Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Temperatura zacierania "na lenia"
Collapse
X
-
Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziZTCW to angielskie jednopółkowe zacieranie jest prowadzone w stałej temperaturze pośredniej między optimum dla beta i alfa amylazy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziA widzisz Ty! To mnie olśniłeś. To co cytowałem powyżej odnośnie trzymania 69*C to chyba było o tym, a to nasze zacieranie "po angielsku - na lenia" to może być całkowicie polski styl zacierania...
A z własnego doświadczenia to powiem, że leniwe zacieranie nie jest pozbawione wad: wydajność jest mniejsza i przed filtracja trzeba podgrzać zacier do ponad 70°C czyli czasem o dobre 20°C (jeżeli tego się nie zrobi to wydajność jest jeszcze mniejsza ze względu na słabsze wysładzanie). Cóż, coś za coś.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Nieprawda, wydajność jest większa, chyba, że krótko zacierasz. Ja jak robię "na lenia" to zazwyczaj 1,5-2 h - w międzyczasie jadę na zakupy, koszę trawnik itp. i wtedy wydajność z takiego zacierania przekracza lub jest identyczna z zacieraniem tradycyjnym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNieprawda, wydajność jest większa, chyba, że krótko zacierasz. Ja jak robię "na lenia" to zazwyczaj 1,5-2 h - w międzyczasie jadę na zakupy, koszę trawnik itp. i wtedy wydajność z takiego zacierania przekracza lub jest identyczna z zacieraniem tradycyjnym.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
U mnie bez koca spada akurat z 72 na 62, czasem do 60.
Ale i tak rezygnuję z tej przerwy, albo zrobię ją od 69, bo przełomu ni mo i piwo mętne ostatnio.
Comment
-
-
Roznica w feremntowalności pomiedzy roznymi temperaturami rozpoczęscia zacierania na lenia moim zdaniem może być nawet kilkuprocentowa. Ale przy naszych możliwościach pomiarowych i tak ginie to w błędzie pomiaru. Zacieram praktycznie tylko w ten sposob od bardzo dawna i na wydajnosc moim zdaniem wiekszy wpływ ma sposób śrutowania i jakość jak i rodzaj użytych słodów niż metoda zacierania."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
Comment