Kiedy dodajecie cukier przy warzeniu piw klasztornych?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #1

    Kiedy dodajecie cukier przy warzeniu piw klasztornych?

    Pytanie do znających się na rzeczy piwowarów Kiedy dodajecie cukier przy warzeniu piw klasztornych ? Pozdr
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-05-21, 18:49.
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Ja ostatnio dodawałem domowy kandyzowany na 10 min.. przed końcem gotowania.

    Comment

    • przemo70
      † 1970-2019 Piwosz w Raju
      • 2007.05
      • 1501

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
      Ja ostatnio dodawałem domowy kandyzowany na 10 min.. przed końcem gotowania.
      Czy dodanie cukru przed fermentacja nie bedzie miało wpływu na to że drożdze zajmą się cukrem dodanym z racji tego że lepiej się im bedzie go przerabiać a cukier ze słodu zostawią ?
      Save water, drink beer ...

      http://www.parowozy.com.pl/
      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Nie bój, nie zostawią. Myślisz, że ten cukier buraczany ma jakieś znaczki i drożdżaki najpierw go jedzą?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Nie bój, nie zostawią. Myślisz, że ten cukier buraczany ma jakieś znaczki i drożdżaki najpierw go jedzą?
          No nie wiem kolego, nie jestem drożdżem może jakoś rozpoznają.Pytam bo gdzieś czytałem że kiedy wsypiesz zwykły cukier to najpierw zajmą się owym a tego ze słodu mogą nie ruszyć, ale jeśli twierdzisz że nie mam się obawiać to nie będę, ale jak mi warka nie wyjdzie to Ci to piwo przywiozę i poczekam tak długo aż je sam nie wypijesz, adres znam więc nie uciekniesz przed odpowiedzialnością
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Dubbli i Tripli trochę zrobiłem i zawsze zjadały, 3 Blg końcowe jest tego dowodem.

            Możesz przywieź Dam rade
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              Dubbli i Tripli trochę zrobiłem i zawsze zjadały, 3 Blg końcowe jest tego dowodem.

              Możesz przywieź Dam rade
              to mnie uspokoiłeś a jak bedzie okazja to przywiozę tylko trzeba by było wziąść dłuższy urlop na to nasiakanie browarkiem
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • slipa
                Standardy - od kiedy do kiedy
                slipa
                Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
                I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
                2024-05-07, 10:54
              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-08, 00:16
              • darekd
                ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                darekd
                Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                Ekstr. 15%
                Alk. 6,0%

                Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                2025-01-22, 23:57
              • m2200
                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                m2200
                Witam,

                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                2019-05-16, 18:06
              • pebejot
                Jarosławiec, Bałtycka 14, Hotel & Browar Król Plaza
                pebejot
                Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
                Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
                Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...
                2023-06-03, 11:32
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...