Nie z konkretnej slodowni, tylko konkretnego rodzaju - brown. Tyle, że w Polsce dostępny jest tylko z Fawcett Maltsters, kiedyś w TB był tylko z Warminster. Nie wyobrażam sobie angielskiego porteru bez tego słodu.
Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)
Collapse
X
-
-
Próbując odtworzyć recepturę mojego schwarbiera z 2013r (wg której potem był warzony w Redenie - może ktoś pamięta?), a nie mając słodu czekoladowego, trafiłem m.in na ten wątek. Przeczytałem go z ciekawością, tudzież sentymentem (widząc tyle znajomych nicków ze starych czasów), ale też nie ukrywam że ze zdziwieniem (bo przyznaję że całkiem zapomniałem, że ja w tym wątku też się trochę udzielałem) i po przeczytaniu postu Wogosza zamiast czekoladowego z Muntons (którego wtedy użyłem) dam podobny z Viking, tylko trochę ciemniejszy bo 1200 - ew dam go trochę mniej i IMO powinno być ok. A przynajmniej podobnie.
Natomiast nie mogę się powstrzymać z pytaniem: jakie jest wasze zapatrywanie na te tematy po kilkunastu (!) latach od rozpoczęcia tej dyskusji?Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2024-11-15, 02:19.👍 2Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).👍 1Comment
Related Topics
Collapse
-
Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-27, 22:59 -
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 01:29 -
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Będąc w Cluj 8.08.2023 odwiedziliśmy browarek Hophead Brewing https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ku#post2336054.
Dokładnie bramę obok, po tej samej stronie ulicy,...-
Channel: Rumunia
2023-10-29, 22:04 -
-
No to doczekaliśmy się piwa z Zatora.
Blg 18
A: 6, 5%
Inne popierdułki w stylu dodatków "płatki drzewa amburany" na ecie.
Na całe szczęśćie drzewo amburany nie przeszkadza mi w odbiorze tego piwa.
Ładny, świeży zapach czekoladowo-kawowy.
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment