Zbiór materiału odnośnie "apteki" w piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mlody_w_fachu
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.12
    • 325

    Zbiór materiału odnośnie "apteki" w piwie

    Pomysł wywiązał się podczas rozmowy z Marusią i mar33 na giełdzie w Śpiżu, aby zebrać informacje odnośnie tych piwach, w których wystąpił "syndrom apteka", przeanalizować zebrane dane i znaleźć jakieś rozwiązanie.

    Są osoby które miały tzw. "aptekę" w piwie ale jak narazie nikt nie wie skąd ona sie bierze.

    Proszę o podanie następujących danych:

    1. Przepis
    Przepis "aptecznego" piwa, wraz z opisem warzenia.

    2. Sprzęt i jego czyszczenie
    Jaki sprzęt jest używany w domowym piwowarstwie podczas warzenia, fermentacji, jak ten sprzęt jest czyszczony i dezynfekowany (jaki środkami, jak długo, w jaki warunkach)?

    3. Surowce i ich przechowywanie
    Jakie surowce zostały użyte do uwarzenie "aptecznych" piw (opis "kondycji" surowców), jak były przechowywane, czy drożdże były prosto z paczki czy też z "recyklingu" (z jakich i ilu warek wcześniej)?

    4. Fermentacja i leżakowane
    Opis przebiegu fermentacji, tego jak była przeprowadzana (temp. wewnątrz warki i otoczenia, dostęp powietrza, dostęp innych substancji/sprzętów itp.), zaobserwowanie "zachowania" wartki, zapachy, posmaki również podczas testów organoleptycznych w trakcie leżakowania (czy zachodziło jakieś zmiany)?

    5. Odstępstwa od "normy"
    Tutaj proszę opisać, wszelkie odstępstwa o tego jak piwo jest zazwyczaj (najczęściej) warzone, fermentowane, leżakowane itp.

    6. Higiena
    O zachowaniu przez nas higieny podczas warzenia, fermentacji i leżakowania, czy podczas sprawdzanie procesu fermentacji też zachowaliśmy higienę osobistą?

    6. Pozostałe czynniki
    Czy np. w domu/mieszkaniu jest zwierzak (jaki zwierzak, gdzie przebywa, czy ma swobodę dostępu do całego domu/mieszkania- też tam, gdzie się warzy, fermentuje, leżakuje i przechowuje sprzęt/surowce), czy podczas warzenia był ruch w domowej warzelni (spowodowany poprzez znajomych, samego siebie), czy warzelnia/fermantacji była np. bardziej przewietrzana (np. podczas warzenia było większy jak normalnie ruch powietrza)?

    7. Informacje dodatkowe
    Tutaj można zamieścić dodatkowe informacje o piwie.


    Ważne!
    Proszą o podanie jak największej liczby szczegółów, gdyż wszystko nawet z pozoru błaha sprawa/rzecz ma znaczenie.
    Proszę również o opisywanie rzeczy, które wydają się oczywiste i przez to mogą zostać pominięte, gdyż dla każdej osoby coś innego może zostać uznane za oczywiste.
    Sumując chodzi o napisanie wszystkiego krok po kroku z szczegółowymi opisami.


    Mam kilka różnych poszlak ale nie napisze jakich, gdyż nie chce nic sugerować.


    Uwaga!
    a. Proszę pisać posty tylko na temat.
    b. Proszę w postach nie wyrażać swoich opinii tylko przedstawiać "suche fakty", żeby nie sugerować innym odpowiedzi.
    c. W razie problemów z niezrozumieniem lub niejasnością któregoś z punktów, proszę pytać przez zamieszczeniem postu.


    Administracje proszę o możliwość moderacji tego tematu.
    po prostu mlody_w_fachu
    - - -
    gdzieniegdzie znany jako winorobek
Przetwarzanie...
X