Pomysł wywiązał się podczas rozmowy z Marusią i mar33 na giełdzie w Śpiżu, aby zebrać informacje odnośnie tych piwach, w których wystąpił "syndrom apteka", przeanalizować zebrane dane i znaleźć jakieś rozwiązanie.
Są osoby które miały tzw. "aptekę" w piwie ale jak narazie nikt nie wie skąd ona sie bierze.
Proszę o podanie następujących danych:
1. Przepis
Przepis "aptecznego" piwa, wraz z opisem warzenia.
2. Sprzęt i jego czyszczenie
Jaki sprzęt jest używany w domowym piwowarstwie podczas warzenia, fermentacji, jak ten sprzęt jest czyszczony i dezynfekowany (jaki środkami, jak długo, w jaki warunkach)?
3. Surowce i ich przechowywanie
Jakie surowce zostały użyte do uwarzenie "aptecznych" piw (opis "kondycji" surowców), jak były przechowywane, czy drożdże były prosto z paczki czy też z "recyklingu" (z jakich i ilu warek wcześniej)?
4. Fermentacja i leżakowane
Opis przebiegu fermentacji, tego jak była przeprowadzana (temp. wewnątrz warki i otoczenia, dostęp powietrza, dostęp innych substancji/sprzętów itp.), zaobserwowanie "zachowania" wartki, zapachy, posmaki również podczas testów organoleptycznych w trakcie leżakowania (czy zachodziło jakieś zmiany)?
5. Odstępstwa od "normy"
Tutaj proszę opisać, wszelkie odstępstwa o tego jak piwo jest zazwyczaj (najczęściej) warzone, fermentowane, leżakowane itp.
6. Higiena
O zachowaniu przez nas higieny podczas warzenia, fermentacji i leżakowania, czy podczas sprawdzanie procesu fermentacji też zachowaliśmy higienę osobistą?
6. Pozostałe czynniki
Czy np. w domu/mieszkaniu jest zwierzak (jaki zwierzak, gdzie przebywa, czy ma swobodę dostępu do całego domu/mieszkania- też tam, gdzie się warzy, fermentuje, leżakuje i przechowuje sprzęt/surowce), czy podczas warzenia był ruch w domowej warzelni (spowodowany poprzez znajomych, samego siebie), czy warzelnia/fermantacji była np. bardziej przewietrzana (np. podczas warzenia było większy jak normalnie ruch powietrza)?
7. Informacje dodatkowe
Tutaj można zamieścić dodatkowe informacje o piwie.
Ważne!
Proszą o podanie jak największej liczby szczegółów, gdyż wszystko nawet z pozoru błaha sprawa/rzecz ma znaczenie.
Proszę również o opisywanie rzeczy, które wydają się oczywiste i przez to mogą zostać pominięte, gdyż dla każdej osoby coś innego może zostać uznane za oczywiste.
Sumując chodzi o napisanie wszystkiego krok po kroku z szczegółowymi opisami.
Mam kilka różnych poszlak ale nie napisze jakich, gdyż nie chce nic sugerować.
Uwaga!
a. Proszę pisać posty tylko na temat.
b. Proszę w postach nie wyrażać swoich opinii tylko przedstawiać "suche fakty", żeby nie sugerować innym odpowiedzi.
c. W razie problemów z niezrozumieniem lub niejasnością któregoś z punktów, proszę pytać przez zamieszczeniem postu.
Administracje proszę o możliwość moderacji tego tematu.
Są osoby które miały tzw. "aptekę" w piwie ale jak narazie nikt nie wie skąd ona sie bierze.
Proszę o podanie następujących danych:
1. Przepis
Przepis "aptecznego" piwa, wraz z opisem warzenia.
2. Sprzęt i jego czyszczenie
Jaki sprzęt jest używany w domowym piwowarstwie podczas warzenia, fermentacji, jak ten sprzęt jest czyszczony i dezynfekowany (jaki środkami, jak długo, w jaki warunkach)?
3. Surowce i ich przechowywanie
Jakie surowce zostały użyte do uwarzenie "aptecznych" piw (opis "kondycji" surowców), jak były przechowywane, czy drożdże były prosto z paczki czy też z "recyklingu" (z jakich i ilu warek wcześniej)?
4. Fermentacja i leżakowane
Opis przebiegu fermentacji, tego jak była przeprowadzana (temp. wewnątrz warki i otoczenia, dostęp powietrza, dostęp innych substancji/sprzętów itp.), zaobserwowanie "zachowania" wartki, zapachy, posmaki również podczas testów organoleptycznych w trakcie leżakowania (czy zachodziło jakieś zmiany)?
5. Odstępstwa od "normy"
Tutaj proszę opisać, wszelkie odstępstwa o tego jak piwo jest zazwyczaj (najczęściej) warzone, fermentowane, leżakowane itp.
6. Higiena
O zachowaniu przez nas higieny podczas warzenia, fermentacji i leżakowania, czy podczas sprawdzanie procesu fermentacji też zachowaliśmy higienę osobistą?
6. Pozostałe czynniki
Czy np. w domu/mieszkaniu jest zwierzak (jaki zwierzak, gdzie przebywa, czy ma swobodę dostępu do całego domu/mieszkania- też tam, gdzie się warzy, fermentuje, leżakuje i przechowuje sprzęt/surowce), czy podczas warzenia był ruch w domowej warzelni (spowodowany poprzez znajomych, samego siebie), czy warzelnia/fermantacji była np. bardziej przewietrzana (np. podczas warzenia było większy jak normalnie ruch powietrza)?
7. Informacje dodatkowe
Tutaj można zamieścić dodatkowe informacje o piwie.
Ważne!
Proszą o podanie jak największej liczby szczegółów, gdyż wszystko nawet z pozoru błaha sprawa/rzecz ma znaczenie.
Proszę również o opisywanie rzeczy, które wydają się oczywiste i przez to mogą zostać pominięte, gdyż dla każdej osoby coś innego może zostać uznane za oczywiste.
Sumując chodzi o napisanie wszystkiego krok po kroku z szczegółowymi opisami.
Mam kilka różnych poszlak ale nie napisze jakich, gdyż nie chce nic sugerować.
Uwaga!
a. Proszę pisać posty tylko na temat.
b. Proszę w postach nie wyrażać swoich opinii tylko przedstawiać "suche fakty", żeby nie sugerować innym odpowiedzi.
c. W razie problemów z niezrozumieniem lub niejasnością któregoś z punktów, proszę pytać przez zamieszczeniem postu.
Administracje proszę o możliwość moderacji tego tematu.