Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA widzieliście tę starą reklamę Weyermanna? Jest na stronach Browamatora.
Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że te słody mają AŻ TAK długą tradycję.
Noż przeca pisałem, że Carapils był wynaleziony w starych dobrych czasach gdy jeszcze liczyła się moralność w biznesie a nie marketing. Więc dla mnie było jasne, że nie są to Carabzdury.
Carapils został wynaleziony 80 lat temu i Weyermann chwali się tym wielkim banerem na fabryce
Pooglądaj sobie ich galerie http://www.weyermann.de/ger/ch_bg.as...ue=6&sprache=1Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jacer, tytuł tematu miał wywołać zainteresowanie, więc jest prowokacyjny, a na końcu ma takie zmrużone oczko. Chciałam poddać temat pod dyskusję, a to, że te słody mają długą tradycję akurat nic tu nie zmienia - nie są niezbędne, zarówno te carapils, melanoidynowy i zakwaszający - jak i w różnym stopniu prażone słody karmelowe.
Comment
-
-
Nie są niezbędne ale ułatwiają zacieranieMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Myślę, że trzeba będzie kiedyś zrobić jakiś eksperyment, a właściwie serię eksperymentów na temat wyczuwalności różnorodności słodów w piwie.
Można by robić takie eksperymenty wspólnie, np. umawiamy się, że warzymy choćby pilsa z carapilsem, pilsa bez carapilsa i potem przywozimy je na Warsztaty na panel degustacyjny i robimy ślepe testy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMożna by robić takie eksperymenty wspólnie, np. umawiamy się, że warzymy choćby pilsa z carapilsem, pilsa bez carapilsa i potem przywozimy je na Warsztaty na panel degustacyjny i robimy ślepe testy
Ostanie moje Pilsy były różne choć tak samo robione. Musiałbym sprawdzić, które były z Carapilsem a które nie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziMusiały by być identycznie zacierane, tak samo chmielone i w takich samych warunkach fermentowane.
.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziOstanie moje Pilsy były różne choć tak samo robione."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziRozwiń troszkę co miałeś na myśli?W tym roku robiłeś?
Schemat zacierania był ten sam, różne chmiele były więc miały inne smaki. Nigdy nie degustowałem pod kątem obecności Carapilsa. W tym roku mam go więc będą naprzemienne warki z i bez.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJ ... nie są niezbędne, zarówno te carapils, melanoidynowy i zakwaszający ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMożna by robić takie eksperymenty wspólnie, np. umawiamy się, że warzymy choćby pilsa z carapilsem, pilsa bez carapilsa i potem przywozimy je na Warsztaty na panel degustacyjny i robimy ślepe testy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziZakwaszający to wiem, a jak zastąpić melanoidowy?
A tak w ogóle - Dori na Piwo.org półtora roku temu napisała rozprawkę o słodach, do naszej dyskusji treść wiele nie wnosi, ale warto przeczytać. Do dyskusji ewentualnie wniesie coś komentarz Czesa zamieszczony pod Doriowym artykułem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMelanoidynowy ma Ci jedynie pomóc w uzyskaniu czerwonego koloru, który to można uzyskać też i bez jego użycia.
A tak w ogóle - Dori na Piwo.org półtora roku temu napisała rozprawkę o słodach, do naszej dyskusji treść wiele nie wnosi, ale warto przeczytać. Do dyskusji ewentualnie wniesie coś komentarz Czesa zamieszczony pod Doriowym artykułem
http://www.piwo.org/artykuly/rodzaje...-zastosowanie/
Comment
-
-
Tak, ale tak naprawdę, to każdy słód wpływa na pienistość piwa i ma ładny aromat, a już zwłaszcza karmelowe
Comment
-
Comment