Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)
Collapse
X
-
Comment
-
Comment
-
Co do głównego pytania, to moim zdaniem jeśli potrzebny jest karmel jasny i ciemny, to potrzebne są też formy pośrednie oraz karmele jaśniejsze. Dlaczego nie przydają nam się wszystkie odpowiedział Kopyr za pierwszym razem.
Ja też jestem za tym, że Strzegom plus kilka wybranych specjalnych wystarczy.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Nie scukrzanie tylko temperatura w której giną amylazy ze słodu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
No ale po co? Wszak użycie w mniejszej ilości słodu strzegomskiego jasnego da nam efekt podobny do tego, jakbyśmy dali więcej carahella.Comment
-
Comment
-
Co do głównego pytania, to moim zdaniem jeśli potrzebny jest karmel jasny i ciemny, to potrzebne są też formy pośrednie oraz karmele jaśniejsze. Dlaczego nie przydają nam się wszystkie odpowiedział Kopyr za pierwszym razem.
Ja też jestem za tym, że Strzegom plus kilka wybranych specjalnych wystarczy.Comment
-
Ktos inny może napisać, że podobny efekt można uzyskac dając małą ilość ciemnego karmela, Ty sie z tym nie zgodzisz, ja też, więc zapotrzebowanie na mnogość karmelowych słodów zależy od możliwości sensorycznych. Takie moje zdanie.Comment
-
Last edited by fidoangel; 2009-01-08, 17:12."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Żeby nie przeciągać poszperałem po forum.
Zapomniełem wcześniej dopisać, że tak duża ilość słodów karmelowych jaka jest dostepna jest moim zdaniem niepotrzebna ze względu na losowość w domowym piwowarstwie, gdzie słabe mieszanie i lekkie przypalenie dadzą wiecej niż zamiana 200g słodu na ciemniejszy o 100EBC.Last edited by Marcin_wc; 2009-01-08, 17:24.Comment
-
Co do cytatu z Czesa: no właśnie nie rozumiem, jakim cudem PRAŻONY carapils ma taką samą barwę, jak pilzneński.Comment
Comment