Nie z konkretnej slodowni, tylko konkretnego rodzaju - brown. Tyle, że w Polsce dostępny jest tylko z Fawcett Maltsters, kiedyś w TB był tylko z Warminster. Nie wyobrażam sobie angielskiego porteru bez tego słodu.
Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)
Collapse
X
-
-
Próbując odtworzyć recepturę mojego schwarbiera z 2013r (wg której potem był warzony w Redenie - może ktoś pamięta?), a nie mając słodu czekoladowego, trafiłem m.in na ten wątek. Przeczytałem go z ciekawością, tudzież sentymentem (widząc tyle znajomych nicków ze starych czasów), ale też nie ukrywam że ze zdziwieniem (bo przyznaję że całkiem zapomniałem, że ja w tym wątku też się trochę udzielałem) i po przeczytaniu postu Wogosza zamiast czekoladowego z Muntons (którego wtedy użyłem) dam podobny z Viking, tylko trochę ciemniejszy bo 1200 - ew dam go trochę mniej i IMO powinno być ok. A przynajmniej podobnie.
Natomiast nie mogę się powstrzymać z pytaniem: jakie jest wasze zapatrywanie na te tematy po kilkunastu (!) latach od rozpoczęcia tej dyskusji?Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2024-11-15, 02:19.👍 2Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).👍 1Comment
Related Topics
Collapse
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 01:29 -
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Będąc w Cluj 8.08.2023 odwiedziliśmy browarek Hophead Brewing https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ku#post2336054.
Dokładnie bramę obok, po tej samej stronie ulicy,...-
Channel: Rumunia
2023-10-29, 22:04 -
-
No to doczekaliśmy się piwa z Zatora.
Blg 18
A: 6, 5%
Inne popierdułki w stylu dodatków "płatki drzewa amburany" na ecie.
Na całe szczęśćie drzewo amburany nie przeszkadza mi w odbiorze tego piwa.
Ładny, świeży zapach czekoladowo-kawowy.
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witajcie. Nie wiem, czy w dobrym miejscu, ale jak coś, to można przenieść. Zastanawia mnie coraz mniejsza aktywność użytkowników tego forum. Na palcach maksymalnie obu rąk można policzyć aktywnych użytkowników, którzy regularnie dodają oceny piw. Ja także się staram. Dziwi mnie to,...
-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment