Zbiór materiału odnośnie "apteki" w piwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mlody_w_fachu
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.12
    • 325

    #1

    Zbiór materiału odnośnie "apteki" w piwie

    Pomysł wywiązał się podczas rozmowy z Marusią i mar33 na giełdzie w Śpiżu, aby zebrać informacje odnośnie tych piwach, w których wystąpił "syndrom apteka", przeanalizować zebrane dane i znaleźć jakieś rozwiązanie.

    Są osoby które miały tzw. "aptekę" w piwie ale jak narazie nikt nie wie skąd ona sie bierze.

    Proszę o podanie następujących danych:

    1. Przepis
    Przepis "aptecznego" piwa, wraz z opisem warzenia.

    2. Sprzęt i jego czyszczenie
    Jaki sprzęt jest używany w domowym piwowarstwie podczas warzenia, fermentacji, jak ten sprzęt jest czyszczony i dezynfekowany (jaki środkami, jak długo, w jaki warunkach)?

    3. Surowce i ich przechowywanie
    Jakie surowce zostały użyte do uwarzenie "aptecznych" piw (opis "kondycji" surowców), jak były przechowywane, czy drożdże były prosto z paczki czy też z "recyklingu" (z jakich i ilu warek wcześniej)?

    4. Fermentacja i leżakowane
    Opis przebiegu fermentacji, tego jak była przeprowadzana (temp. wewnątrz warki i otoczenia, dostęp powietrza, dostęp innych substancji/sprzętów itp.), zaobserwowanie "zachowania" wartki, zapachy, posmaki również podczas testów organoleptycznych w trakcie leżakowania (czy zachodziło jakieś zmiany)?

    5. Odstępstwa od "normy"
    Tutaj proszę opisać, wszelkie odstępstwa o tego jak piwo jest zazwyczaj (najczęściej) warzone, fermentowane, leżakowane itp.

    6. Higiena
    O zachowaniu przez nas higieny podczas warzenia, fermentacji i leżakowania, czy podczas sprawdzanie procesu fermentacji też zachowaliśmy higienę osobistą?

    6. Pozostałe czynniki
    Czy np. w domu/mieszkaniu jest zwierzak (jaki zwierzak, gdzie przebywa, czy ma swobodę dostępu do całego domu/mieszkania- też tam, gdzie się warzy, fermentuje, leżakuje i przechowuje sprzęt/surowce), czy podczas warzenia był ruch w domowej warzelni (spowodowany poprzez znajomych, samego siebie), czy warzelnia/fermantacji była np. bardziej przewietrzana (np. podczas warzenia było większy jak normalnie ruch powietrza)?

    7. Informacje dodatkowe
    Tutaj można zamieścić dodatkowe informacje o piwie.


    Ważne!
    Proszą o podanie jak największej liczby szczegółów, gdyż wszystko nawet z pozoru błaha sprawa/rzecz ma znaczenie.
    Proszę również o opisywanie rzeczy, które wydają się oczywiste i przez to mogą zostać pominięte, gdyż dla każdej osoby coś innego może zostać uznane za oczywiste.
    Sumując chodzi o napisanie wszystkiego krok po kroku z szczegółowymi opisami.


    Mam kilka różnych poszlak ale nie napisze jakich, gdyż nie chce nic sugerować.


    Uwaga!
    a. Proszę pisać posty tylko na temat.
    b. Proszę w postach nie wyrażać swoich opinii tylko przedstawiać "suche fakty", żeby nie sugerować innym odpowiedzi.
    c. W razie problemów z niezrozumieniem lub niejasnością któregoś z punktów, proszę pytać przez zamieszczeniem postu.


    Administracje proszę o możliwość moderacji tego tematu.
    po prostu mlody_w_fachu
    - - -
    gdzieniegdzie znany jako winorobek

Related Topics

Collapse

  • heckler
    Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
    heckler
    Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
    Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
    2024-06-03, 11:26
  • grodek
    Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
    grodek
    Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
    - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
    - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
    - śrutownik stołowy 200 zł
    - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
    - refraktometr 0-40°Brix'a...
    2024-03-10, 20:01
  • Serokomlak
    Islandia, Breiðdalsvík, Sólvellir 23, Beljandi Brugghus
    Serokomlak
    Breiðdalsvík (130 mieszkańców), to jedna z głównych miejscowości w regionie Fiordów Wschodnich na Islandii.[Pogoda latem jest tu taka, jak obecnie w Polsce. Niemniej w słoneczny - sierpniowy dzień, widzieliśmy tu jedyną podczas pobytu na wyspie osobę "opalającą się" z nagim torsem. ]
    ...
    2024-10-13, 01:06
  • SwinskiRyjek
    Bobik słodowany
    SwinskiRyjek
    Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

    To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
    2025-02-13, 19:23
  • darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

    Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-08, 00:16
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...