Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    zacierając na lenia
    Pilsa na lenia nie zacieram
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #62
      A widzieliście tę starą reklamę Weyermanna? Jest na stronach Browamatora.
      Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że te słody mają AŻ TAK długą tradycję.

      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        A widzieliście tę starą reklamę Weyermanna? Jest na stronach Browamatora.
        Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że te słody mają AŻ TAK długą tradycję.


        Noż przeca pisałem, że Carapils był wynaleziony w starych dobrych czasach gdy jeszcze liczyła się moralność w biznesie a nie marketing. Więc dla mnie było jasne, że nie są to Carabzdury.

        Carapils został wynaleziony 80 lat temu i Weyermann chwali się tym wielkim banerem na fabryce

        Pooglądaj sobie ich galerie http://www.weyermann.de/ger/ch_bg.as...ue=6&sprache=1
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #64
          Jacer, tytuł tematu miał wywołać zainteresowanie, więc jest prowokacyjny, a na końcu ma takie zmrużone oczko. Chciałam poddać temat pod dyskusję, a to, że te słody mają długą tradycję akurat nic tu nie zmienia - nie są niezbędne, zarówno te carapils, melanoidynowy i zakwaszający - jak i w różnym stopniu prażone słody karmelowe.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #65
            Nie są niezbędne ale ułatwiają zacieranie
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #66
              Myślę, że trzeba będzie kiedyś zrobić jakiś eksperyment, a właściwie serię eksperymentów na temat wyczuwalności różnorodności słodów w piwie.

              Można by robić takie eksperymenty wspólnie, np. umawiamy się, że warzymy choćby pilsa z carapilsem, pilsa bez carapilsa i potem przywozimy je na Warsztaty na panel degustacyjny i robimy ślepe testy
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Można by robić takie eksperymenty wspólnie, np. umawiamy się, że warzymy choćby pilsa z carapilsem, pilsa bez carapilsa i potem przywozimy je na Warsztaty na panel degustacyjny i robimy ślepe testy
                Musiały by być identycznie zacierane, tak samo chmielone i w takich samych warunkach fermentowane.

                Ostanie moje Pilsy były różne choć tak samo robione. Musiałbym sprawdzić, które były z Carapilsem a które nie.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Musiały by być identycznie zacierane, tak samo chmielone i w takich samych warunkach fermentowane.
                  .
                  Oczywiście, w warunkach domowych się tak nie do końca da zrobić, ale może częściowo chociaż udałoby się uzyskać pożądaną (przynajmniej przeze mnie) wiedzę o rzeczywistych efektach, a nie tylko o teoretycznych
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Ostanie moje Pilsy były różne choć tak samo robione.
                    Rozwiń troszkę co miałeś na myśli?W tym roku robiłeś?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                      Rozwiń troszkę co miałeś na myśli?W tym roku robiłeś?
                      W tamtym. Jak sparawdziłem tylko dwa były z Carapilsem i już ich nie ma więc nie porównam.

                      Schemat zacierania był ten sam, różne chmiele były więc miały inne smaki. Nigdy nie degustowałem pod kątem obecności Carapilsa. W tym roku mam go więc będą naprzemienne warki z i bez.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • piokl13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.06
                        • 946

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        J ... nie są niezbędne, zarówno te carapils, melanoidynowy i zakwaszający ...
                        Zakwaszający to wiem, a jak zastąpić melanoidowy?

                        Comment

                        • artur2
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2008.02
                          • 535

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Można by robić takie eksperymenty wspólnie, np. umawiamy się, że warzymy choćby pilsa z carapilsem, pilsa bez carapilsa i potem przywozimy je na Warsztaty na panel degustacyjny i robimy ślepe testy
                          Fajne piwowarskie powiedzenie: "zrobiłem sobie pilsa bez carapilsa"
                          Mniej alkoholu, więcej smaku !
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13
                            Zakwaszający to wiem, a jak zastąpić melanoidowy?
                            Melanoidynowy ma Ci jedynie pomóc w uzyskaniu czerwonego koloru, który to można uzyskać też i bez jego użycia.

                            A tak w ogóle - Dori na Piwo.org półtora roku temu napisała rozprawkę o słodach, do naszej dyskusji treść wiele nie wnosi, ale warto przeczytać. Do dyskusji ewentualnie wniesie coś komentarz Czesa zamieszczony pod Doriowym artykułem

                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • piokl13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.06
                              • 946

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Melanoidynowy ma Ci jedynie pomóc w uzyskaniu czerwonego koloru, który to można uzyskać też i bez jego użycia.

                              A tak w ogóle - Dori na Piwo.org półtora roku temu napisała rozprawkę o słodach, do naszej dyskusji treść wiele nie wnosi, ale warto przeczytać. Do dyskusji ewentualnie wniesie coś komentarz Czesa zamieszczony pod Doriowym artykułem

                              http://www.piwo.org/artykuly/rodzaje...-zastosowanie/
                              Czytałem to już wcześniej . Myślałem, że chodzi o coś więcej niż kolor. W googlach właśnie znalazłem, że "Posiadają charakterystyczny przyjemny aromat i decydują o barwie piwa. Substancje melanoidowe wpływają również korzystnie na pienistość piwa."

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #75
                                Tak, ale tak naprawdę, to każdy słód wpływa na pienistość piwa i ma ładny aromat, a już zwłaszcza karmelowe
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...