nowe gotowce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eljoter
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.03
    • 15

    nowe gotowce

    gotowiec, każdy wie jak smakuje .Jestem pewien,że zastanawiacie się jak zmienić jego smak.Dla mnie są malo chmielone i podczas gotowania dodaję po garści chmielu goryczkowego i aromatycznego ale efekt mnie nie zadowala .
    Jeśli macie jakies doświadczenia w tej sprawie napiszcie !
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #2
    W mojej drugiej warce z Irish Stout zamieniłem cukier na słód.
    Cukier faktycznie daje charakterystyczny winno - owocowy posmak. Efekt może nie był piorunujący niemniej był wyczuwalny.
    Smak nabrał trochę pełni, piana pozotawia koronki na ściankach a po wypiciu z kufla przyjemny zapach słodu.
    Słód zacierałem tak jak do normalnej warki a w trakcie gotowania brzeczki zamiast chmielu dodałem gotowca i uzupełniłem wodę do wymaganej ilości.

    Comment

    • NoLeafClover
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.09
      • 449

      #3
      Ja próbowałem robić eksperymenty z przyprawami takimi jak kolendra, kminek, cynamon i coś tam jeszcze. I dodawałem to do butelek a nie podczas gotowania. Nie chciałem całej warki przyprawiać a jedynie spróbować jak smakuje z przyprawami. I efekt był taki o czym już pisałem kiedyś z Volkerem. Że flachy wysadzało - tak działały zmielone przyprawy. Albo podczas otwierania butelek wystrzeliwało jak szampan. Choć w tym które się uchowały smak był wyczuwalny. Teraz też coś będę kombinował ale przyprawy dodam w trakcie gotowania
      NoLeafClover

      Comment

      • volker
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.10
        • 634

        #4
        Re: nowe gotowce

        eljoter napisal/a
        gotowiec, każdy wie jak smakuje .Jestem pewien,że zastanawiacie się jak zmienić jego smak.Dla mnie są malo chmielone i podczas gotowania dodaję po garści chmielu goryczkowego i aromatycznego ale efekt mnie nie zadowala .
        Jeśli macie jakies doświadczenia w tej sprawie napiszcie !
        Prawdopodobnie już znacie moje zdanie na ten temat:

        Po pierwsze trzeba zrezygnować z dodania więkczych ilości cukru do brzeczki. Często jest napisane na puszce gotowca, że trzeba dodać kilogram cukru lub nawet więcej. Zamiast cukru weżcie drugi gotowiec lub ekstrakt słodowy.

        I po drugie:

        Jestem głęboko przekonane, że w 99% przypadków niezadowalającego smaku piwa z gotowca, wina jest drożdży suchych w gotowcach. Jeżeli tylko macie możliwość zakupu drożdży płynnych, to róbcie to!

        Co prawda, torebki z drożdżami na przykład firmy "Wyeast" nie są tanie (mała torebka kosztuje 7,50 EUR, to mniej więcej 25.- zł), jednak można spokojnie hodować drożdże w domu - w wyniku produkując 10, 20 lub nawet jeszcze więcej warek z jednej torebki.

        Tylko, że nie dokładnie wiem, gdzie w Polsce dostać dobre drożdże płynne. Może, że u Michała Grossmanna, lub u Ziemka Fałata?

        Życzę powodzenia, i mam nadzieję, że Wasze piwa będą coraz lepsze! Pierwszy krok, czyli dodania garści chmielu podczas gotowania, już jest dobry!
        Volker

        Brunnenbräu Hausbrauerei

        Comment

        Przetwarzanie...
        X