Jaka woda do Hefeweizen?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gopher
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 450

    #16
    U dostawcy wody do wodociągu, albo w gminie.
    Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #17
      U dostawcy wody (Wodociągi Wrocław?)

      Comment

      • Gopher
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 450

        #18
        Nie wiem które? Piotrowice, ale dla "strzelińskich" to będzie http://www.zwikstrzelin.pl/index.php
        Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Czyli najlepiej bezpośrednio w wodociągach. Już mi kiedyś o tym mówił Wesoły, ale chciałam, żeby ta informacja znalazła się na forum dla innych, bo może szukaliby w Urzędzie Skarbowym
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            No proszę bardzo, top takie proste - wystarczy wejść na stronę MPWiK i mamy parametry wody we Wrocku, ale sierota ze mnie

            Teraz trzeba porównać z tym, co zamieścił Kopyr i wiemy już, (przynajmniej teoretycznie), co z tym zrobić


            Wskaźnik Zakłady Uzdatniania Wody „Na Grobli” i „Mokry Dwór” Stacja Uzdatniania Wody „Leśnica” Norma
            Mętność (mgSiO2/dm3) 0,12 0,2 ≤ 1
            Barwa (mgPt/dm3 1,3 1 ≤ 15
            Odczyn pH 7,70 7,8 6,5-9,5
            Żelazo (mgFe/dm3) 0,01 0,02 ≤ 0,2
            Mangan (mgMn/dm3) 0,01 0,01 ≤ 0,05
            Chlorki (mgCl/dm3) 39,9 67,5 ≤ 250
            Siarczany (mgSO43-/dm3) 83,7 130,5 ≤ 250
            Azotany (mgNO3/dm3) 6,23 1,83 ≤ 50
            Fluorki (mgF-/dm3) 0,15 0,16 ≤ 1,5
            Przewodnictwo właściwe (µS/cm ) 569 810 ≤ 2500
            Twardość (mgCaCO3/dm3) 244,5 311 60-500
            Twardość (stopnie niemieckie) 13,70 17,4



            Tylko ja to będę raczej miała ze Środy Śląskiej, kopię dalej
            Last edited by Marusia; 2008-10-30, 13:16.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              No, nie wszędzie jest tak łatwo. Zadzwoniłam do gminy Kostomłoty -> odesłali do Gospodarki Komunalnej Kostomłoty-> kazali dzwonić jutro rano "bo to kierownik takie rzeczy wie, a dziś go już nie ma i nie będzie"
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                No proszę bardzo, top takie proste - wystarczy wejść na stronę MPWiK i mamy parametry wody we Wrocku, ale sierota ze mnie

                Teraz trzeba porównać z tym, co zamieścił Kopyr i wiemy już, (przynajmniej teoretycznie), co z tym zrobić
                W tym rzecz, ze tak łatwo chyba nie jest, bo nie podali ani jonów wapnia, ani wodorowęglanowych. Dobrze, ze chociaż podali stopnie niemieckie na twardość wody.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Próbowałem się dowiedzieć od pani w biłgorajskim PGK i uzyskałem mniej więcej taką odpowiedź: "Pan sobie wyobraża jakie tu by było zamieszanie jakby każdy sobie tak dzwonił i takie rzeczy pytał?" Bareja... Uświadomcie mnie proszę jakie parametry muszę znać, bo jak tam pojadę to tylko raz...
                  Twardość mam małą - ok 7 st.niem. - sprawdzaliśmy kiedyś w firmie.

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #24
                    Wg Erica Warnera "German Wheat Beer", woda do Weizena może być miękką, twardą albo dowolnie pośrednią. Browary warzące piwa pszeniczne w Niemczech mają bardzo rozmaite wody do dyspozycji: o twardości od 50 do 450 ppm CaCO3
                    Alkaliczność tych wód jest także rozmaita, ale nawet wysoka twardość węglanowa (przemijająca) nie stanowi przeszkody, w odróżnieniu od warzenia jasnych lagerów.
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Próbowałem się dowiedzieć od pani w biłgorajskim PGK i uzyskałem mniej więcej taką odpowiedź: "Pan sobie wyobraża jakie tu by było zamieszanie jakby każdy sobie tak dzwonił i takie rzeczy pytał?" Bareja... Uświadomcie mnie proszę jakie parametry muszę znać, bo jak tam pojadę to tylko raz...
                      Twardość mam małą - ok 7 st.niem. - sprawdzaliśmy kiedyś w firmie.
                      A zrób se pszeniczkę i jak będzie dobra to nie zawracaj głowy pani z wodociągów.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wg Erica Warnera "German Wheat Beer", woda do Weizena może być miękką, twardą albo dowolnie pośrednią. Browary warzące piwa pszeniczne w Niemczech mają bardzo rozmaite wody do dyspozycji: o twardości od 50 do 450 ppm CaCO3
                        Alkaliczność tych wód jest także rozmaita, ale nawet wysoka twardość węglanowa (przemijająca) nie stanowi przeszkody, w odróżnieniu od warzenia jasnych lagerów.
                        No tak, ale przecież skądś się to bierze, że po zmianie wody wychodzi mi o wiele lepsza pszenica? Niczego innego nie modyfikowałam, a wręcz uprościłam procedurę (zacieranie infuzyjne tylko w 2 temperaturach.

                        A przy warzeniu na kranówie mogłam robić przerwę ferulikową, dekokcję i nic.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #27
                          A ja do powstania tego tematu nie mogłem zrozumieć tych wszystkich kombinacji potrzebnych do zrobienia dobrej pszenicy.Najbardziej "olewacki" sposób dawał przyzwoitą.

                          Po prostu od pierwszego razu używałem (oczywiście po przeczytaniu na forum, że ma być twarda) wody z podwrocławskiej miejscowości, która zwykły czajnik zakamieniała na amen w kilka miesięcy tak,że żadne kwaski ani inne octy nie pomagały.

                          Kolega twierdził, że ten kamień jest inny od tego z miasta bo ten można było tymi metodami z czajnika usunąć.Nazywał go "szczawianowym" ale nie wiem jak się to to ma do rzeczywistości bo koleżka był chorążym LWP.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X