Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)
Collapse
X
-
Comment
-
Comment
-
Co do głównego pytania, to moim zdaniem jeśli potrzebny jest karmel jasny i ciemny, to potrzebne są też formy pośrednie oraz karmele jaśniejsze. Dlaczego nie przydają nam się wszystkie odpowiedział Kopyr za pierwszym razem.
Ja też jestem za tym, że Strzegom plus kilka wybranych specjalnych wystarczy.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Nie scukrzanie tylko temperatura w której giną amylazy ze słodu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
No ale po co? Wszak użycie w mniejszej ilości słodu strzegomskiego jasnego da nam efekt podobny do tego, jakbyśmy dali więcej carahella.Comment
-
Comment
-
Co do głównego pytania, to moim zdaniem jeśli potrzebny jest karmel jasny i ciemny, to potrzebne są też formy pośrednie oraz karmele jaśniejsze. Dlaczego nie przydają nam się wszystkie odpowiedział Kopyr za pierwszym razem.
Ja też jestem za tym, że Strzegom plus kilka wybranych specjalnych wystarczy.Comment
-
Ktos inny może napisać, że podobny efekt można uzyskac dając małą ilość ciemnego karmela, Ty sie z tym nie zgodzisz, ja też, więc zapotrzebowanie na mnogość karmelowych słodów zależy od możliwości sensorycznych. Takie moje zdanie.Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-01-08, 17:12."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Żeby nie przeciągać poszperałem po forum.
Zapomniełem wcześniej dopisać, że tak duża ilość słodów karmelowych jaka jest dostepna jest moim zdaniem niepotrzebna ze względu na losowość w domowym piwowarstwie, gdzie słabe mieszanie i lekkie przypalenie dadzą wiecej niż zamiana 200g słodu na ciemniejszy o 100EBC.Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2009-01-08, 17:24.Comment
-
Co do cytatu z Czesa: no właśnie nie rozumiem, jakim cudem PRAŻONY carapils ma taką samą barwę, jak pilzneński.Comment
Related Topics
Collapse
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 01:29 -
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Będąc w Cluj 8.08.2023 odwiedziliśmy browarek Hophead Brewing https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ku#post2336054.
Dokładnie bramę obok, po tej samej stronie ulicy,...-
Channel: Rumunia
2023-10-29, 22:04 -
-
No to doczekaliśmy się piwa z Zatora.
Blg 18
A: 6, 5%
Inne popierdułki w stylu dodatków "płatki drzewa amburany" na ecie.
Na całe szczęśćie drzewo amburany nie przeszkadza mi w odbiorze tego piwa.
Ładny, świeży zapach czekoladowo-kawowy.
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witajcie. Nie wiem, czy w dobrym miejscu, ale jak coś, to można przenieść. Zastanawia mnie coraz mniejsza aktywność użytkowników tego forum. Na palcach maksymalnie obu rąk można policzyć aktywnych użytkowników, którzy regularnie dodają oceny piw. Ja także się staram. Dziwi mnie to,...
-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment