy piwowarskie nie zamawiają świeżej partii drożdży co tydzień.
Także nie mieszajmy młodym.
Comment
-
Formy pierwotne jak piszesz, na pewno nie są wysokoalkoholowe. Dzikie drożdże nie wyciągają wysokiej zawartości alkoholu. Tylko specjalnie wyselekcjonowane gatunki mogą przetrwać w środowisku mocno alkoholowym.Comment
-
Piwa nie bardzo to dotyczy, odporne na alkohol to takie powyżej 14%, 11% to standard więc poza zasięgiem przeciętnego portera.Comment
-
Comment
-
Z 14 do 4 blg nawet nie 5 % alkoholu a wino spokojnie wychodzi 11-12%Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-10-21, 12:34.Comment
-
Ale do zbyt słabego napowietrzenia, nie potrzeba wielkich umiejętności oraz specjalistycznego sprzętu.
Wszystko fajnie, ale bez przesady. Znam wielu piwowarów, którzy używali drożdży przeterminowanych i było ok. Sam miałem Budvar Lagery 6 miesięcy po dacie produkcji, chyba 3-4 miesiące do końca daty przydatności. Pomimo, że dla drożdży 6-miesięcznych zaleca się aktywację 6 dni przed warzeniem, to saszetka była napuchnięta już po 2 dniach.
Użycie drożdży 1 miesiąc od daty produkcji jest w polskich warunkach niemal niemożliwe. Czas przesyłki do Polski, czas przesyłki do piwowara, to ledwo się można w 4 tygodniach zmieścić, a przecież sklepy piwowarskie nie zamawiają świeżej partii drożdży co tydzień.
Także nie mieszajmy młodym.
Co trzeba zrobić z tymi drożdżami??"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
nie wiedziałem, że dyskusja zrobi się aż tak gorąca, uff!!! Jeżeli kogokolwiek uraziłem swoimi wypowiedziami to najmocniej przepraszam.
Kiedyś sioę bawiłem nieco winiarstwem domowym i w przypadku win równiez literatura podaje, że drożdzę dzikie są w stanie przeżyć do 8 - 10 % alkoholu
Natomiast mocne wina typu porto, madera (15 - 17 %) można uzyskac tylko przy pomocy specjlanych szlachetnych drożdży. "Dzikusy" są mało odporne na alkohol.
Dalej też uważam, ze teza, iż w wyniku wielokrotnego użycia drożdże wracają do "form pierwotnych" jest trudna do udowodnie, szczególnie, że chyba tez nie bardzo wiadomo, co to takiego te formy pierwotne - czy sa to szczepy, któe żyły dziko 1000 lat temu, np.?
Ponadto z drożdży dzikich wytwarza ssię piwa typu lambic.Comment
-
Comment
-
Poważnie pytam, bo nie wiem. Chciałem w tym roku coś takiego sprokurować, ale czasu mi zabrakło. Miałem plan by w przyszłym roku spróbować. Rzeczywiście się nie uda?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj
"German Helles"
Ekstr. 12%, alk. 4,9%
Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-09, 01:23 -
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment