Piwo Miodowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bulipunk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 94

    Piwo Miodowe

    Mam pytanie. Mam zamiar zrobić piwo miodowe. Wiem wiem... Wiele osób uważa, iż to profanacja, dodawać do piw asurowe inne niż ziarenka... Może i coś w tym jest. Jednak postanowiliśmy w naszym mikrobrowarze szarpnąć sie na owe piwo - poprostu bardoz smakuje mojej narzeczonej. Mam więc pytanie, czy ktos już robił takei piwa i jakie ma z nim doświadczenia? Może receptuurę? Szukałem ale nie znalazłem za wiele na forum ani w żadnym arytkule. Jedyne co, to artykuł o miodosytnictwie. Swoją droga bardzo interesujący...
    dziekujemy za pomoc
    Browar "Bul-Dżul"
    Michał-BULI-Nowak

    I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)
  • piokl13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.06
    • 946

    #2
    Właśnie kończę beczułkę swojego miodowego pilsa. Zgodnie z poradami dodałem rozpuszczony w wodzie miód naturalny (1 słoiczek) do refermentacji w kegu. Piwko wyszło smaczne, ale miodu nie czuć . Cały zjadły drożdze.
    Last edited by piokl13; 2009-03-18, 10:59.

    Comment

    • GaGacek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.08
      • 96

      #3

      Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


      jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
      [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
      Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

      Comment

      • bulipunk
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.11
        • 94

        #4
        Dzięki za odpowiedź. Panie GaGacek, ja niewiem chyba jak ta wyszukiwarka pracuje. Wpisuje różne rzeczy ale te artykuły mi nie wyskoczyły... :/ może mam inny internet? ale serio to dzieki i przepraszam że moje uporczywe poszukiwania były bezefektywne. Dzięki.
        A swoją drogą, czy ktoś ma jakieś ciekawostki z owym miodowym piwem?
        Michał-BULI-Nowak

        I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

        Comment

        • GaGacek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.08
          • 96

          #5
          bez panie zwyczajnie Łukasz - zaznaczaj w zawansowanych wyszukiwaniu dział browarnictwo amatorskie i wpisz hasło miodowe
          [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
          Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6


            Oraz kilka postów późniejszych w tym temacie.A tak humorystycznie się skończyło http://browar.biz/forum/showpost.php...9&postcount=48

            Ale nie odpuściłem http://browar.biz/forum/showpost.php...9&postcount=49

            Jeszcze później robiłem miodowe.Poczytaj w moim temacie.
            Reszta pytań po lekturze
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • bulipunk
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.11
              • 94

              #7
              Więc wczoraj nastawiliśmy na burzliwą miodowe. Niewiem co wyjdzie. narazie pracuje i pianka na centymertr. Zrobiliśmy tak:
              Pod koniec warzenia dodaliśmy 300 ml miodu na 12 litrów gotowej brzęczki. Zadaliśmy drożdżami S-33. Zobaczymy co z tego będize. To nasza druga w życiu brzęczka sposobem zacierania. mam nadzieję że coś z tego będzie Pierwsza wyszła trochę gorzkawa. Ta mam nadzieję będzie neico miodowa. Ja jako tako, ale moja narzeczona ma duże nadzieje zobaczymy. Dizeki za pomoc. napiszę co z tego wyszło
              browar Bul-Dżul
              Michał-BULI-Nowak

              I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Do refermentacji użyj miodu, koniecznie sztucznego to coś "miodowego" z tego wyjdzie.

                Edit:ten trzeci link jest zły, poszukaj dobrego w moim temacie.Coś się źle wkleiło.
                Last edited by fidoangel; 2009-03-21, 21:58.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                Przetwarzanie...
                X