5 Blg i nie pracuje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bulipunk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 94

    5 Blg i nie pracuje

    Witam
    Nastawiliśmy już dwa tygodnie temu pierwszego pszeniczniaka.
    Ciągle pracowal i pracował. Od 4 dni jest Blg=5 Zastanawiamy się czy rozlewać. Zawsze (zawsze to pojęcie względne, zrobiliśmy kilka warek dopiero) berzliwa fermentacja kończyła się na 1-2 Blg. a tu dizś piwo przestało pracować, a dalej jesst 5... może 4,5 stopnia.
    Rozlewać?
    Dziekujemy za rady
    Buli i Julka
    Michał-BULI-Nowak

    I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulipunk Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam
    Nastawiliśmy już dwa tygodnie temu pierwszego pszeniczniaka.
    Ciągle pracowal i pracował. Od 4 dni jest Blg=5 Zastanawiamy się czy rozlewać. Zawsze (zawsze to pojęcie względne, zrobiliśmy kilka warek dopiero) berzliwa fermentacja kończyła się na 1-2 Blg. a tu dizś piwo przestało pracować, a dalej jesst 5... może 4,5 stopnia.
    Rozlewać?
    Dziekujemy za rady
    Buli i Julka
    Jakie drożdże? Jaka temp. fermentacji?
    Aha i zacierany czy z ekstraktów? Jeśli z ekstraktów, to jakich?
    Last edited by kopyr; 2009-01-31, 15:20.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • bulipunk
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.11
      • 94

      #3
      Dzięki za szyybką reakcję
      Z ekstraktów:
      Muntons Wheat 1,8 kg - nachmielony
      Muntons Wheat 1,5 kg - nienachmielony

      Drożdże z kompletu z nachmielonym ekstraktem.
      Temperatura przez cały czas 23 stopnie.
      Patrzę teraz, ciśnienie jest całkowicie równe wewnątrz fermentatora. Mierzę jeszce raz - 4,5 - 5 Blg.
      Michał-BULI-Nowak

      I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulipunk Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzięki za szyybką reakcję
        Z ekstraktów:
        Muntons Wheat 1,8 kg - nachmielony
        Muntons Wheat 1,5 kg - nienachmielony

        Drożdże z kompletu z nachmielonym ekstraktem.
        Temperatura przez cały czas 23 stopnie.
        Patrzę teraz, ciśnienie jest całkowicie równe wewnątrz fermentatora. Mierzę jeszce raz - 4,5 - 5 Blg.
        No to trudno coś powiedzieć. Być może te ekstrakty tak są zatarte. Mi ekstrakty pszeniczne WESa też głęboko nie odfermentowały.
        Są dwa wyjścia:
        1. zlać na cichą i lekko napowietrzyć, wtedy może drożdże jeszcze ruszą. Niebezpieczeństwo jest takie, że trochę to napowietrzenie zaszkodzi, ale przy jakości piwa z brewkita i tych no name drożdży, to ryzyko można pominąć..
        2. butelkować, ale z mniejszą ilością surowca do refermentacji. Maks 120-150g na 20l. Ryzyko niewielkie, ale groźne, że jednak powstaną granaty, ryzyko mniejsze, że będzie ciut za słabo nasycone.

        Generalnie cudów się po tym piwie nie spodziewajcie, bo te drożdże to raczej jakieś cienkie były.

        Ja bym zlał na 2-3 dni na cichą.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • bulipunk
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.11
          • 94

          #5
          Hym...

          dziekuję za odpowiedz.
          Decyzja padla wieczorem, że przelewam na cichą, niestetynie było technicznych możliwoścci
          Zaraz do tego się zabiorę, ale mam jedno pytanie, drożdże są (powiny być) górnej fermentacji. Jak więc zlewać na cicha. zlewałem dolną fermentację i wsyzstko było poniżej kranika,więc niebyło problemu. Tutaj osad będzie na dole, a drożdze na górze. Czyż nie? Drożdzy neipowiniennemprzelewac na cichą...? A może się mylę?
          Dziękuję za podpowiedz
          Michał-BULI-Nowak

          I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulipunk Wyświetlenie odpowiedzi
            dziekuję za odpowiedz.
            Decyzja padla wieczorem, że przelewam na cichą, niestetynie było technicznych możliwoścci
            Zaraz do tego się zabiorę, ale mam jedno pytanie, drożdże są (powiny być) górnej fermentacji. Jak więc zlewać na cicha. zlewałem dolną fermentację i wsyzstko było poniżej kranika,więc niebyło problemu. Tutaj osad będzie na dole, a drożdze na górze. Czyż nie? Drożdzy neipowiniennemprzelewac na cichą...? A może się mylę?
            Dziękuję za podpowiedz
            Rozumiem, że zlewasz kranikiem. Zachowaj spokój. Otwórz pokrywę, zobacz co i jak, być może drożdży wcale nie ma na wierzchu (myślę, że nie będzie). Jeśliby jednak były, to odkręcasz kranik (najlepiej podłącz do niego krótki wężyk, aczkolwiek nie jest to konieczne) i patrzysz do górnego wiadra. Jak zobaczysz, że piana z drożdżami z góry zbliża się do poziomu kranika, po prostu zakręcasz kranik i tyle.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • bulipunk
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.11
              • 94

              #7
              Dzieki

              Dzieki
              Tak mniej wiecej to zaplanowałem i zaraz przelewam
              Mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie
              Ale wiem jedno... tak jak mialem zamiar, nastepne piwo robie od podstaw sam... zadnych nachmielonych ekstraktow i dziwnych drozdzy...
              Dzieki raz jescze
              ide przelewac
              Michał-BULI-Nowak

              I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

              Comment

              • bulipunk
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.11
                • 94

                #8
                Przelałem wczzoraj
                Było sporo drożdzy ale na dole... Wczoraj, juz na cichej, nic się nie działo. Dzis zaczęło się znowu bąbelkowanie... zobaczymy czy przerobi cukier na mniej Blg.
                dzieki za podpowiedzi
                Buli
                Michał-BULI-Nowak

                I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulipunk Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przelałem wczzoraj
                  Było sporo drożdzy ale na dole...

                  No a gdzie by miały być?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    No a gdzie by miały być?
                    No przeciez na gorze?
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                      No przeciez na gorze?
                      Może drabiny nie miały
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • bulipunk
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.11
                        • 94

                        #12
                        Witam
                        Więc nasz pszeniczniak poleżał tych 4 dni na cichej i ... nadal ma 4,5 możę 5 Blg. raczej nei odfermentuje bardziej.
                        chce go zadac suchym ekstraktem słodowym do butelkowania. czy to dobry pomysł? jesli nie, to ile dać glukozy lub cukru do buutelkowania. dodam że mam 20 litrów piwa.
                        Dizeki za pomoc. mam nadizeję już nie zawracać głowy w tej sprawie..
                        Michał-BULI-Nowak

                        I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulipunk Wyświetlenie odpowiedzi
                          Witam
                          Więc nasz pszeniczniak poleżał tych 4 dni na cichej i ... nadal ma 4,5 możę 5 Blg. raczej nei odfermentuje bardziej.
                          chce go zadac suchym ekstraktem słodowym do butelkowania. czy to dobry pomysł?
                          Może być. Ekstraktu dałbym 200 - 220g.
                          Lub glukozy 180-200g.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • bulipunk
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.11
                            • 94

                            #14
                            Piwo rozlane i oklejone.(załączam etykietę)

                            Panie Kopyr, dzięki za pomoc Gdybyś mieszkał bliżęj to masz butelkę albo dwie ...
                            Teraz myślę co tu uwarzyć znowu... chcę zapomnieć o "gotowcach"... Może ktoś coś podpowie na pierwsze warzenie...
                            Pozdrawiam
                            Buli i Julka z browaru
                            Bul-Dżul
                            Attached Files
                            Michał-BULI-Nowak

                            I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X