Jaka woda do Hefeweizen?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Jaka woda do Hefeweizen?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja przepraszam, ale znowu będę nudna - czy robiłeś na kranówie, czy na wodzie z markieta? Bo z moich - i nie tylko - doświadczeń wynika, że na kranówie goździki z bananami słabo wychodzą.
    Będę nudny - zależy na której kranówie. Mi bardzo pięknie wychodziły i to na suchych drożdżach z BA. Na WB-06 też pięknie wyszły, jedyna wada, że piwo było zbyt głęboko odfermentowane.

    Sugerowałbym, że kluczowa jest twardość wody. Ja mam twardą, dlatego wychodzą mi bardzo dobre stouty i, to już moja teoria, pszenice. Z kolei pilsy są takie se.
    blog.kopyra.com
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    Będę nudny - zależy na której kranówie. Mi bardzo pięknie wychodziły i to na suchych drożdżach z BA. Na WB-06 też pięknie wyszły, jedyna wada, że piwo było zbyt głęboko odfermentowane.

    Sugerowałbym, że kluczowa jest twardość wody. Ja mam twardą, dlatego wychodzą mi bardzo dobre stouty i, to już moja teoria, pszenice. Z kolei pilsy są takie se.
    Oczywiście, że zależy na jakiej kranówie. Ja opieram się na badaniach przeprowadzonych na swojej, piotrowickiej, wcześniej swojej, wrocławskiej, a teraz na bazie warek kolegów z Wro. Generalnie można uznać, że woda z Wrocławia i okolic nie nadaje się bez uzdatnienia do pszenic.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Oczywiście, że zależy na jakiej kranówie. Ja opieram się na badaniach przeprowadzonych na swojej, piotrowickiej, wcześniej swojej, wrocławskiej, a teraz na bazie warek kolegów z Wro. Generalnie można uznać, że woda z Wrocławia i okolic nie nadaje się bez uzdatnienia do pszenic.
      A Oborniki Śl. to gdzie są?
      Ale jaką masz wodę, twardą czy niekoniecznie. W Obornikach woda jest tak twarda, że w czajniku mam od środka brunatny kamień. Do prania, do zmywarki wszędzie trzeba używać dodatkowych zmiękczaczy, soli itd.
      W Obornikach woda jest ze studni głębinowych.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        A Oborniki Śl. to gdzie są?

        Oborniki są po innej stronie Wrocławia, niż Piotrowice.

        Zresztą, nie piłam Twojej pszenicy, więc nie wiem, czy nie konfabulujesz z tymi aromatami

        Co do wody, to przecież właśnie napisałam, że "muszę się w końcu zmobilizować i sprawdzić", ale sądząc po tym, jak się zmywa mydło z rąk (długo) to miękka.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Zresztą, nie piłam Twojej pszenicy, więc nie wiem, czy nie konfabulujesz z tymi aromatami
          A nie prawda. Choć to wcale taka udana pszenica nie była. Potem zrobiłem lepsze.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          sądząc po tym, jak się zmywa mydło z rąk (długo) to miękka.
          No to jesteśmy w domu. Do weizena, lepsza jest twarda woda.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            A nie prawda. Choć to wcale taka udana pszenica nie była. Potem zrobiłem lepsze.
            Zauważ, że w moim opisie nie ma nic o aromatach bananowo-goździkowych, po za tym, byłeś wtedy stosunkowo nowy i opis miał być nie zniechęcający



            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            No to jesteśmy w domu. Do weizena, lepsza jest twarda woda.
            o Matko Boska, co ty powiesz, to ci nowina.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Zauważ, że w moim opisie nie ma nic o aromatach bananowo-goździkowych, po za tym, byłeś wtedy stosunkowo nowy i opis miał być nie zniechęcający
              Ale jest
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              pszenica nieco przytlumiona, ale wyczuwalna
              Zresztą nie ważne, nie o to chodziło.


              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              o Matko Boska, co ty powiesz, to ci nowina.
              No skoro nie jest to żadne odkrycie, to chyba nie ma sensu pisanie, że pszenica nie wychodzi na kranówie, tylko rozsądniej byłoby napisać, że pszenica nie wychodzi na miękkiej wodzie. A to IMO kolosalna różnica.
              Niektórzy, kupują wodę w markecie, po to, żeby była bardziej miękka niż u nich w kranie. Też im doradzisz warzenie weizena na marketówce?
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi


                No skoro nie jest to żadne odkrycie, to chyba nie ma sensu pisanie, że pszenica nie wychodzi na kranówie, tylko rozsądniej byłoby napisać, że pszenica nie wychodzi na miękkiej wodzie. A to IMO kolosalna różnica.
                Niektórzy, kupują wodę w markecie, po to, żeby była bardziej miękka niż u nich w kranie. Też im doradzisz warzenie weizena na marketówce?


                Wiesz co, Kopyr, odwal się już ode mnie, bo zaczynam się denerwować.
                Napisałam wyraźnie, że chcę się sprawie bliżej przyjrzeć - bo wg mnie kwestia "miękka" - "twarda" może nie być jedynym wyznacznikiem pojawiania się odpowiednich aromatów, czego nie dookreśliłam, bo nie przyszło mi do głowy, że możesz mnie posądzać o brak elementarnej wiedzy, a Ty cały czas swoje, naprawdę, czasami Twoja przemądrzałość jest męcząca. W dodatku zaśmiecamy temat Secie.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wiesz co, Kopyr, odwal się już ode mnie, bo zaczynam się denerwować.
                  Właśnie nie rozumiem dlaczego?

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Napisałam wyraźnie, że chcę się sprawie bliżej przyjrzeć - bo wg mnie kwestia "miękka" - "twarda" może nie być jedynym wyznacznikiem pojawiania się odpowiednich aromatów, czego nie dookreśliłam, bo nie przyszło mi do głowy, że możesz mnie posądzać o brak elementarnej wiedzy,
                  Ale jakiej elementarnej wiedzy? Specjalnie przejrzałem przed chwilą artykuł Czesa, czy jest tam coś o wodzie. Nie ma. Za style, mocno powiązane z twardością wody uchodzą IPA, bitter, dortmunder (te na twardej) oraz pils (to na miękkiej). Ostatnio w artykule Czes zaznaczył, że twarda jest dobra dla stouta. O Hefeweizen żadne zalecenia co do twardości wody nie były mi znane. Jedyne zalecenia z którymi się spotkałem, to takie, że mocno chlorowana woda, może w połączeniu z przerwą ferulikową i drożdżami pszenicznymi wnieść akcenty apteczne do aromatu.
                  W kilku już miejscach pisałaś, że weizen na kranówce nie ma bananów i goździków, czemu w kilku już miejscach zaprzeczałem. Teraz napisałaś, że masz miękką wodę, ja mam twardą. Wysnułem więc wniosek, że twarda jest lepsza do pszenicy niż miękka. Na co napisałaś mi, że Ameryki nie odkryłem. Powtarzam, ja tego nie wiedziałem i żadnej niewiedzy Ci nie zarzucałem.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  a Ty cały czas swoje, naprawdę, czasami Twoja przemądrzałość jest męcząca. W dodatku zaśmiecamy temat Secie.
                  Wątek zgłosiłem, do wydzielenia, bo wydaje mi się, że jest tego wart. Co do przemądrzałości, to naprawdę nie wiem, co Cię ugryzło.
                  Masz na forum olbrzymi autorytet, legitymujesz się też ogromnym doświadczeniem. Jeśli jednak uważam, że teza, którą głosisz jest nieprawdziwa to będę z nią polemizował. Po pierwsze dlatego, że taka jest idea forum dyskusyjnego, po drugie dlatego, żeby nie mieszać w głowie młodym. Jeśli nie pamiętasz, to przypomnę, że ten drugi zarzut podnosiłaś wobec codera. Bo wyobrażam sobie rzecz tak - jak Marusia pisze, że weizen na kranówce nie będzie miał goździka i banana to trzeba lecieć do marketu i kupić wodę, bo nie wyjdzie. A ja twierdzę, że to zależy.

                  Zresztą zerknąłem do ProMasha, tam są profile wody dla różnych znanych miejsc.
                  I co z tego wynika? Jonów wapnia (Ca) strasznie dużo nie ma, zwłaszcza w porównaniu do Burton upon Trent czy Dortmundu, choć i tak jest z 10 razy więcej niż w Pilźnie. Za to jest całkiem sporo jonów wodorowęglanowych (HCO3) więcej nawet niż w Burton. Może hier liegt der Hund begraben?
                  Attached Files
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Swojego czasu utworzyłam już osobny temat o piwach pszenicznych i tak kwestia twardości wody została ustalona, zatem od tej pory jest to już dla mnie wiedza elementarna. Wątek, owszem, powinien być wydzielony (zgłosiłeś?).

                    A się trochę wkurzyłam, bo nie zalecam marketówy jako remedium na wszystko, tylko jeśli ktoś nie wie, jaką ma kranówę, to bezpieczniej jest kupić niż zrobić kiepską pszenicę.

                    Ja chcę swoją wodę dać do przebadania oraz marketówkę, żeby ustalić, jakie konkretnie mają parametry, właśnie, żeby się jakoś zbliżyć do ideału
                    Last edited by Marusia; 2008-10-26, 15:40.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Hehe, no i dałam ciała, bo w tym moim temacie nic o twardości nie ma

                      W takim razie to nie wiem, gdzie to było poruszane, ale już to wiem od dawna, to skąd jak nie z forum Musiało to być gdzie indziej, pewnie przy okazji jakiegoś innego problemu, zatem pora usystematyzować naszą wiedzę o pszenicach i uzupełnić w ten sposób artykuł Czesa
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Jeszcze link do tematu o pszenicach, też tam było trochę bardzo ciekawych uwag. Jak ten wątek zostanie wydzielony to bierzmy się za opracowanie

                        jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów


                        Acha, no i Kopyr, przepraszam, że niepotrzebnie się uniosłam, chyba odczuwałam potrzebę poawanturowania się
                        Last edited by Marusia; 2008-10-26, 16:11.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          chyba odczuwałam potrzebę poawanturowania się
                          Trampki i pobiegać

                          A o pszenicach dyskutujcie. Chętnie poczytam.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #14
                            Jesli ktos zna swoja wode kranowa ,zawsze mozna sie pokusic o jej drobna modyfikacje. Mieszanie kranowki z marketowa, czy dodawanie gipsu, czy innych soli. Czytalem o dodawaniu Low Salt czyli niskosodowej soli kuchennej (dokladnie mieszkanki chlorku sodu i chlorku potasu) by zmodyfikowac wode do naszych potrzeb. Tylko ,ze wszystko zaczyna sie od znajomosci tego co mamy w kranie. Ja wyslalem prosbe o raport do dostawcy wody i po tygodniu przyslali mi kilku stronnicowy raport.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              No właśnie: GDZIE konkretnie można się dowiedzieć o skład swojej kranówki?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X