Drożdże do portera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtas40
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.03
    • 82

    Drożdże do portera

    Czy ktoś z forumowiczów mógłby odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące drożdży do portera? Otóż mój dylemat polega na tym , że nie jestem pewien czy do fermentacji należy używać wyłącznie drożdży dolnej fermentacji ( np.Munich Lager) czy też można zastosować te do górnej , jak np. Wyeast Irish Ale? Mam za sobą jedną warkę portera, którą zrobiłem na dolniakach , wyszła b.dobrze! Nie wiem czy osiągnąbym podobny efekt na "górniakach" ? Może któryś z piwowarów już robił portera na drożdżach górnej fermentacji? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!!!
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtas40 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy ktoś z forumowiczów mógłby odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące drożdży do portera? Otóż mój dylemat polega na tym , że nie jestem pewien czy do fermentacji należy używać wyłącznie drożdży dolnej fermentacji ( np.Munich Lager) czy też można zastosować te do górnej , jak np. Wyeast Irish Ale? Mam za sobą jedną warkę portera, którą zrobiłem na dolniakach , wyszła b.dobrze! Nie wiem czy osiągnąbym podobny efekt na "górniakach" ? Może któryś z piwowarów już robił portera na drożdżach górnej fermentacji? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!!!
    Trzeba rozgraniczyć dwie rzeczy. Porter a porter bałtycki. Ten pierwszy jest piwem naturalnie górnofermentacyjnym, ale o znacznie mniejszym ekstrakcie brzeczki nastawnej(10-14°blg) niż nasze portery bałtyckie.
    Jeśli zaś brzeczkę o ekstrakcie (18-22°blg) sfermentujesz górniakami, to otrzymasz styl o nazwie Russian Imperial Stout, który był protoplastą porteru bałtyckiego.
    Jednym słowem jak najbardziej można, ale nie będzie to porter bałtycki.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • wojtas40
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.03
      • 82

      #3
      Dzięki za szybką odpowiedź. Faktycznie zapomniałem sprecyzować, że chodzi o Portera Bałtyckiego ! Oczywiście porter w rozumieniu angielskim to piwo o niższym ekstrakcie. Ja miałem na myśli brzeczkę 22 - 24 Blg , na zasypie opartym głównie na słodzie monachijskim i karmelowym (tak jak do typowego portera bałtyckiego) . Moje dociekania wzięły początek po znalezieniu informacji na stronie Wyeast'a http://www.wyeastlab.com/hb_styledetails.cfm?ID=160 odnośnie stylu piwa i stosowanych do niego drożdży . Otóż na dole strony widnieje lista drożdży wskazanych przez producenta , potrzebnych do portera bałtyckiego i właśnie 1087 Irish Ale są na pierwszym miejscu , po nich dopiero figurują 2124 - Bohemian Lager i inne "dolniaki".
      Stąd moje pytanie.

      Comment

      • wojtas40
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.03
        • 82

        #4
        Idąc dalej tym tropem, na kolejnej stronie o rodzajach drożdży i ich przeznaczeniu http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=6 dla drożdży Irish Ale, porter bałtycki figuruje na drugiej pozycji , zaraz po American Barleywine.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Przy okazji KPD w Żywcu, usłyszałam (tylko nie wiem od kogo, ale skoro to pamiętam, to musiałbyć to ktoś, kto się zna), że porter bałtycki nie musi być na drożdżach dolnej fermentacji, tylko ma spełniać wszelakie parametry portera tego typu, zatem po prostu łatwiej jest go zrobić na dolniakach. U mnie Irish Ale nie bardzo sobie radziły z fermentacją w 16 stopniach, a przydałoby się właśnie, że jeżeli już górna, to w jak najniższej możliwej temperaturze.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            porter bałtycki nie musi być na drożdżach dolnej fermentacji, tylko ma spełniać wszelakie parametry portera tego typu, zatem po prostu łatwiej jest go zrobić na dolniakach.
            Przenice tez bedzie dobra na dolniakach, jesli uda sie zachowac wszystkie wymagania jesli chodzi o smak i zapach, ale latwiej jest to uzyskac na dedykowanych drozdzach. Chyba z kazdym piwem tak jest.

            Ja ciagle mysle o porterze baltyckim na drozdzach wyeast 1007 german ale, bo potrafia sobie radzic z wysokim blg i moga pracowac w niskich temperaturach. Poza tym bardzo je lubie, ale najpierw musze wrocic do warzenia.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X