Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    mi cały czas chodzi o to, że polski rynek piwowarstwa domowego jest jeszcze bardzo młody i piwowarzy zachłystują się często rzeczami niekoniecznie bardzo godnymi uwagi.
    A mi chodzi o dziesiątki piwowarów zawodowych, którzy się przewinęli przez te 100 lat.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

Co do ciastek to nie wiem, ale wiem na pewno, że stosując zasyp:
      -5kg monachijskiego, 50g Marynki granulat, drożdze Wyeast Irish Ale (temp. fermentacji około 18 st.) ekstrakt 13blg
      otrzymałem smak orzechowy w piwie poparty czyms mlecznym (pewnie to cos na d.), który szczególnie czuć pod koniec picia gdy jest ono mniej nagazowane i juz lekko ogrzane.

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        A mi chodzi o dziesiątki piwowarów zawodowych, którzy się przewinęli przez te 100 lat.
        Jeśli nie widzisz różnicy między technologią produkcji w browarze przemysłowym, a domowym, to ja Ci nie jestem w stanie pomóc. To, co w przemysłowych jest przydatne i daje efekty, niekoniecznie będzie zauważalne w domowym.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Seta
          • 2002.10
          • 6964

Pisał o tym Wogosz kiedyś. Jest jedna zasadnicza różnica między carahellem 25EBC i cristalem 400EBC. Dla uzyskania zaciemnienia w tym samym piwie trzeba dać powiedzmy 1kg pierwszego i 50g drugiego. To sprawi, że piwa będą się zasadniczo różnić.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Marusia
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

No toż właśnie o tym blablamy - że to tylko różnica koloru. A czy słód nazywa się Aroma, czy Special B to są sprawy drugorzędne.

www.wrowar.com.pl

Comment

• wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
              Jacer masz jakieś poufne dane od Weyermanna na temat struktury sprzedaży poszczególnych typów słodów z podziałem na rodzaje klientów? To mnie bardzo interesuje które browary i ile kupują poszczególnych słodów. Jak Carapils jest taki rewelacyjny na pianę i stanowi substytut dekokcji to powinno stosować go wiele browarów, zwłaszcza polskich, borykających się z problemem piany. Jakoś nie słyszałem, aby browary go namiętnie poszukiwały, bo przecież jego wyprodukowanie jest stosunkowo proste i możliwe prawie w każdej słodowni.
              Wracając do słodu biszkoptowego to wydaje mi się, że jak ktoś chce wyczuć ciasteczka w piwie to poczuje je nawet w pilsie, stoucie czy pszenicy. Proponuję kolejny etap: rozróżnienie czy to są "Pieguski", "Krakersy" czy "Pette-beurre".

Comment

• Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

No toż właśnie o tym blablamy - że to tylko różnica koloru. A czy słód nazywa się Aroma, czy Special B to są sprawy drugorzędne.
                Na pewno różnica koloru i róznica w smaku są ze soba powiązane.
                Pytanie tylko jakiemu EBC nalezy przypisac dany smak i ile musi byc % słodu karmelowego (jednego rodzaju) w całym zasypie, by ten smak uzyskać. Łatwiej wówczas dobierało by się zestawy słodów co by uzyskać w piwie to co sobie zaplanował piwowar.

Comment

• Marusia
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

Zapomniałam napisać, że Ciasteczkowe Ale z dodatkiem 1 kg Biscuita wcale nie jest ciasteczkowe w zapachu, mimo, że słód takowy zapach posiadał. Dowód uważam za przeprowadzony

www.wrowar.com.pl

Comment

• maroxan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.03
                    • 179

Zapomniałam napisać, że Ciasteczkowe Ale z dodatkiem 1 kg Biscuita wcale nie jest ciasteczkowe w zapachu, mimo, że słód takowy zapach posiadał. Dowód uważam za przeprowadzony
                    A już myślałem, że w niedalekim czasie będzie można delektować się "ciasteczkowym", obgryzając te pięćdziesiąt dwa zaokrąglone ząbki zanim się przejdzie do sedna sprawy.
                    Cogito ergo sum vampiras
                    moje skromne warzenie

Comment

• Marusia
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Aj, to sorry, że zepsowałam niespodziewajkę

www.wrowar.com.pl

Comment

• Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

Melanoidynowy ma Ci jedynie pomóc w uzyskaniu czerwonego koloru, który to można uzyskać też i bez jego użycia.

A tak w ogóle - Dori na Piwo.org półtora roku temu napisała rozprawkę o słodach, do naszej dyskusji treść wiele nie wnosi, ale warto przeczytać. Do dyskusji ewentualnie wniesie coś komentarz Czesa zamieszczony pod Doriowym artykułem

http://www.piwo.org/artykuly/rodzaje...-zastosowanie/
                        Link nie działa: Error 404 - Not Found

A własnie chciałem się dowiedzieć o tym słodzie, bo przymierzam się do drożdzy dolnej fermentacji, a szczerze powiedziawszy nie chce się mi robić dekokcji.
                        No więc, jak naprawdę jest z tym słodem? Jest zastępstwem dekokcji czy też będe musiał ją zrobić?

Comment

• mwa
                          • 2003.01
                          • 5071

Link został przeniesiony na wiki.piwo.org i jest TU.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

Chcesz? Masz!

Ps. A może byś wreszcie wypełnił profil bo Cię całkiem zaczną omijać na tym forum
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

Aha.. To już czytałem, czyli dalej nic nie wiem.

Co zaś powiecie z własnego doświadczenia?
                              Zastępuje on, czy tez bez dekokcji się nie obejdzie?

Comment

• Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                                ... No więc, jak naprawdę jest z tym słodem? Jest zastępstwem dekokcji czy też będe musiał ją zrobić?
                                Żaden słód nie jest zastępstwem dekokcji. Słód jest surowcem, a dekokcja procesem. Twoje pytanie świadczy, że nic kompletnie nie rozumiesz.

Comment

Przetwarzanie...