Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)
Collapse
X
-
Większość browarów chce wiedzieć jakie odmiany wchodzą w skład sprzedawanego im słodu. Niektóre dokładnie określają jakie odmiany można dla nich używać i np. określają ile odmian może być max. w mieszance. Inni klienci odwrotnie; podają listę odmian, które nie mogą wchodzić w skład mieszanek dla nich. Są jeszcze tacy, których interesują tylko parametry, ale odmiany już nie.
Z podanych przez Ciebie znam Optic (jary), bardzo krótko uprawiany na kontynencie, już chyba zaniknął całkowicie i Pearl (ozimy) odmiana stara, też chyba tylko uprawiana na Wyspach, jedna z pierwszych ozimych wykorzystywanych w browarnictwie. Pozostałych dwóch nie znam, ani nawet nie słyszałem.Comment
-
Czytam, czytam i doszedłem do wniosku, że różnorodność słodów karmelowych służy piwowarom domowym ułatwiając im osiaganie założonej barwy:
Taki przykład:
10kg pilznienskiego i 1kg karmelowego 30 EBC-da barwę złotą, 1kg karmelowego 50-70EBC -czerwoną..
Analogicznie dla innego zasypu słodów podstawowych..
Moim zdaniem ułatwia to zapamiętywanie schematów....Comment
-
Większość browarów chce wiedzieć jakie odmiany wchodzą w skład sprzedawanego im słodu. Niektóre dokładnie określają jakie odmiany można dla nich używać i np. określają ile odmian może być max. w mieszance. Inni klienci odwrotnie; podają listę odmian, które nie mogą wchodzić w skład mieszanek dla nich. Są jeszcze tacy, których interesują tylko parametry, ale odmiany już nie.
Z podanych przez Ciebie znam Optic (jary), bardzo krótko uprawiany na kontynencie, już chyba zaniknął całkowicie i Pearl (ozimy) odmiana stara, też chyba tylko uprawiana na Wyspach, jedna z pierwszych ozimych wykorzystywanych w browarnictwie. Pozostałych dwóch nie znam, ani nawet nie słyszałem.
Maris Otter został stworzony w 1966 z połączenia odmian Proctor i Pioneer. Odmiana została wyhodowana by otrzymać wysokiej jakości słód do użytku w browarnictwie, a w szczególności do produkcji tradycyjnych ale`i.
Zalety odmiany:
Dojrzewa szybko po zbiorze. Posiada cienka łuskę - nie występują problemy z absorpcją wody. Odmiana przy odpowiedniej uprawie daje ziarno o niskiej zawartości azotu. Ma reputację odmiany elastycznej i wybaczającej błędy.
Uważa się, że nadaje piwu unikalny smak.
Wolne tłumaczenie wycinków z http://en.wikipedia.org/wiki/Maris_Otter"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert1310kg pilznienskiego i 1kg karmelowego 30 EBC-da barwę złotą, 1kg karmelowego 50-70EBC -czerwoną..
Jeżeli wyliczyłeś sobie że potrzebujesz do swego piwa określoną ilość słodu karmelowego o barwie np. 120EBC, a masz tylko słody 90EBC i 150EBC to śmiało zmieszaj je ze sobą pół na pół i będziesz miał karmelowy 120EBC dokładnie jak od producenta.Comment
-
Comment
-
Resztę już wyjaśnił Wogosz.
Podobnie słód bisquitowy; tutaj wielu się narażę, ale nie ma ma nic wspólnego z ciasteczkami, tylko ma odzwierciedlać obrazowo ich barwę. Tutaj zgilotynują mnie wszyscy ci, którzy po użyciu tego słodu natychmiast wyczuwają posmaki biszkoptowe w piwie. Dla mnie to zwykła sugestia.Last edited by Marusia; 2010-09-24, 09:14.Comment
-
Masz rację. Rozwijając dalej Twoją myśl, to taką samą barwę czerwonawą uzyskasz dając 96%pilzneńskiego i 4% karmelowego o barwie 170EBC. Różnica będzie jednak taka, że w pierwszym przypadku posmaki karmelowe raczej będą wyczuwalne (ok.10% zasypu), a w drugim przy 4% już prawdopodobnie nie. Taka zabawa kolorem i smakami.
Jeżeli wyliczyłeś sobie że potrzebujesz do swego piwa określoną ilość słodu karmelowego o barwie np. 120EBC, a masz tylko słody 90EBC i 150EBC to śmiało zmieszaj je ze sobą pół na pół i będziesz miał karmelowy 120EBC dokładnie jak od producenta.
Nie korzystam z programów obliczających barwę, gdyż bardziej odpowiada mi układanie tego w głowie. Jest to przyjemniejsze.
Co powiecie na taki zasyp, jaki sobie ułozyłem:
60 litrów
-10 kg pilznienskiego
-5kg monachijskiego 10-24EBC
-2kg Specjal B 350EBC
i 0,2 kg jeczmienia palonego
Jako, że moja średnia wydajność 0,6 ładnie dzieli się przez 60 litrów, wiec łatwo wylicza sie baling który równy jest wadze słodów.
Czyli 60 litrów nastawu o sile 17 Blg...
Teraz. Czy wyjdzie z tego kolor ciemnoczerwony nieprzezroczysty? Czy tez czarny?
Ile nachmielić? Myślę o 100g Marynki w granulacie (połowa w 0 minucie, druga połowa w 15 minucie gotowania) by uzyskac średni poziom nachmielenia...Last edited by Robert13; 2010-09-24, 14:51.Comment
-
Wklepałem te dane do arkusza i wyszedł mi kolor ok 26-29IBU. Koźlak ma wg BJCP 14-22, Stout >30. Tak więc wygląda na to, że kolorystycznie będzie mu bliżej do stouta. Tylko kolorystycznie, bo oczywiście stoutem przy takim zasypie to nie będzie...
Ten sam arkusz mi podpowiada, że przy założeniu 9% a-k da to prawie 40IBU. To jest raczej wysoki, a nie średni poziom nachmielenia. Aczkolwiek przy 17blg powinno być ok.Last edited by Stasiek; 2010-09-24, 15:47.Comment
-
Dziękuję.
Ano widzisz, lubie układać sobie w głowie, a tym bardziej lubię gdy arkusz potwierdza mój cel: nieprzezroczysto ciemno czerwone, w smaku słodowo-karmelowe złamane w dalszej połowie mocną goryczką, a w tle lekka zbożowa wytrawność na mocnej podbudowie etanolu. Drożdze: płynne IRA
Roboczo nazwałem je: BYCUŚ
Bez bicia przyznam się, że miałem wsypac połowe słodów karmelowych i patrzec na kolor brzeczki, by ewentualnie dosypać je w trakcie zacierania na bieżąco oraz powaznie dumałem, czy aby 100g Marynki nie zastapić 100g Lubelskiego, ale doszedłem do wniosku na podstawie dotychczasowych warzeń, że do mocnych piw bardziej pasuje Marynka.Comment
-
Bycuś.
Najpierw piszesz, że lubisz to sobie układać w głowie a potem się pytasz jaki to da kolor?
Wklepałem te dane do arkusza i wyszedł mi kolor ok 26-29IBU. Koźlak ma wg BJCP 14-22, Stout >30. Tak więc wygląda na to, że kolorystycznie będzie mu bliżej do stouta. Tylko kolorystycznie, bo oczywiście stoutem przy takim zasypie to nie będzie...
Ten sam arkusz mi podpowiada, że przy założeniu 9% a-k da to prawie 40IBU. To jest raczej wysoki, a nie średni poziom nachmielenia. Aczkolwiek przy 17blg powinno być ok.
Może jeszcze ujmę -tak na oko- pół kolograma słodu karmelowego (350EBC) by mi nie wyszedł całkiem czarny, tylko po środku pomiedzy stoutem a koźlakiem..
W sumie wszystko sie zgadza z moimi pierwotnymi planami.Comment
-
Nikt nie powiedział, że będzie ciemno czerwone.
Po drugie, dlaczego oczekujesz, że ktoś za ciebie będzie wklepywać w programy i sprawdzać za ciebie?
Po trzecie, załóż swój watek o warzeniu a nie zaśmiecaj tego.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A można wiedzieć co to za arkusz? Prywatny czy ogólnodostępny?Last edited by Pendragon; 2010-09-24, 16:44.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaA tutaj akurat się nie zgodzę, bo słód ten faktycznie pachnie herbatnikamiComment
Comment