U dostawcy wody do wodociągu, albo w gminie.
Jaka woda do Hefeweizen?
Collapse
X
-
Nie wiem które? Piotrowice, ale dla "strzelińskich" to będzie http://www.zwikstrzelin.pl/index.phpLengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát
Comment
-
-
Czyli najlepiej bezpośrednio w wodociągach. Już mi kiedyś o tym mówił Wesoły, ale chciałam, żeby ta informacja znalazła się na forum dla innych, bo może szukaliby w Urzędzie Skarbowym
Comment
-
-
No proszę bardzo, top takie proste - wystarczy wejść na stronę MPWiK i mamy parametry wody we Wrocku, ale sierota ze mnie
Teraz trzeba porównać z tym, co zamieścił Kopyr i wiemy już, (przynajmniej teoretycznie), co z tym zrobić
Wskaźnik Zakłady Uzdatniania Wody „Na Grobli” i „Mokry Dwór” Stacja Uzdatniania Wody „Leśnica” Norma
Mętność (mgSiO2/dm3) 0,12 0,2 ≤ 1
Barwa (mgPt/dm3 1,3 1 ≤ 15
Odczyn pH 7,70 7,8 6,5-9,5
Żelazo (mgFe/dm3) 0,01 0,02 ≤ 0,2
Mangan (mgMn/dm3) 0,01 0,01 ≤ 0,05
Chlorki (mgCl/dm3) 39,9 67,5 ≤ 250
Siarczany (mgSO43-/dm3) 83,7 130,5 ≤ 250
Azotany (mgNO3/dm3) 6,23 1,83 ≤ 50
Fluorki (mgF-/dm3) 0,15 0,16 ≤ 1,5
Przewodnictwo właściwe (µS/cm ) 569 810 ≤ 2500
Twardość (mgCaCO3/dm3) 244,5 311 60-500
Twardość (stopnie niemieckie) 13,70 17,4
Tylko ja to będę raczej miała ze Środy Śląskiej, kopię dalejLast edited by Marusia; 2008-10-30, 13:16.
Comment
-
-
No, nie wszędzie jest tak łatwo. Zadzwoniłam do gminy Kostomłoty -> odesłali do Gospodarki Komunalnej Kostomłoty-> kazali dzwonić jutro rano "bo to kierownik takie rzeczy wie, a dziś go już nie ma i nie będzie"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo proszę bardzo, top takie proste - wystarczy wejść na stronę MPWiK i mamy parametry wody we Wrocku, ale sierota ze mnie
Teraz trzeba porównać z tym, co zamieścił Kopyr i wiemy już, (przynajmniej teoretycznie), co z tym zrobić
Comment
-
-
Próbowałem się dowiedzieć od pani w biłgorajskim PGK i uzyskałem mniej więcej taką odpowiedź: "Pan sobie wyobraża jakie tu by było zamieszanie jakby każdy sobie tak dzwonił i takie rzeczy pytał?" Bareja... Uświadomcie mnie proszę jakie parametry muszę znać, bo jak tam pojadę to tylko raz...
Twardość mam małą - ok 7 st.niem. - sprawdzaliśmy kiedyś w firmie.
Comment
-
-
Wg Erica Warnera "German Wheat Beer", woda do Weizena może być miękką, twardą albo dowolnie pośrednią. Browary warzące piwa pszeniczne w Niemczech mają bardzo rozmaite wody do dyspozycji: o twardości od 50 do 450 ppm CaCO3
Alkaliczność tych wód jest także rozmaita, ale nawet wysoka twardość węglanowa (przemijająca) nie stanowi przeszkody, w odróżnieniu od warzenia jasnych lagerów.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPróbowałem się dowiedzieć od pani w biłgorajskim PGK i uzyskałem mniej więcej taką odpowiedź: "Pan sobie wyobraża jakie tu by było zamieszanie jakby każdy sobie tak dzwonił i takie rzeczy pytał?" Bareja... Uświadomcie mnie proszę jakie parametry muszę znać, bo jak tam pojadę to tylko raz...
Twardość mam małą - ok 7 st.niem. - sprawdzaliśmy kiedyś w firmie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedziWg Erica Warnera "German Wheat Beer", woda do Weizena może być miękką, twardą albo dowolnie pośrednią. Browary warzące piwa pszeniczne w Niemczech mają bardzo rozmaite wody do dyspozycji: o twardości od 50 do 450 ppm CaCO3
Alkaliczność tych wód jest także rozmaita, ale nawet wysoka twardość węglanowa (przemijająca) nie stanowi przeszkody, w odróżnieniu od warzenia jasnych lagerów.
A przy warzeniu na kranówie mogłam robić przerwę ferulikową, dekokcję i nic.
Comment
-
-
A ja do powstania tego tematu nie mogłem zrozumieć tych wszystkich kombinacji potrzebnych do zrobienia dobrej pszenicy.Najbardziej "olewacki" sposób dawał przyzwoitą.
Po prostu od pierwszego razu używałem (oczywiście po przeczytaniu na forum, że ma być twarda) wody z podwrocławskiej miejscowości, która zwykły czajnik zakamieniała na amen w kilka miesięcy tak,że żadne kwaski ani inne octy nie pomagały.
Kolega twierdził, że ten kamień jest inny od tego z miasta bo ten można było tymi metodami z czajnika usunąć.Nazywał go "szczawianowym" ale nie wiem jak się to to ma do rzeczywistości bo koleżka był chorążym LWP."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment