Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    Nie z konkretnej slodowni, tylko konkretnego rodzaju - brown. Tyle, że w Polsce dostępny jest tylko z Fawcett Maltsters, kiedyś w TB był tylko z Warminster. Nie wyobrażam sobie angielskiego porteru bez tego słodu.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      Próbując odtworzyć recepturę mojego schwarbiera z 2013r (wg której potem był warzony w Redenie - może ktoś pamięta?), a nie mając słodu czekoladowego, trafiłem m.in na ten wątek. Przeczytałem go z ciekawością, tudzież sentymentem (widząc tyle znajomych nicków ze starych czasów), ale też nie ukrywam że ze zdziwieniem (bo przyznaję że całkiem zapomniałem, że ja w tym wątku też się trochę udzielałem ) i po przeczytaniu postu Wogosza zamiast czekoladowego z Muntons (którego wtedy użyłem) dam podobny z Viking, tylko trochę ciemniejszy bo 1200 - ew dam go trochę mniej i IMO powinno być ok. A przynajmniej podobnie.

      Natomiast nie mogę się powstrzymać z pytaniem: jakie jest wasze zapatrywanie na te tematy po kilkunastu (!) latach od rozpoczęcia tej dyskusji?
      Last edited by Stasiek; Dzisiaj, 02:19.

      Comment

      Przetwarzanie...