Co sądzicie o dodatku np. 50% słodu pszenicznego do zasypu z pozostałym pilzneńskim (+ewentualnymi karmelowymi) ? Próbował ktoś się aż tak wyłamać z utartych szlaków sztuki piwowarskiej ? Z dużą cierpliwością czekam na uzupełnienie stanów w piwodzieju, ale chętnie bym coś uwarzył. W magazynku pustki i coś takiego tylko mógłbym zestawić. Zastanawiam się jakich efektów mogę się spodziewać. Jak to nachmielić ? Może tylko dla aromatu ?
Lager na słodzie pszenicznym
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Gdzieś na forum były eksperymenty robienia piwa bez użycia słodu pszenicznego ale na drożdżach pszenicznych [z tego co mi się majaczy bo nie sprawdzałem dokładnie] i piwo wychodziło pszeniczne wiec to głównie drożdże są odpowiedzialne za aromaty piwa pszenicznego. Z tego co ja bym prognozował to piwo wyjdzie okej tylko trochę mętniejsze. Nie wiem czy inny słód będzie miał wpływ na to jak drożdże będą pracować - ale stawiam że nie zrobi im to specjalnej różnicy. -
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Totus: Tak, pamiętam o tych odwrotnych eksperymentach do mojego, masz rację. Myślę, że jednak słód z pszenicy i słód z jęczmienia musi bez względu na drożdze coś innego wnosić do piwa. Ciekawe tyko co ?
Fido: Bardzo ciekawy eksperymentJakoś wcześniej przeoczyłem tą wiadomość. Czekam na relacje !
Pozdrawiam
djComment
-
Według mnie wyjdzie klarowne. Pszenica sama w sobie nie powoduje mętności piwa, tylko drożdże a tu będą użyte dobrze sie klarujące drożdże dolnej fermentacji.
Spróbuj i opisz, powinno wyjśc coś ciekawego. Planuję uwarzyć podobne piwo, tylko zamiast pszenicznego dać słód żytni.Comment
-
A konkretnie wyszło takiehttp://browar.biz/forum/showthread.p...ight=fidel%27s
O akcentach typowych dla pszenicznych nie pamiętam ale wiemy, że są one dość krótkotrwałe (przynajmniej w moich pszenicach) i w tego rodzaju piwie z natury dość długo leżakującym mogą całkiem zniknąć."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Co sądzicie o dodatku np. 50% słodu pszenicznego do zasypu z pozostałym pilzneńskim (+ewentualnymi karmelowymi) ? Próbował ktoś się aż tak wyłamać z utartych szlaków sztuki piwowarskiej ? Z dużą cierpliwością czekam na uzupełnienie stanów w piwodzieju, ale chętnie bym coś uwarzył. W magazynku pustki i coś takiego tylko mógłbym zestawić. Zastanawiam się jakich efektów mogę się spodziewać. Jak to nachmielić ? Może tylko dla aromatu ?
Chmieliłem raczej dla aromatu, ale dla goryczki też co nieco dodałem. Generalnie bardzo polecam.Comment
-
Ja próbowałem. Dałem prawie 50% pszenicznego, prawie 50% pilzneńskiego i garść barwiącego. Całośc fermentowałem po raz zpierwszy drożdzami Koelsh, po raz drugi Saflagerem S-23. W obu przypadkach wyszło super piwo. Śmiem twierdzić że były to jedne z najlepszych moich piw. A w każdym razie bardzo smakowały i mi jak i różnym znajomym. Oczywiście dolna fermentacja, długia cicha i glukoza do refermentacji. Efekty byly tak fajne, że zamierzam w tym roku powtórzyć kilka razy.
Chmieliłem raczej dla aromatu, ale dla goryczki też co nieco dodałem. Generalnie bardzo polecam.Pozdrawiam
djComment
-
-
Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie. Potzrzebuje na juz drozdze do przenicznwgo piwa bo moje jeszcze nie ruszyly a juz drugi dzien mija. Jestem z Opola.
-
Channel: Surowce
-
-
Witam. Czy na 20 litrów piwa pszenicznego mogę dać 3 kg słodu pszenicznego i 2 kg pilzneńskiego? Czy to za dużo ? Pozdrawiam
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
O lokalu i miejscu więcej tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice
https://pivovarlednice.cz/
To piwo to chyba jednorazowa akcja będąca efektem kooperacji...-
Channel: Czechy
2024-12-02, 00:24 -
-
Piwo kupiłem w gruzińskiej restauracji w Jeleniej Górze. Co ciekawe, importerem jest firma z Łodzi, dokładnie firma Pazopol, dzięki czemu mamy etykietę w języku polskim. Alkohol 5%. Innych danych brak. Jest natomiast informacja, że nadużywanie alkoholu szkodzi zdrowiu. Co do samego piwa, jest...
-
Channel: Gruzja
2024-11-30, 08:18 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment