Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Co do ciastek to nie wiem, ale wiem na pewno, że stosując zasyp:
-5kg monachijskiego, 50g Marynki granulat, drożdze Wyeast Irish Ale (temp. fermentacji około 18 st.) ekstrakt 13blg
otrzymałem smak orzechowy w piwie poparty czyms mlecznym (pewnie to cos na d.), który szczególnie czuć pod koniec picia gdy jest ono mniej nagazowane i juz lekko ogrzane.Comment
-
Jeśli nie widzisz różnicy między technologią produkcji w browarze przemysłowym, a domowym, to ja Ci nie jestem w stanie pomóc. To, co w przemysłowych jest przydatne i daje efekty, niekoniecznie będzie zauważalne w domowym.Comment
-
Pisał o tym Wogosz kiedyś. Jest jedna zasadnicza różnica między carahellem 25EBC i cristalem 400EBC. Dla uzyskania zaciemnienia w tym samym piwie trzeba dać powiedzmy 1kg pierwszego i 50g drugiego. To sprawi, że piwa będą się zasadniczo różnić.Comment
-
No toż właśnie o tym blablamy - że to tylko różnica koloru. A czy słód nazywa się Aroma, czy Special B to są sprawy drugorzędne.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JacerA mi chodzi o dziesiątki piwowarów zawodowych, którzy się przewinęli przez te 100 lat.
Wracając do słodu biszkoptowego to wydaje mi się, że jak ktoś chce wyczuć ciasteczka w piwie to poczuje je nawet w pilsie, stoucie czy pszenicy. Proponuję kolejny etap: rozróżnienie czy to są "Pieguski", "Krakersy" czy "Pette-beurre".Comment
-
Pytanie tylko jakiemu EBC nalezy przypisac dany smak i ile musi byc % słodu karmelowego (jednego rodzaju) w całym zasypie, by ten smak uzyskać. Łatwiej wówczas dobierało by się zestawy słodów co by uzyskać w piwie to co sobie zaplanował piwowar.Comment
-
Zapomniałam napisać, że Ciasteczkowe Ale z dodatkiem 1 kg Biscuita wcale nie jest ciasteczkowe w zapachu, mimo, że słód takowy zapach posiadał. Dowód uważam za przeprowadzonyComment
-
A już myślałem, że w niedalekim czasie będzie można delektować się "ciasteczkowym", obgryzając te pięćdziesiąt dwa zaokrąglone ząbki zanim się przejdzie do sedna sprawy.Comment
-
Aj, to sorry, że zepsowałam niespodziewajkęComment
-
Melanoidynowy ma Ci jedynie pomóc w uzyskaniu czerwonego koloru, który to można uzyskać też i bez jego użycia.
A tak w ogóle - Dori na Piwo.org półtora roku temu napisała rozprawkę o słodach, do naszej dyskusji treść wiele nie wnosi, ale warto przeczytać. Do dyskusji ewentualnie wniesie coś komentarz Czesa zamieszczony pod Doriowymartykułem
http://www.piwo.org/artykuly/rodzaje...-zastosowanie/
A własnie chciałem się dowiedzieć o tym słodzie, bo przymierzam się do drożdzy dolnej fermentacji, a szczerze powiedziawszy nie chce się mi robić dekokcji.
No więc, jak naprawdę jest z tym słodem? Jest zastępstwem dekokcji czy też będe musiał ją zrobić?Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 01:29 -
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Będąc w Cluj 8.08.2023 odwiedziliśmy browarek Hophead Brewing https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ku#post2336054.
Dokładnie bramę obok, po tej samej stronie ulicy,...-
Channel: Rumunia
2023-10-29, 22:04 -
-
No to doczekaliśmy się piwa z Zatora.
Blg 18
A: 6, 5%
Inne popierdułki w stylu dodatków "płatki drzewa amburany" na ecie.
Na całe szczęśćie drzewo amburany nie przeszkadza mi w odbiorze tego piwa.
Ładny, świeży zapach czekoladowo-kawowy.
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witajcie. Nie wiem, czy w dobrym miejscu, ale jak coś, to można przenieść. Zastanawia mnie coraz mniejsza aktywność użytkowników tego forum. Na palcach maksymalnie obu rąk można policzyć aktywnych użytkowników, którzy regularnie dodają oceny piw. Ja także się staram. Dziwi mnie to,...
-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment