Temperatura zacierania "na lenia"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    My to, Krzysiu, wiemy. Ale autorem tego wdzięcznego określenia jesteś nie kto inny, jak Ty No i się przyjęło
    Ja jednak bym "polimeryzował" ze stwierdzeniem Krzysia. ZTCW to angielskie jednopółkowe zacieranie jest prowadzone w stałej temperaturze pośredniej między optimum dla beta i alfa amylazy. Wymaga bardzo dobrej izolacji kadzi zaciernej lub okresowego dogrzewania zacieru. Zacieranie na lenia prowadzi się natomiast przy zmiennej, spadającej temperaturze poczynając od temp. zbliżonej do optymalnej dla alfa-amylazy.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
      ZTCW to angielskie jednopółkowe zacieranie jest prowadzone w stałej temperaturze pośredniej między optimum dla beta i alfa amylazy.
      A widzisz Ty! To mnie olśniłeś. To co cytowałem powyżej odnośnie trzymania 69*C to chyba było o tym, a to nasze zacieranie "po angielsku - na lenia" to może być całkowicie polski styl zacierania...

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        A widzisz Ty! To mnie olśniłeś. To co cytowałem powyżej odnośnie trzymania 69*C to chyba było o tym, a to nasze zacieranie "po angielsku - na lenia" to może być całkowicie polski styl zacierania...
        Tak jest. Nasz własny wkład w browarnictwo amatorskie.
        A z własnego doświadczenia to powiem, że leniwe zacieranie nie jest pozbawione wad: wydajność jest mniejsza i przed filtracja trzeba podgrzać zacier do ponad 70°C czyli czasem o dobre 20°C (jeżeli tego się nie zrobi to wydajność jest jeszcze mniejsza ze względu na słabsze wysładzanie). Cóż, coś za coś.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Nieprawda, wydajność jest większa, chyba, że krótko zacierasz. Ja jak robię "na lenia" to zazwyczaj 1,5-2 h - w międzyczasie jadę na zakupy, koszę trawnik itp. i wtedy wydajność z takiego zacierania przekracza lub jest identyczna z zacieraniem tradycyjnym.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Nieprawda, wydajność jest większa, chyba, że krótko zacierasz. Ja jak robię "na lenia" to zazwyczaj 1,5-2 h - w międzyczasie jadę na zakupy, koszę trawnik itp. i wtedy wydajność z takiego zacierania przekracza lub jest identyczna z zacieraniem tradycyjnym.
            No cóż, widać, że każdy ma inne doświadczenia. Mnie wychodziło gorzej a czasy miałem okrutne bo nawet 3h. Należy pamiętać, że przy tak długim postoju zacier się mocno wyziębia, nawet w dwóch kocach
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              U mnie bez koca spada akurat z 72 na 62, czasem do 60.
              Ale i tak rezygnuję z tej przerwy, albo zrobię ją od 69, bo przełomu ni mo i piwo mętne ostatnio.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                U mnie temperatura spadała niewiele, góra 4C, bo dbałem o izolację. Wydajność bardzo dobra.

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #23
                  Roznica w feremntowalności pomiedzy roznymi temperaturami rozpoczęscia zacierania na lenia moim zdaniem może być nawet kilkuprocentowa. Ale przy naszych możliwościach pomiarowych i tak ginie to w błędzie pomiaru. Zacieram praktycznie tylko w ten sposob od bardzo dawna i na wydajnosc moim zdaniem wiekszy wpływ ma sposób śrutowania i jakość jak i rodzaj użytych słodów niż metoda zacierania.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X