Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #151
    Gdzie napisałem, że dostrzegam, że gadam głupstwa? TY (Miszczu ciętej riposty) nie dostrzegasz sarkazmu?
    Zaokrąglenie to takie moje do-określenie pełni smaku. Zresztą chyba nie wymyślone przeze mnie - Google zwraca sporo wyników, głównie dotyczących leżakowania wina lub tworzenia nalewek, więc poniekąd pokrewnych nam.
    Krzysiu - przejrzałem Twój wątek i nie znalazłem - zacierałeś kiedyś piwo dekotacyjnie, czy teoretyzujesz?

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #152
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      Na innych dolniakach nie wyjdzie ?
      Hm.. Nie wiem, nie robiłem...

      Ale to przesądziło, gdyz miałem je upatrzone.
      Z dolniakami jest przymus spożycia ich przed nastaniem majowych ciepłych dni.. Jak dla mnie za dużo ograniczeń jak na jeden gatunek piwa.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #153
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
        Z dolniakami jest przymus spożycia ich przed nastaniem majowych ciepłych dni..
        A kto niby przymusza?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #154
          Jak dla mnie dekokcja to fanaberia, zacieram czasem dekokcyjnie i nie zauważam znaczącej różnicy w smaku. Raz, że w domowych warunkach nie jesteśmy w stanie uwarzyć dwóch jednakowych piw, żeby porównać jak wyszła dekokcja, a jak infuzja, a po drugie po co brudzić gary Jak ktoś mówi, że ma większą wydajność przy dekokcji, to się zastanawiam, ile więcej piwa może dostać taki delikwent warzący 20-25 litrów na raz, moim zdaniem śladowe ilości. Śmiać mi się tylko chce, jak kolega Robert13, puści jakiś głupawy temat tak dla jaj, a starzy forumowicze dywagują potem nad wyższością świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy, no chyba że posty się zbiera, tak jak ja teraz, żeby dociągnąć do tysiąca Pozdrawiam
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #155
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
            ... Krzysiu - przejrzałem Twój wątek i nie znalazłem - zacierałeś kiedyś piwo dekotacyjnie, czy teoretyzujesz?
            Nie zacierałem dekotacyjnie. Dekokcyjnie też nie. Tylko co z tego? Przecież ja nigdzie na forum nie pisałem że któraś metoda jest lepsza lub gorsza. A w tym temacie napisałem jedynie, że wielu "ekspertów" nie potrafi podać definicji tego, o czym mówią. Postaraj się skupić i poczytaj temat ze zrozumieniem.

            Swoją drogą, ty się wymądrzasz wyłącznie na tematy, które opanowałeś osobiście? Mam wrażenie, że nie.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #156
              "Wymądrzając się" stosuję magiczne sformułowanie "moim zdaniem". Polecam. Twoje wypowiedzi byłyby z nim niekiedy łatwiejsze do przełknięcia.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #157
                Zawsze możesz mnie dodać do "ignorowanych" i zaoszczędzić sobie kłopotów z przełykaniem. Zawsze wypowiadam się swoim własnym zdaniem i wyłącznie we własnym imieniu. Nie muszę się z tego spowiadać za każdym razem.

                PS. Co z definicją?
                Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-01-04, 09:04.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #158
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  A kto niby przymusza?
                  Przymusza temperatura. Pisali ludzie o tym na forum, że wówczas pils staje się pseudo ale.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #159
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                    Przymusza temperatura. Pisali ludzie o tym na forum, że wówczas pils staje się pseudo ale.

                    I ty, który jeszcze żadnego dolniaka nie zrobiłeś jesteś w stanie to wyczuć, kiedy się staje?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #160
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                      Śmiać mi się tylko chce, jak kolega Robert13, puści jakiś głupawy temat
                      Dobra dobra... Jak się okazało, nikt nie przeprowadzil doświadczalnego warzenia tym i tym sposobem, równiez degustacji w ciemno.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #161
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                        Przymusza temperatura. Pisali ludzie o tym na forum, że wówczas pils staje się pseudo ale.
                        Owszem, nabiera posmaków ajlowych ale bez przesady.
                        Ważne aby fermentacja burzliwa i cicha przebiegały we właściwej temperaturze.

                        Trzymam piwa dolnej fermentacji w piwnicy w bloku.
                        Piję je przez cały rok i mnie smakują ale do konkursów sią nie nadają

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #162
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                          Dobra dobra... Jak się okazało, nikt nie przeprowadzil doświadczalnego warzenia tym i tym sposobem, równiez degustacji w ciemno.
                          Warzyłem tak i tak.
                          Różnicy w smaku nie czułem ale warzę dekokcyjnie: pils, weizen, bock, marcowe, monachijskie bo tak nakazuje "tradycja". )
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-01-04, 09:21.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #163
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                            Dobra dobra... Jak się okazało, nikt nie przeprowadzil doświadczalnego warzenia tym i tym sposobem, równiez degustacji w ciemno.
                            Gdybyś się wysilił i poczytał forum a nie zadawał głupich pytań, to był znalazł wątek kolegi mapajaka, który robił takie próby kilka lat temu i różnic nie widział.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #164
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                              Warzyłem tak i tak.
                              Różnicy w smaku nie czułem ale warzę dekokcyjnie: pils, weizen, bock, marcowe, monachijskie bo tak nakazuje "tradycja". )
                              I takiej odpowiedzi oczekiwałem, może jeszcze ktoś jeszcze próbował?
                              Jesli chce warzyc pilsa, to trzeba mi to zacząc w pażdzierniku, a skończyć gdzieś w połowie stycznia, by wypic je jako dojrzałe piwo.
                              Może w pazdzierniku uwarzę dwa pierwsze pilsy, jeden z dekokcją drugi ze słodem melanoidowym.

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 2007.05
                                • 1501

                                #165
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                                Dobra dobra... Jak się okazało, nikt nie przeprowadzil doświadczalnego warzenia tym i tym sposobem, równiez degustacji w ciemno.
                                Akurat robiłem i dlatego napisałem że to dla mnie fanaberia, mam właśnie rozpoczęty keg z pilsem warzonym w lutym zeszłego roku i ajlowych smaków nie czuję, ale co prawda sensoryk/sensor ze mnie marny
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...