Co sądzicie o dodatku np. 50% słodu pszenicznego do zasypu z pozostałym pilzneńskim (+ewentualnymi karmelowymi) ? Próbował ktoś się aż tak wyłamać z utartych szlaków sztuki piwowarskiej ? Z dużą cierpliwością czekam na uzupełnienie stanów w piwodzieju, ale chętnie bym coś uwarzył. W magazynku pustki i coś takiego tylko mógłbym zestawić. Zastanawiam się jakich efektów mogę się spodziewać. Jak to nachmielić ? Może tylko dla aromatu ?
Lager na słodzie pszenicznym
Collapse
X
-
Gdzieś na forum były eksperymenty robienia piwa bez użycia słodu pszenicznego ale na drożdżach pszenicznych [z tego co mi się majaczy bo nie sprawdzałem dokładnie] i piwo wychodziło pszeniczne wiec to głównie drożdże są odpowiedzialne za aromaty piwa pszenicznego. Z tego co ja bym prognozował to piwo wyjdzie okej tylko trochę mętniejsze. Nie wiem czy inny słód będzie miał wpływ na to jak drożdże będą pracować - ale stawiam że nie zrobi im to specjalnej różnicy.
-
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Totus: Tak, pamiętam o tych odwrotnych eksperymentach do mojego, masz rację. Myślę, że jednak słód z pszenicy i słód z jęczmienia musi bez względu na drożdze coś innego wnosić do piwa. Ciekawe tyko co ?
Fido: Bardzo ciekawy eksperyment Jakoś wcześniej przeoczyłem tą wiadomość. Czekam na relacje !Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Według mnie wyjdzie klarowne. Pszenica sama w sobie nie powoduje mętności piwa, tylko drożdże a tu będą użyte dobrze sie klarujące drożdże dolnej fermentacji.
Spróbuj i opisz, powinno wyjśc coś ciekawego. Planuję uwarzyć podobne piwo, tylko zamiast pszenicznego dać słód żytni.
Comment
-
-
A konkretnie wyszło takie http://browar.biz/forum/showthread.p...ight=fidel%27s
O akcentach typowych dla pszenicznych nie pamiętam ale wiemy, że są one dość krótkotrwałe (przynajmniej w moich pszenicach) i w tego rodzaju piwie z natury dość długo leżakującym mogą całkiem zniknąć."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedziCo sądzicie o dodatku np. 50% słodu pszenicznego do zasypu z pozostałym pilzneńskim (+ewentualnymi karmelowymi) ? Próbował ktoś się aż tak wyłamać z utartych szlaków sztuki piwowarskiej ? Z dużą cierpliwością czekam na uzupełnienie stanów w piwodzieju, ale chętnie bym coś uwarzył. W magazynku pustki i coś takiego tylko mógłbym zestawić. Zastanawiam się jakich efektów mogę się spodziewać. Jak to nachmielić ? Może tylko dla aromatu ?
Chmieliłem raczej dla aromatu, ale dla goryczki też co nieco dodałem. Generalnie bardzo polecam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedziJa próbowałem. Dałem prawie 50% pszenicznego, prawie 50% pilzneńskiego i garść barwiącego. Całośc fermentowałem po raz zpierwszy drożdzami Koelsh, po raz drugi Saflagerem S-23. W obu przypadkach wyszło super piwo. Śmiem twierdzić że były to jedne z najlepszych moich piw. A w każdym razie bardzo smakowały i mi jak i różnym znajomym. Oczywiście dolna fermentacja, długia cicha i glukoza do refermentacji. Efekty byly tak fajne, że zamierzam w tym roku powtórzyć kilka razy.
Chmieliłem raczej dla aromatu, ale dla goryczki też co nieco dodałem. Generalnie bardzo polecam.Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedziCo wniósł wg. Ciebie słód pszeniczny w tym piwie ?
Do tego stopnia, że teraz nawet do lagerów dodaję pszenicę.Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-11-27, 19:26.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedziDo tego stopnia, że teraz nawet do lagerów dodaję pszenicę.
Już się nie mogę doczekać warzeniaPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedziDelikatność i gładkość. Oraz fajną piankę."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTaki sam efekt dała mąka pszenna, którą dodałem do jednego "lagerka.Pozdrawiam
dj
Comment
-
Comment