Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Co do ciastek to nie wiem, ale wiem na pewno, że stosując zasyp:
-5kg monachijskiego, 50g Marynki granulat, drożdze Wyeast Irish Ale (temp. fermentacji około 18 st.) ekstrakt 13blg
otrzymałem smak orzechowy w piwie poparty czyms mlecznym (pewnie to cos na d.), który szczególnie czuć pod koniec picia gdy jest ono mniej nagazowane i juz lekko ogrzane.Comment
-
Jeśli nie widzisz różnicy między technologią produkcji w browarze przemysłowym, a domowym, to ja Ci nie jestem w stanie pomóc. To, co w przemysłowych jest przydatne i daje efekty, niekoniecznie będzie zauważalne w domowym.Comment
-
Pisał o tym Wogosz kiedyś. Jest jedna zasadnicza różnica między carahellem 25EBC i cristalem 400EBC. Dla uzyskania zaciemnienia w tym samym piwie trzeba dać powiedzmy 1kg pierwszego i 50g drugiego. To sprawi, że piwa będą się zasadniczo różnić.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
No toż właśnie o tym blablamy - że to tylko różnica koloru. A czy słód nazywa się Aroma, czy Special B to są sprawy drugorzędne.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JacerA mi chodzi o dziesiątki piwowarów zawodowych, którzy się przewinęli przez te 100 lat.
Wracając do słodu biszkoptowego to wydaje mi się, że jak ktoś chce wyczuć ciasteczka w piwie to poczuje je nawet w pilsie, stoucie czy pszenicy. Proponuję kolejny etap: rozróżnienie czy to są "Pieguski", "Krakersy" czy "Pette-beurre".Comment
-
Pytanie tylko jakiemu EBC nalezy przypisac dany smak i ile musi byc % słodu karmelowego (jednego rodzaju) w całym zasypie, by ten smak uzyskać. Łatwiej wówczas dobierało by się zestawy słodów co by uzyskać w piwie to co sobie zaplanował piwowar.Comment
-
Zapomniałam napisać, że Ciasteczkowe Ale z dodatkiem 1 kg Biscuita wcale nie jest ciasteczkowe w zapachu, mimo, że słód takowy zapach posiadał. Dowód uważam za przeprowadzonyComment
-
A już myślałem, że w niedalekim czasie będzie można delektować się "ciasteczkowym", obgryzając te pięćdziesiąt dwa zaokrąglone ząbki zanim się przejdzie do sedna sprawy.Comment
-
Aj, to sorry, że zepsowałam niespodziewajkęComment
-
Melanoidynowy ma Ci jedynie pomóc w uzyskaniu czerwonego koloru, który to można uzyskać też i bez jego użycia.
A tak w ogóle - Dori na Piwo.org półtora roku temu napisała rozprawkę o słodach, do naszej dyskusji treść wiele nie wnosi, ale warto przeczytać. Do dyskusji ewentualnie wniesie coś komentarz Czesa zamieszczony pod Doriowym artykułem
http://www.piwo.org/artykuly/rodzaje...-zastosowanie/
A własnie chciałem się dowiedzieć o tym słodzie, bo przymierzam się do drożdzy dolnej fermentacji, a szczerze powiedziawszy nie chce się mi robić dekokcji.
No więc, jak naprawdę jest z tym słodem? Jest zastępstwem dekokcji czy też będe musiał ją zrobić?Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
Comment